İlk toplu görüşmede olay
Abone olToplu görüşme skıntılı başladı. Kameralar önünde tartıştılar. Verilen arada bu kez de sendikalar kendi arasında kapıştı
Toplu görüşmeler olaylı başladı.. Basın açık yapılan
görüşmede sendikalar Hayati Yazıcı'nın açılışı tek başına yapmasına
tepki gösterdiler.. Ayrıca Memur-Sen başkanı Kamu-Sen Başkanı
arasında yetki tartışması çıktı.
KESK Başkanı Sami Evren toplu görüşme masasının meşru olmadığını ilan edince ortam gerildi. Yazıcı ise Evren'in bu sözünü "sürçü lisan olarak değerlendiriyorum" diyerek tepkisini gösterdi..
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, görüşmeler öncesinde bir basın toplantısı düzenledi. Yazıcı, konuşması bitince toplantıyı basına kapattı ve görüşmelere geçildiğini söyledi. İşte bu açıklama sendikaların tepkisini çekti.
Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız girerek basın açıklaması yapmak için toplantıya ara verilmesini istedi. Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız ise “Böyle bir usulü bize intikal ettirmiş olsaydınız, dışarıda gazetecilere açıklama yapardı. Burada toplantının hayırlara vesile olmasını dileyemez miyiz?” dedi. Tepkiler artınca Yazıcı üç sendikaya da 10'ar dakika söz hakkı vermek zorunda kaldı...
KENDİ ADINA KONUŞSUN
Memurlar adına heyete başkanlık yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, herkes adına konuşma yapmak istemesi Akyıldız'ı kızdırdı.. Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız buna itiraz etti ve aynı statüde olduklarını söyledi. Gündoğdu, "Biz daha önce masaya gelmeden önce dışarıda açıklama yaparak geliyorduk. Bugün de açıklama yaparak geldik. Burada sorun yok" diyence araya giren Akyıldız "kendi adına konuşsun sayın bakanım. Ben dışarıda açıklama yapmadım" diye cevap verdi.
TOPLANTI MEŞRU DEĞİL
KESK Başkanı Sami Evren, Yazıcı'yı basına tek taraflı bilgi vermek ve görüşmenin usülüne uymamakla suçladı.. Evren söze girince Yazıcı müdahale etti. Evren, "AİHM kararı gereği zaten bu toplantı meşru değildir. Çünkü hükümetiniz grev ve toplu sözleşme hakkını tanımadığı için mahkum edilmiştir. Bu toplantı meşru değildir, kadük olmuştur dağıtılması lazımdır. 1 milyon kişi işsiz kaldı, eğer şartlar düzeltilmezse 30 greve gideceğiz" diye konuştu..
SÜRÇÜ LİSAN OLARAK DEĞERLENDİRİYORUM
Daha sonra söz alan Yazıcı Evren'in meşru değildir sözüne tepkiliydi.. Yazıcı, 'Bir insanın kullandığı dil çok önemlidir. Kullandığınız ifadeleri sürçü lisan olarak değerlendiriyorum. 1 milyon kişi işsiz kaldı diyorsunuz. Özel sektörde böyle birşey olmuş olabilir ancak biz burada memurların maaş artışlarını görüşmek üzere toplandık. Burası her türlü konunun konuşulduğu bir siyasi arena değil. Eğer sorunların ve çözümlerinin listelendiği bir çalışmanız varsa bunu değerlendiririz' dedi.
AYRIMCILIK SÖZÜ BAKANI KIZDIRDI
Akyıldız, son dönemlerde kamu görevlileri ve sendikalar arasında bir ayrışmaya gidildiğinin herkesin malumu olduğunu söyledi.
Bürokratların da sendikal ayrımcılıkta önemli roller oynadığını ileri süren Akyıldız, "Bürokratların kamu çalışanlarının arasında ayrıştırma politikaları uyguladığı gözden kaçmamaktadır. Baskı, ayrımcılık, sürgün, kadrolaşma ve adam kayırmanın had safhaya ulaştığı bir yılı geride bırakarak toplu görüşme dönemine girdik. Türkiye Kamu-Sen olarak yapılan baskı, ayrımcılık ve yıldırma politikalarını şiddetle kınıyor, hukuksuz uygulamaları ve uygulayanları not ettiğimizi bildiriyoruz" diye konuştu.
Akyıldız'ın sözleri üzerine tekrar konuşan Devlet Bakanı Yazıcı, ayrımcılığın önemli bir itham olduğunu söyledi. Akyıldız da ellerinde bilgi, belge olmadan konuşmadıklarını ifade etti.
GREVLİ VE TOPLU SÖZLEŞMELİ ÇIKARILSAYDI
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise, "4688 yasa çıkarılırken grevli ve toplu sözleşmeli çıkarılsaydı çok iyi olacaktı" dedi.
Hükümetin bir ay önce kamuda çalışan işçiler ile toplu sözleşme imzaladığını anımsatan Gündoğdu, "İşçi ve memur çalışırken üretirken eşit ama hak aramaya geldiğinde işçiler paydaş olarak kabul ediliyor. Biz ise rica etmek zorunda kalıyoruz" dedi.
