İlk özel roket fırlatılıyor
Abone olDüşük maliyetli ve dünyanın özel girişime ait ilk roketi Falcon 1'in fırlatılışı bugün yapılacak.
Düşük maliyetli ve dünyanın özel girişime ait ilk roketi Falcon 1'in (Şahin 1), daha önce kötü hava koşulları ve teknik sorunlar yüzünden ertelenen fırlatılışı bugün yapılacak.
Düşük maliyetli füzeyi üreten SpaceX şirketi, roketin yerdeki statik motor ateşlemesinin başarılı olduğunu belirterek, fırlatma işleminin bu gece TSİ 23.00'de Büyük Okyanus'ta Marshall Adaları'ndaki Kwajalein Atolü'ndeki askeri tesisten yapılacağını açıkladı.
Dünyadan 450 km uzaklıktaki Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan 100 km aşağıda yörüngeye 19,5 kilo ağırlığında bir uydu taşıyacak ilk özel roketin 6,7 milyon dolarlık göreceli olarak düşük fiyatıyla uzaya uydu gönderme maliyetini düşürmesi bekleniyor.
Falcon 1'in yörüngeye yerleştireceği Amerikan İleri Savunma Araştırma Projeleri Kurumu (DARPA) ile Amerikan Hava Kuvvetleri'nin ortak yapımı olan FalconSat-2 adlı uydu, uzay araştırmalarıyla navigasyon ve iletişim amaçlı kullanacak. 800 bin dolara mal olan uydu, Amerikan Hava Kuvvetleri Akademisi öğrencileri tarafından üretildi.
California'nın El Segundo kentinde kurulu SpaceX şirketi, aralıkta fırlatmayı planladığı ticari füzeyi 3 yıldır geliştiriyordu. 2 katlı ve 21 metre uzunluğundaki roketin üretim ve fırlatma maliyetinin 6,7 milyon doları bulduğu belirtiliyor.
Merlin adı verilen yeni tür hidrokarbon motoruyla 10 dakikadan az bir sürede yörüngeye ulaşabilecek kapasiteye sahip dünyanın ilk ticari roketi, aynı zamanda şimdiye kadar üretilen ilk yarı-yeniden kullanabilir füze olma özelliğini taşıyor.
Falcon ailesinin en küçük bireyi olan ve 570 kilo yük taşıma kapasiteli füzenin en önemli özelliğiyse şimdiye dek üretilen en düşük maliyetli uzay aracı olması.
Falcon ailesinin en büyüğü olan 53 metre yüksekliğindeki 25 ton yük taşıyabilen Falcon 9'un 2007'de düşük yörüngeye gönderilmesi öngörülüyor.
Füzenin kalkışı sağlayan ilk katı yaklaşık 81 metre irtifada kalkışın 161. saniyesinde üst kısımdan ayrılacak. Paraşütle denize iniş yapacak üst kısım daha sonraki uçuşlarda kullanılabilecek.