İlkel ısıcılar tehlike saçıyor
Abone olİlkel ısıcılar can alıyor. Diyarbakır'da son 7 ay içerisinde 216 kişi elektrik çarpması sonucu getirilirken 13 kişi yaşamını yitirdi.
Diyanbakır'da sıcak su elde etmek için
dar gelirli ailelerin kullandığı ilkel su ıstıcıları, can almaya
devam ediyor. Dicle Üniversitesi Araştırma Hastanesi Acil
Servisi'ne son 7 ay içerisinde 216 kişi elektrik çarpması sonucu
getirilirken, yaralananların 103'ünün çocuk olduğu belirtildi.
Elektrik çarpması sonucu 6'sı çocuk 13 kişi hayatını
kaybetti.
Piyasada ucuz fiyata satılması nedeniyle dar gelirli aileler tarafından büyük ilgi gören elektrikli su kazanlarının kontrolsüz satışı, sivil toplum örgütlerinin tepkisine yolaçtı. Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Başkanı Mehmet Nedim Tüzün, uzun yıllardır bölgede kullanılan bu cihazların insan ve mal güvenliğini tehlikeye soktuğunu söyledi. Piyasada oldukça ucuza satılan cihazların hiçbir denetimden geçmeden satıldığına dikkat çeken Mehmet Nedim Tüzün, cihazların üretiminin ve kullanımın yasak olduğunu ancak kimsenin buna aldırış etmediğini belirtti. Denetim ve yasaklarla da önlem alınamayacağına işaret eden Mehmet Nedim Tüzün, “Denetimi çok kolay görünmüyor. Evde bile yapılanlar var. Kazan içerisine gelişi güzel bağlanan, denetimi yapılmayan ısıtıcılar takılıyor. Bunlar güvenlik açısından çok tehlikeli. Çarpmalarda direk hastaneye ulaşmayanlar bile var. Bu tür cihazlara genellikle ekonomik durumu kötü olan vatandaşlar rağbet ediyor. Direk yasaklama ve denetlemelerle önüne geçmemiz mümkün değil. Çünkü dar gelirli aileler bu tür cihazlarla sıcak su ihtiyacını karşılıyor” dedi.
Dar gelirli ailelerin bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiği önerisinde bulunan Mehmet Nedim Tüzün, “Dar gelirli aileler bilinçlendirilmesi de yetmez. Onlara sıcak su ihtiyacını karşılayabilecekleri altarnatifler sunmamız gerekiyor. Mesela bölgede güneş enerjisi çok yaygın, bu yönde bilinçlendirebiliriz. Ya da teşvik vererek vatandaşa destek çıkabilriz. Bu imkanlar sağlanırsa kulalnımın azalacağına inanıyorum. Bu cihazların cazip gelmesindeki en büyük nedenlerden biri kaçak elektrik ile kullanılması. Yani hem cihaz ucuz , hemde kaçak elektrik kullandığı için para vermiyorlar. Bu onlar için daha cazip hale geliyor. Eğer bu tür cihazlar yasaklanırsa evde daha ilkel şekillerde kendi kendilerine bile yapabilirler. Ve bu da daha tehlikeli olacaktır. Mal ve can güvenliğini daha çok tehlikeye sokacaktır. Öncelikle vatandaşın sıcak su ihtiyacının karşılanması konusunda farklı çözümler üretmeliyiz. Ve onları bilinçlendirmeliyiz. Yasaklama ve denetimlerle bunu engelleyemeyiz” dedi.