İlk Açılım Yasası Mecliste

Abone ol

Demokratik Açılıma hız verildi. Açılım kapsamındaki ilk yasa Meclis Başkanlığına sunuldu.

İNTERNETHABER
ANKARA-
İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın Demokratik Açılım yasaları arasında yer aldığını söylediği Türkiye İnsan Hakları Kurumu'nun kurulmasına yönelik kanun tasarısı TBMM Başkanlığına sunuldu. Tasarıyla kurulacak olan Kurum, insan haklarını korumak ve geliştirmek amacıyla çalışmalar yapacak.

TBMM Başkanlığı'na sunulan Türkiye İnsan Hakları Kurumu Kanunu Tasarısı şunları getiriyor:

- Kurum, insan hakları alanındaki gelişmeleri izlemek ve değerlendirmek; sorunların çözüme kavuşturulması doğrultusunda çalışmalar yapmak; şikâyet ve başvuruları incelemek, araştırmak ve bunların sonuçlarını takip etmek; insan haklarının korunmasına, geliştirilmesine ve ihlallerin önlenmesine yönelik çalışmalar yapmakla görevli ve yetkili olacak.

- Kurum, görev ve yetkilerini kendi sorumluluğu altında, bağımsız olarak yerine getirecek. Görev alanına giren konularla ilgili olarak hiçbir organ, makam, merci veya kişi, Kurula emir ve talimat veremeyecek, tavsiye ve telkinde bulunamayacak.

- Kurum, faaliyetleri hakkında internet ortamı ve resmî bültenler aracılığıyla kamuoyunu azamî ölçüde bilgilendirecek.

- Kurum; görev, yetki ve sorumluluk alanına giren ve önceden kanunla düzenlenmiş konularda idarî düzenlemeler yapabilecek.

- Türkiye İnsan Hakları Kurulu, Kurumun karar organı olacak. Kurul, biri Başkan, biri İkinci Başkan olmak üzere onbir üyeden oluşacak. Başkan ve üyelerin görev süreleri dört yıl olacak. Sütresi bitenler en fazla bir defa daha seçilebilecek.

- Kurula Başkan ve üyelerinde, herhangi bir siyasi partinin yönetim ve denetim organlarında görev almamış veya bu görevlerinden ayrılmış olmak, en az lisans düzeyinde yükseköğrenim yapmış olma şartları aranacak.

- Başkan, İkinci Başkan ve üyeler, Bakanlar Kurulu tarafından seçilecek. Seçimlerde, ilgili sivil toplum, sosyal ve mesleki kuruluşların, düşünce akımlarının, üniversitelerin, uzmanların çoğulcu bir şekilde temsiline özen gösterilecek.

- Kurul, kurum tarafından yapılan inceleme ve araştırmaları, hazırlanan raporları ve benzeri çalışmaları karara bağlamak, Kurumun görev alanıyla ilgili düzenlemeler yapılmasına yönelik kararlar almak, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası insan hakları sözleşmelerinin uygulanmasını izlemek, bu sözleşmeler tarafından kurulan inceleme, izleme ve denetleme mekanizmalarına Devletin sunmakla yükümlü olduğu raporların hazırlanması sürecinde, ilgili sivil toplum kuruluşlarından da yararlanmak suretiyle görüş bildirmek; bu raporların sunulacağı uluslararası toplantılara, heyet temsilcisi göndererek katılmak, Kurumun diğer ülkelerin ulusal ya da uluslararası düzeyde faaliyet gösteren benzeri işleve sahip kurumlarıyla ikili ve çok taraflı ilişkiler kurmasına karar vermek, Birleşmiş Milletler ve bölgesel insan hakları kuruluşlarıyla işbirliği yapmak ve ortak faaliyetlerde bulunulmasına karar vermek, İnsan hakları alanındaki sorunlar, gelişmeler ile kamu kurum ve kuruluşlarının bu alandaki performanslarını değerlendiren yıllık raporlar hazırlamak, bunları yayınlamak ve ilgili kişi ve kuruluşlara dağıtmak. Düzenli yıllık raporlar dışında, gerek görüldüğünde insan hakları alanına ilişkin özel raporlar yayınlamakle görevli olacak.

- Kurum bünyesinde; İhlal İddialarını İnceleme Birimi, İşkence ve Kötü Muameleyle Mücadele Birimi, Hukuk Birimi, Eğitim Birimi, Dış İlişkiler ve Proje Birimi, Medya ve Halkla İlişkiler Birimi, Bilgi ve Dokümantasyon Birimi gibi birimler oluşturulacak.

- İnsan hakları ihlaline maruz kaldığını iddia eden kişiler Kuruma başvurabilecekler. Başvurulara ilişkin usûl ve esaslar Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Günün Önemli Haberleri