İklim değişikliğine karşı yeni plan! Türkiye'de kahve üretilecek
Abone olTarım ve Orman Bakanlığı, iklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkisini azaltmak için alternatif ürünler belirliyor. Akdeniz'de kahve ağacı öne çıkıyor. Marmara'da kışların ılık geçmesiyle zeytinlikler yaygınlaşıyor, sıcak ve kurak yazlar pamuk üretimini kolaylaştırıyor. Bölgede meyve bahçelerinin de artacağı öngörülüyor.
TÜRKİYE, iklim değişikliğinin tarım üretimine
olası etkilerine karşı şimdiden önlemlerini alırken bu doğrultuda
bölge ve il bazında ürün deseni planlaması için düğmeye
bastı. İklim değişikliği nedeniyle tarımsal üretimde öngörülen
yüzde 25'lik düşüşü minimum seviyede tutmak için kapsamlı bir
planlamaya soyunan Türkiye, tarımsal üretimin değişen iklim
koşullarına nasıl tepki vereceğini, yeni üretim sistemlerine
geçişin nasıl olacağını da netleştirecek.
Suya göre planlama
Türkiye'de iklim değişikliğinin etkisiyle ekim alanı ve üretim deseni değişecek. Bunu dikkate alan Tarım ve Orman Bakanlığı da ürün deseni değiştirme çalışmasını hızlandırdı. Çalışma sonucunda ürün deseni planlamasının su durumu, kuraklığa yönelik yeniden düzenlenecek. Kuraklığa dayanıklı, su isteği az alternatif ürünlere destek verilecek ve su ihtiyacı fazla bitkilere verilen destekler gözden geçirilecek. Çalışma sonucunda bitki desenlerinin dayanıklı ve üretim sistemlerinin iklim risklerine ve doğal afetlere uyumlu hale getirilmesi hedefleniyor. Böylece ekosistem odaklı sürdürülebilir gıda üretim modeli hayata geçirilerek üretim artırılacak. Su ihtiyacı az olan bitkilerin ekiminin yaygınlaştırılması için havza bazlı üretim modeli yaygınlaştırılacak. Kuraklığa toleranslı tohum çeşitleri geliştirilecek ve hastalıklara dayanıklı çeşitlerinin kullanımı yaygınlaştırılacak.
Bölgeye özel tespitler yapıldı
Tarım ve Orman Bakanlığının iklim değişikliği ve tarım değerlendirme raporuna göre Akdeniz bölgesinde iklim değişikliğine yönelik alternatif bitki olarak kahve ağacı yetiştiriciliği ön plana çıkıyor. İç Anadolu bölgesinde ise geçen yıl kuru tarım alanlarında yetiştirilen arpa, buğday, çavdar, mercimek ve nohut gibi ürünlerde kuraklıktan dolayı hissedilir oranda verim kaybı yaşandığı vurgulanıyor.
Marmara'da meyve bahçeleri
Marmara'da kışların ılık geçmesiyle zeytin yetiştirilen alanların yaygınlaştığı gözlemine raporda yer verilirken ayrıca yazların sıcak ve kurak geçmesinin pamuk tarımını kolaylaştırdığına dikkat çekiliyor. Bunun yanı sıra kivi ve süs bitkileri yetiştiriciliğinde modern sulama yöntemleri kullanımının artırılması öneriliyor.
Çaya heyelan önlemi
Değişen iklim koşullarıyla birlikte Karadeniz bölgesinde kuraklığa dayanıklı ürünler üzerinde çalışmalar yapılıyor. Sahil kesimlerinde üzüm, narenciye, Karadeniz hurması ve ceviz tarımının yaygınlaştırılmasına dönük çalışmalar devam ediyor. İç kesimlerde ise çilek, şeftali, kiraz; Artvin'de özellikle erozyonla mücadelede de kullanılan kapari bitkisi yetiştiriciliği giderek yaygınlaşıyor. Fındık kalitesinin korunması; aflatoksin, küf, çürük oluşumunun önlenmesi ve ürün muhafazası amacıyla fındık ve depolama tesislerinin yaygınlaştırılması planlanıyor. Çay bahçelerinde ise heyelan tehlikesi bulanan alanlarda heyelan oluşumunu engellemek için projelendirilmiş drenaj sistemi yapılması öneriliyor.
Ege'de kaba yem ekimi
Geniş bir tarımsal üretime sahip Ege bölgesinde sulu tarım en önemli tarımsal uygulamalar arasında yer alıyor. Meyvecilikte kuraklığa dayanıklı tür ve yeni çeşitlerin bölgeye adaptasyonu sağlanarak üretimdeki oranlar artırılacak. Hava ve sıcaklık şartlarının değişmesi sonucu oluşan kaba yem üretim deseni değişecek. İklim şartlarına uygun kaba yem ekimi yapılması bekleniyor.