İlk kez Türk doktorlar üretti
Abone olKırım Kongo kanamalı ateşi hastalığına karşı ilk serumu Türk doktorlar üretti. İşte o haber...
Kenelerden insanlara bulaşarak birçok kişinin ölümüne
neden olan Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığının
çaresini Türk doktorlar buldu
Bilinen hiçbir ilacı bulunmayan ve kenelerden insanlara bulaşarak ölümlere sebep olan Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığına karşı ilk serumu Türk doktorlar üretti.
Hastalığa yakalanıp tedavi olan kişilerin kanlarından üretilen serum, bugüne kadar 26 hasta üzerinde denendi. Yüzde 90 ölüm riski bulunan hastalardan sadece ikisi hayatını kaybetti.Tedavisi şimdiye kadar bulunamayan ve kenelerden insanlara bulaşarak ölümlere sebep olan Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığına karşı dünyada ilk serumu Türk doktorlar üretti. Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'nden eski Aşı-Serum Merkezi Müdürü Mustafa Hacıömeroğlu'nun ürettiği serum, 26 hasta üzerinde denendi. Yüzde 90 ölüm riski bulunan hastalardan 24'ü sağlığına kavuştu. Sadece ikisi hayatını kaybetti.
Afrika ve Asya ülkelerinden göç eden kuşlar vasıtasıyla Türkiye ve Avrupa'ya taşınan Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) hastalığı, Türkiye'de ilk kez 2002'de ortaya çıktı. Mikrobu taşıyıcı kenelerin insanları ısırması sonucu 2002-2003 yıllarında 6 cana mal olan hastalık, ilk görüldüğünden bugüne kadar 250'ye yakın kişinin ölümüne sebep oldu. Hiçbir ülkenin ilaç ve serum bulamadığı hastalık sebebiyle dünyada yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Kene kâbusuna, hastalığın tedavisini bulan Türk doktorlar son verdi. Tedavisi şimdiye kadar mümkün olmayan hastalık için ilk kez bir Türk ekibi tarafından anti-serum üretildi.
Gülhane Askerî Tıp Akademisi (GATA) Mikrobiyoloji bölümünden
Prof. Dr. Ayhan Kubar'ın başkanlığındaki ekip, 2007 yılından beri
anti-serum çalışmalarını yürütüyordu. Refik Saydam Hıfzıssıhha
Merkezi'nden eski Aşı-Serum Merkezi Müdürü Mustafa Hacıömeroğlu,
hastalığa karşı ilk anti-serumu üretti. Hastalığa yakalanıp
iyileşen hastaların kanından saflaştırılarak üretilen serum,
mevzuata uygun tek yer olan Adıyaman'da Vetal Serum Tesisleri'nde
hazırlandı. 2009 yılında, Numune Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve
Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Şefi Prof. Dr. Hürrem Bodur
başkanlığında, 26 hastada klinik çalışmada kullanıldı.
Yüksek risk grubunda bulunan ve yüzde 90 ölüm riski bulunan hastaların sadece ikisi hayatını kaybetti. Çalışmanın Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalığının tedavisinde atılan en büyük adım olduğu belirtiliyor. Böylece hastalık artık insanların kâbusu olmaktan çıktı. Gelecek için ümit vaat eden bu çalışma, Japonya'nın saygın bilim dergilerinden Japanese Journal Of Infectious Diseases (JJID) tarafından geçtiğimiz günlerde yayımlandı.
HASTALIK NEDENİYLE YAŞANAN ÖLÜMLER
2002-2003 6
2004 13
2005 13
2006 27
2007 33
2008 63
2009 63