İlgili yasa sorunlu olduğu için toplu görüşme masasının da işlevini yitirdiğini savunan Gündoğdu, geçen yıl hükümetle konfederasyonlar arasında imzalanan mutabakatta verilen yer alanların hiçbirinin yerine getirilmediğini söyledi.
Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası'nın kadük hale getirildiğini öne süren Gündoğdu, "Uluslararası Çalışma Örgütü'nün ilgili sözleşmesi ve imza atılan diğer uluslararası sözleşmelere uygun bir yasamız yok. Yasanın çalışanların haklarının iade edilecek şekilde yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Diğer konfederasyon başkanları ile bir araya geldik. Toplu iş sözleşmesi masası ve grev hakkı konularında görüş birliğine vardık. Bu bizim ortak isteğimiz" diye konuştu.
ŞİİR POLEMİĞİ
Görüşmelere devam eden Memur-Sen ile Kamu-Sen arasında da tartışma yaşandığı öğrenildi. Kam-Sen’liler, Memur-Sen yöneticilerinin açıklamaları sırasında okudukları şiirlerin hakaret içerdiğini savunarak, buna tepki gösterdi.
İTİŞ KAKIŞ YAŞANDI
İki sendikanın yöneticilere arasındaki tartışma koridorlara da taşındı. Bazı yöneticiler arasında itiş-kakış yaşandığı belirtildi.
Tartışmaların ardından, Hayati Yazıcı da gazetecilere herhangi bir açıklama yapmadan toplantı salonundan ayrıldı.
BELİRLENEN GÜNDEMDE NELER VAR?
[PAGE]GÜNDEM BELİRLENDİ
Toplu görüşmelerin basına kapalı bölümünde, ilk olarak gündemin belirlenmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirildi. KESK, kamu çalışanlarına grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkı tanınmasının, görüşmelerin tek gündem maddesi olmasını önerdi. Memur-Sen de bu konunun öncelikli gündem maddesi olmasını istedi.
Türkiye Kamu-Sen ise görüşmelerde ilk olarak geçen yılın muhasebesinin yapılması ve mutabakat metninin gereklerinin ne kadarının yerine getirilip getirilmediğinin ortaya konulmasını talep etti. Yapılan değerlendirmelerin ardından toplu görüşmelerin ilk gündem maddesi, geçen yılki mutabakat metni sonuçlarının değerlendirilmesi oldu.
Görüşmelerde, daha sonra sırasıyla, kamuda farklı istihdam şekillerinden kaynaklanan sorunlar, çalışma şartları, iş kollarının sorunları, demokratik haklar ve grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı ile mali haklar olarak belirlendi.
Memur maaşlarına gelecek yıl yapılacak zam konusu, gündemin son maddesi olarak belirlendi.
2'NCİ TUR 19 AĞUSTOS'TA
Toplu görüşmelerin ilk turu sona erdi. İkinci tur, 19 Ağustos Çarşamba günü yapılacak.
MASADA KİM NE İSTİYOR?
[PAGE]Her 6 ayda bir 600 TL tutarında çek verilsin
MEMUR-SEN: Gelecek yıl kamu çalışanlarının maaşlarına yüzde 11 zam yapılması, memurlara en az 80 lira ek ödeme yapılması, sendika üyesi kamu görevlilerine 28 lira verilmesi, gelir vergisi oranlarının 5 puan indirilmesi, indirim yapılmazsa kamu çalışanlarına 6 ayda bir 600 lira kriz çeki verilmesi, eşi çalışmayan kamu çalışanlarına verilen aile yardımının 131 liraya çekilmesini istiyor. En düşük maaşın 1.360 TL’ye yükseltilmesini hedefliyor.
Memura seyyanen 200 TL zam yapılsın
KAMU-SEN: Ek ödeme oranlarına 21 puan eklenmek suretiyle eski adı ‘denge tazminatı’ olan ek ödemelerin 110 TL artırılması, tüm kamu görevlilerinin maaşlarına 200 TL net seyyanen zam yapılması ve sendika üyesi kamu görevlilerine ödenen 10 TL toplu görüşme priminin 50 TL’ye çıkarılmasını talep ediyor. Konfederasyon zam talebiyle 2009 yılı başında en düşük 1.019 TL olan kamu çalışanı maaşının, 2010 yılı başından itibaren 1.219 TL’ye çekilmesini istiyor.
En düşük temel ücret 1.500 TL olsun
KESK: Kamu çalışanlarına, aynı zamanda emekliler ve asgari ücretliler için de esas olmak üzere en az 1.500 lira ‘temel ücret’ ödenmesini istiyor. İşsizlere açlık sınırında ‘yurttaşlık payı’ ödenmesi, gelir vergisi oranlarının yüzde 10 azaltılması, kamudaki güvencesiz istihdam biçimlerine son verilmesi, engellilere ayrılan istihdam kotalarının doldurulması, kadınlara çalışma yaşamında pozitif ayrımcılık uygulanması gibi istekler de KESK’in talepleri arasında.