İlker Başbuğ için sürpriz adım! Tahliye mi olacak?
Abone olAnayasa Mahkemesi eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un bireysel başvurusunu dün gündeminde olmamasına rağmen sürpriz şekilde ön incelemeye aldı.
İlker Başbuğ'un başvuruda usül eksiklikleri belirleyen AYM, nihai karar için Adalet Bakanlığı'nın görüşünü beklemeye karar verdi.
AYM, Başbuğ'un ihlal iddiasıyla yaptığı bireysel başvurusundaki “tahliye talebi” için Adalet Bakanlığı'ndan görüş istemiş ve bir ay süre vermişti. AYM'nin yazısı, 24 Ocak'ta bakanlığa ulaştı. Bakanlığın görüş için 24 Şubat'a kadar süresi bulunuyor.
BAKANLIK MAHKEMEDEN İSTEDİ
Hürriyet gazetesinin haberine göre, bakanlık da Ergenekon kararını veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nden Başbuğ'un “ihlal” başvurusu konusunda görüş sordu. Bakanlık bu bilgi geldikten sonra görüşünü AYM'ye iletetecek.
AYM heyeti dün Başbuğ dosyasını değerlendirmek için toplandı. Ön inceleme toplantısı yapan AYM Heyeti usül eksiklikleri nedeniyle “kabul edilebilirlik” incelemesi yapamadı. Usül eksiklerinin tamamlatılmasına ve Adalet Bakanlığı'nın görüşü geldikten sonra “kabul edilebilirlik” incelemesi yapılmasına karar verildi.
GÖREVLİ MAHKEME TARTIŞMASI
Yargı çevrelerinden edinilen bilgiye göre AYM, Genelkurmay Başkanlığı yapmış bir kişinin terör örgütü üyeliğiyle suçlanıp suçlanamayacağı, bu suçlama yapılınca eylemin “görev suçu” olup olamayacağını da tartışacak. Eylemin “görev suçu” kabul edilmesi halinde ise anayasaya göre Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın iddia makamı rolü üstlenerek davayı açması, Başbuğ'un Yüce Divan'da yargılanması gerekip gerekmediğine karar verilecek. AYM eğer “adil yargılanma hakkının ihlali”nden önce “görev” yönünden böyle bir karar verirse, Başbuğ'a, Yüce Divan'da yargılama yolu açılabileceği de belirtiliyor.
İHLAL KARARI VERİLİRSE NE OLACAK?
AYM, Başbuğ'un talebini tutuklu dosya olduğu için jet hızıyla inceleme almış ve bakanlıktan görüş sormuştu. AYM, Bakanlık'ın görüşü sonrası Başbuğ'un bireysel başvurusunu görevli mahkeme yönünden de ihlal iddiaları açısından da değerlendirecek. Yüksek Mahkeme, Başbuğ hakkında “ihlal” kararı verirse bu karar davaya bakan ancak henüz gerekçeli kararını yazmayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilecek. Başbuğ, AYM'nin bağlayıcı ihlal kararı çerçevesinde tahliye edilebilecek. Ancak, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, “Dosya artık Yargıtay'da. Talebinizi Yargıtay'a iletin” derse Başbuğ için Yargıtay da “ihlal” kararı nedeniyle tahliye verebilecek.