İleri demokrasi 'hibrit rejim' çıktı

Abone ol

Türkiye, Economist'in demokrasi endeksi araştırmasına göre, tam demokrasi ve kusurlu demokrasiler arasında yer alamadı.

Türkiye, Economist dergisinin dünyada demokrasi endeksi araştırmasına göre, tam demokrasi ve kusurlu demokrasiler arasında yer alamadı.

Dünya çapında 1.6 milyon satış rakamına sahip olan İngiltere merkezli haftalık ekonomi dergisi Economist, iki yılda bir yaptığı dünya demokrasi endeksi araştırmasının üçüncüsünü yayımladı.

167 ülkeyi kapsayan araştırmada, Türkiye, 2008’de olduğu gibi “hibrit rejimler” arasında gösterildi. Ekonomistin araştırma birimi “Economis Inteligence Unit” tarafından yapılan ankette devletler, seçim süreci ile çoğulculuk, sivil özgürlükler, hükümetlerin işlevi, siyasal katılım ve siyasal kültür dikkate alınarak dört ana kategoride sıralandı.

Birinci kategori olan Tam demokrasiler bölümünde 26 ülke yer aldı. Bu kategoride Norveç 10 üzerinden 9.80 ortalamayla en demokratik ülke oldu. İkinci kategorideki “kusurlu demokrasiler” kısmında ise Cape Verde, Yunanistan, İtalya, Güney Afrika ve Fransa ilk beş sırada yer aldı.

Araştırmanın “hibrit rejimler” kategorisinde ise Türkiye, 5.73 ortalama ile Honduras’ın ardından 10’uncu sırada yer buldu. Karma rejimler kategorisinde Türkiye’nin yanında Nikaragua, Tanzanya, Filistin, Uganda, Sierra Leone, Pakistan ve Haiti gibi ülkeler yer aldı.

TÜRKİYE GERİLEDİ

Toplam demokrasi endeksinde ise Türk demokrasisi, iki yıl öncesine oranla iki basamak gerileyerek 89’uncu oldu. 2008 yılındaki Demokrasi endeksi araştırmasında Türkiye, 5.69 puanla 87’nci sırada yer almıştı.

MEDYA ÖZGÜRLÜĞÜ DÜŞÜYOR

Araştırmaya göre, Türkiye iki yıl öncesine oranla belirlenen kategorilerde sadece yüzde 0.04 oranında ilerleme kaydetti. Ancak diğer ülkeler daha fazla demokratik atılımlarda bulunduğu için Türkiye iki basamak daha geriye düştü.

Ekonomist dergisinin araştırmasında Türkiye’nin medya özgürlüğü alanında da kötüye giden ülkeler kategorisinde olduğu belirlendi. 2008-2010 yılları arasında 36 ülkenin medya özgürlüğü alanında geri gittiği tespit edildi.

Avrupa’da Türkiye, Fransa ve İtalya ile birlikte medya özgürlüğü alanında geriye giden ülkeler olarak belirlendi.

Türkiye, seçim süreci değerlendirmesinde gerilerde kaldı. 7.92 ile Sri Lanka’yı ancak geçebildi. Hükümet işlevi kategorisinde 7.14 alan Türkiye, Fransa’yla aynı puanı aldı, İtalya’yı ise geçti.

Siyasi katılımda Türkiye 3.89 puanla otoriter rejimler kategorisindeki ülkelerden bile geride kaldı. Siyasi gelenek kategorisinde ise latin ülkelerini geride bıraktı.Sivil özgürlüklerde 132. sıradaki Kazakistan’ın gerisinde kaldı.

Dünya demokrasi sıralaması

1 Norveç
2 İzlanda
3 Danimarka
4 İsveç
14 Almanya
17 ABD
18 İspanya
19 İngiltere
28 Yunanistan
29 İtalya
31 Fransa
86 Lübnan
87 Ekvador
88 Honduras
89 Türkiye
89 Nikaragua
91 Zambia
92 Tanzanya
98 Uganda

Günün Önemli Haberleri