İlk 6 ay sadece anne sütü

Abone ol

Diyetisyen Ezgi Eker Göktaş, “Yenidoğan bir bebeğe ilk 6 aylık dönemde sadece anne sütü verilmelidir. 6. aydan sonra uygun ek gıdalara geçil...

Diyetisyen Ezgi Eker Göktaş, “Yenidoğan bir bebeğe ilk 6 aylık dönemde sadece anne sütü verilmelidir. 6. aydan sonra uygun ek gıdalara geçilerek emzirmeye iki yaşına kadar devam edilmelidir” dedi.
1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası nedeniyle açıklama yapan Medical Park Samsun Hastanesi Diyetisyenlerinden Ezgi Eker Göktaş, “anne sütünün önemi” hakkında bilgi verdi. Göktaş, “Beslenmenin yaşam üzerine etkisi anne karnında başlar ve hayat boyu devam eder. Annenin gebelikteki beslenmesi kadar bebeğin doğumdan sonra iki yaşına kadar olan süreçteki beslenmesi de, tüm yaşamını ve ileriye dönük sağlığını etkiler. Yetersiz beslenme çocuklarda büyüme-gelişme geriliği ve enfeksiyonlara yatkınlığa neden olurken aşırı beslenme ise şişmanlığa yol açmaktadır” diye konuştu.
Ezgi Eker Göktaş, “Beslenmeye normal yeni doğanda, hemen doğumu izleyen en erken dönemde, mümkünse doğum sonunda emzirme ile başlanmalıdır. Anne sütü zamanında doğan her bebeğin normal gelişmesine yetecek besin öğeleri gereksinmesinin tümünü karşılayan ve ilk 6 ay tek başına yeterli olan bebek için en uygun ve doğal besindir. Anne sütü hastalıklardan koruyucudur. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ishal ve solunum sistemi hastalıkları çok daha az görülür. Bebekliğinde yeterli süre anne sütü almış erişkinlerde lenfoma, lösemi, diyabet gibi bazı hastalıkların sıklığı da azalmaktadır” şeklinde konuştu.

İLK SÜT İLK AŞI
Annenin ilk 4-5 günlük sütü olan ağız sütünün (kolostrum) bebeğe verilmesinin çok önemli olduğunu söyleyen Göktaş, “Ağız sütü adeta bebeğin ilk aşısı gibidir. Kolostrum içermiş olduğu besin öğelerinden çok enfeksiyonlardan koruyucu özelliği ve bebeğin gastrointestinal sistem fonksiyonlarının düzenlenmesinde yararlı etkileri nedeniyle önem kazanmaktadır. İlk günlerde salgılanan bu sütten yararlanmak için bebek mutlaka doğar doğmaz emzirilmelidir. Anne sütü yeterli alan bir bebek için ağırlık kazanımı ilk 6 ayda 800 gr/ay olmalıdır. 6-12 aylar arasında ise ayda ortalama 500 gramdır. Bebeğin kilo artışı bu değerlerin altında ise doktor veya diyetisyenine danışılmalıdır” ifadelerini kullandı.

ANNE SÜTÜNÜN BEBEK İÇİN FAYDALARI
Anne sütünün faydalarına da değinen Göktaş, şu bilgileri verdi: “Anne sütü temiz ve mikropsuzdur, alerji yapmaz, enfeksiyondan koruyucu maddeler içerir, bağışıklık sistemini güçlendirir, kolay ve hızlı sindirilir, bazı kronik hastalıkların oluşum riskini azaltır, bebeğin bedensel, zihinsel ve ruhsal gelişimi daha hızlı olur. Emzirme, göğüs kanseri, yumurtalık kanseri endometrium (rahim için tabakası) kanserine yakalanma riskini azaltır. Emzirme, anneyi ileride ortaya çıkacak kemik erimesinden (osteoporozis) korur. Emzirme, anneyi aşırı kan kaybından ve kansızlıktan korur. Emzirme kilo vermeyi kolaylaştırır. Sağlıklı ve doğru beslenen anne, emzirme sırasında enerji harcadığından ve süt üretimi için yağ dokusu kullanıldığından daha kolay ağırlık kaybederler. Emzirme, anne ile bebek arasındaki bağı güçlendirir. Emzirmek anne için doğal bir sakinleştiricidir.”

EMZİRİRKEN DİKKAT EDİLECEKLER
Ezgi Eker Göktaş şöyle devam etti: “Doğumdan sonraki ilk 1/2 - 1 saatte emzirmeye başlanmalıdır. Emzirmeden önce bebeğe hiçbir içecek verilmemelidir. Bebek her istediğinde emzirilmeli, emzirilen bebeklere yalancı meme verilmemelidir. Süt üretimini arttırmak için, bebekle anne doğumdan sonra aynı odada olmalı ve emzirmeye hemen başlanmalıdır. Doğru bir emzirme için anne oturur pozisyonda olmalı ve bebek dik tutulmalıdır. Bebeğin yüzü memeye dönük ve burnu meme başı hizasında olmalıdır. Bebek memeye yaklaştırıldıktan sonra meme ucu dudağına değdirilir, ağzını açtığında memenin areola denilen kahverengi kısmı mümkün olduğunca bebeğin ağzına sokulur. Bebek sadece meme başını değil kahverengi kısmı da kavramalıdır.”
Her emzirmede farklı meme ile başlanması gerektiğini söyleyen Göktaş sözlerini şöyle tamamladı: “Bebek ilk gün her bir göğüste 5’er dakika, ikinci gün 10’ar dakika daha sonraki günlerde 15’er dakika veya daha uzun süre tutulmalıdır. Özellikle ilk 3 ay bebeğin emme süresi uzun olabilir. İlerleyen aylarda memede kalış süresi kısalarak günde 4-5 defa emmek bebeğin büyüme gelişmesi için yeterli olacaktır. İlk 6 aylık emzirme döneminde zayıflama diyeti yapılmamalıdır. Anne, emzirme dönemine uygun, yeterli ve dengeli beslenmeli, bol sıvı tüketmelidir.”
(İHA)

Günün Önemli Haberleri