İlaçları 'şeker' diye tanıtmayın

Abone ol

Yaşamı tehdit eden ve ani ölümlere yol açabilen zehirlenmeler içerisinde, 'ilaçlar' ilk sırayı alıyor.

Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı'na bağlı Zehir Danışma Merkezi verilerine göre, zehirlenme başvuruları içinde en başta ilaç zehirlenmeleri geliyor. Merkeze yapılan 13 bin 387 zehirlenme başvurusunun yüzde 70'ini, ilaç zehirlenmeleri oluşturuyor.

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uygun olmayan şekilde toksik dozda alındığında vücudun kimyasal ve fizyolojik düzenine etki ederek ölüme yol açan maddelere ''zehir'' denildiğini söyledi.

Türkiye'de en sık görülen zehirlenme etkenlerinde ilk sırayı ilaçların aldığına dikkati çeken Kızılay, ardından tarım ilaçları ve böcek öldürücüler, ev içi kimyasallar, karbonmonoksit gibi zehirli gazlar, mantar, salon bitkileri, balık, kayısı çekirdeği gibi besinlerle akrep, yılan, örümcek gibi hayvan ısırma ve sokmalarının da nedenler arasında bulunduğunu anlattı.

Kızılay, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı'na bağlı Zehir Danışma Merkezi verilerine göre, zehirlenme başvuruları arasında en başta ilaç zehirlenmelerinin geldiğini dile getirerek, ''Merkezin 2003 verileri, 13 bin 387 zehirlenme başvurusu incelendiğinde; zehirlenme başvurularının yüzde 70'inin ilaç zehirlenmelerinden oluştuğu görülmektedir'' dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi İlaç ve Zehir Danışma Merkezi'ne yılda yaklaşık 4 bin kişinin başvurduğunu ifade eden Kızılay, başvuruların yüzde 65'inin ilaç zehirlenmesi olduğunu vurguladı.

Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne 2008 yılı içinde evdeki ilaç zehirlenmeleri müracaat sayısının 105 olduğunu anlatan Kızılay, şunları kaydetti:

''İzmir Behçet Çocuk Hastanesi doktorlarının yaptığı 'Çocukluk çağı ilaç zehirlenmeleri: Epidemiyolojik değerlendirme' araştırma bulgularına göre, ilaca bağlı zehirlenme tanısıyla yaşları 1 ay ile 16 yıl arasında değişen 271 olgu hastaneye yatırılmıştır. Bu sayı tüm acil başvurularının yüzde 2,3'ü olup, olguların 175'i (yüzde 64,6) 1-4 yaş arasındadır.''

"İLAÇLARI ÇOCUKLARA ŞEKER OLARA TANITMAYIN"

Zehirlenmenin ortaya çıkmasını önlemenin tedavisinden daha kolay olduğunu vurgulayan Kızılay, özellikle ilaçların ve kimyasal maddelerin çocukların ulaşamayacağı yere konulması, ilaçların çocuklara şeker olarak tanıtılmaması gerektiğine dikkati çekti.

Gelişmiş sağlık sistemi olan ülkelerde zehir danışma merkezlerin, yerel veya ulusal düzeyde olmak üzere oldukça yaygın olduğunu ifade eden Kızılay, ''Türkiye, bu konuda hızlı yol almış ve birçok zehir danışma merkezleri oluşturulmuştur. Tüm Türkiye'den rahatlıkla ulaşılabilecek Sağlık Bakanlığına bağlı, ücretsiz aranabilen, Zehir Danışma Merkezinin numarası 114'tür'' dedi.

ÇOCUKLARA İLAÇLARA DOKUNMAMALARI GEREKTİĞİNİ ÖĞRETİN

24 saat hizmet veren Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Ulusal Zehir Danışma Merkezi'nden yapılan açıklamada da ilaç zehirlenmelerine ilişkin şu bilgilere yer veriliyor:

''-İlaçları önerildiği şekilde kullanın, kesinlikle fazla doz almayın,

-Herhangi bir ilacı kullanmadan önce kullanım kılavuzunu okuyun,

-İlaçları her zaman kilitli dolaplarda saklayın,

-Çocuklara ilaçları şeker diye içirmeyin,

-Çocuklara siz vermediğiniz sürece ilaçlara dokunmamaları gerektiğini öğretin,

-Çocukların önünde ilaç içmeyin. Onların, sizin hareketlerinizi taklit etme eğiliminde olduklarını unutmayın.''

Günün Önemli Haberleri