İlaç kutularına çip

Abone ol

IBM, ilaç kaçakçılığı ve sahte ilaç üretiminin önlenmesi için yeni bir sistem geliştirdi.

IBM'in, ilaç kaçakçılığı ve sahte ilaç üretiminin önlenmesi için yeni bir sistem geliştirdiği bildirildi. AA muhabirinin, IBM Türkiye Genel Sektör Bölümü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, RFID (Radio Frequency Identification-Radyo Frekanslı Kimlik Tanımlama) teknolojisiyle ilaçların dağıtım ağı içerisinde takip edilmesini sağlayan sistemin ABD'de pilot uygulaması sürüyor.

Kısa süre sonra hayata geçirilmesi planlanan RFID sistemi, tedarik zinciri içerisinde 10 kere el değiştirebilen ilaçların kutularına yerleştirilen çipler aracılığıyla imalattan eczaneye kadar takip edilmesini sağlıyor. Sistem, üreticilerin ilaçların çalınmasına karşı önlem almasına ve çalınan ürünü yenisiyle değiştirme maliyetlerinin azalmasına yardımcı oluyor.

Sistemde, RFID etiketleri fabrikada ilaç kutularına yerleştiriliyor. İçinde çip bulunan etiketler aracılığıyla, ilaçların depo, hastane ve eczane arasındaki el değiştirmesi takip ediliyor. İlacın dozu, içeriği, seri numarası, üreticisi ve son kullanma tarihiyle ilgili bilgileri de içeren RFID etiketleri, sahtesiyle değiştirilip değiştirilmediğinin kontrol edilmesini de sağlıyor. ABD'de pilot olarak uygulanan sistemin kısa süre içinde dünya geneline yaygınlaşabileceğine dikkat çekiliyor.

Günün Önemli Haberleri