İlk kez yıldızlar arası uzaya ulaştık

Abone ol

İnsansız uzay gözlem aracı Voyager (Gezgin) 1, dünyadan fırlatıldıktan 36 yıl sonra Güneş Sistemi’nden çıkmayı başardı.

İNTERNET HABER -   Yeryüzünden 19 milyar kilometre uzaklaşarak Güneş‘in ürettiği sıcak gaz balonundan çıkan Voyager 1, dünyadan en uzakta bulunan insan yapımı nesne özelliği taşıyor.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’dan yapılan açıklamada, Voyager 1’in yaklaşık bir yıl önce yıldızlararası uzaya giriş yapmaya başladığı, Güneş’in bazı etkilerinin hala hissedildiği devasa kabarcığın hemen dışındaki geçiş noktasında ilerlediği belirtildi. Iowa Üniversitesi’nden Don Gurnett ile plazma dalgaları bilim ekibinin bu yeni veriye ilişkin son araştırma sonuçları Science dergisinde dün yayınlandı.

YERİ NASIL TESPİT EDİLDİ?

2004 yılında dış gezegenlerin de çok uzağına ulaşan Voyager 1, yıldızlararası uzaydan kaynaklanan yüksek basınç tespit etmişti. Bilim insanları, üzerinde bir plazma sensörü olmadığı için aracın konumunu tam olarak belirleyemiyordu.

2012 yılının Mart ayında gerçekleşen bir Güneş patlamasından açığa çıkan solar rüzgarlar ve manyetik alan gökbilimcilere bekledikleri verileri sağladı. Nisan 2013’te uzay aracı çevresindeki plazmanın bir keman yayı gibi titreştiği belirlendi. 9 Nisan’da Voyager 1’in çevresinde bir plazma dalgası hareketliliği tespit edildi. Uzay aracının, Güneş Sistemi'ni dış uzayın kozmik dalgalarından koruduğu düşünülen ve tüm sistemi kapsayan Helyosfer katmanından çıkmakta olduğu anlaşıldı.

İLK KEZ YILDIZLAR ARASI UZAYA ULAŞTIK

Bilim insanları, Voyager 1’in Güneş tarafından oluşturulan Helyosfer’in dışında tamamen yabancı bir ortamda bulunduğunu belirtiyor.

ABD’deki California Teknoloji Enstitüsü’nden Voyager projesi bilim insanı Ed Stone, “Yıldızlar arası uzaya ulaştık. Bu, 40 yıl önce bu projeye başladığımızda hepimizin ümit ettiği bir sonuçtu. Hiçbirimiz Helyosfer’in ne kadar büyük olduğunu ve herhangi bir şeyin iki Voyager uzay aracı kadar uzun ömürlü olabileceğini bilmiyorduk” açıklamasını yaptı.

5 Eylül 1977’de fırlatıldığında Voyager’in amacı sadece Jüpiter’in atmosferi ve uydusu Io ile Satürn’ün halka ve uydularını fotoğraflamaktı. Bu görevi başarıyla tamamladıktan sonra Güneş Sistemi’nin dışına doğru yoluna devam etti. Dünya’ya uzaklığı sebebiyle 722 kiloluk araçtan gönderilen bir radyo sinyalini almak 17 saat sürüyor. Voyager 1, saniyede 17 kilometrelik bir hızla yıldızlara doğru olan yolculuğunu sürdürüyor.

UZAYDA TÜRKÇE MESAJ

Voyager 1'de 116 görüntü, 22 müzik parçası ve 39 değişik sesin yanı sıra 55 dilde selamlamayı içeren bir altın kayıt bulunuyor. 55 dildeki mesajların çoğu selam, barış ve iyi dilekleri içerirken, bazı mesajlarda uzaylılar dünyaya davet ediliyor, bazılarındaysa yemek yiyip yemedikleri soruluyor. Mesajlar arasında Türkçe, “Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah şerifleriniz hayır olsun” da bulunuyor.

Günün Önemli Haberleri