İkinci FETÖ kalkışması iddiası hükümetten ilk açıklama

Abone ol

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, 'İkinci bir FETÖ kalkışması' olacağı yönündeki iddialara Bakanlar Kurulu sonrası yanıt verdi.

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtuluş, Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yaptı.

İkinci FETÖ kalkışması iddiaları için Kurtulmuş, "Halkı endişeye sevk etmek doğru değil" dedi.  Kurtulmuş, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu düşürmesini "tamamen siyasi içerikli bir değerlendirme" olarak niteledi

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"İKİNCİ KALKIŞMA" İDDİASINA YANIT

İkinci FETÖ kalkışması iddialarını yanıtlayan Kurtulmuş, şöyle konuştu: 

"İkinci bir kalkışmayla ilgili bir rapor yok. Bu tür raporlarla halkı endişeye ve bir takım telaşa sürüklemenin de alemi yok. Ülkeyi yönetenler olarak 15 Temmuz darbe teşebbüsüne kalkanlar aman ne güzel yenildik diye kenara çekilecekler değiller bunun farkındayız. Türkiye’nin önünü kesmek için yeni fırsatlar kollayacaklarını bunu yapmak içinde halkın arasında çeşitli fitneler sokacaklarını tahmin etmek için müneccim olmaya gerek yok. Her türlü tedbiri almaya devam ediyoruz. Ama Böyle panik yaratacak sözlerden kaçınarak her birlikte uyanık olacağız."

"OHAL'İN UZATILMASI KURULA GELMEDİ"

Kurtulmuş, OHAL’in uzatılmasıyla ilgili bir konunun Bakanlar Kurulu'na gelmediğini ifade etti. 

"BİR HAKSIZLIK VARSA ORTADAN KALDIRILACAK"

Kamudaki FETÖ soruşturmasına ilişkin bilgi veren Kurtulmuş şunları söyledi:

“15 Temmuz günü hain bir çete 40 yıl süren bütün hazırlıklarını tamamlamış şekilde hain bir darbe teşebbüsünde bulundu. Hedef Türkiye’nin bir iç savaşa sokulmasıydı. Bu ağır suçu hafifletecek hiç bir söz ve teşebbüsün için olunmaması lazım. Ama aynı zamanda adaletli davranacağız. Bu hassasiyet içinde soruşturmalar devam ediyor. Başbakanlık içinde oluşturulan komisyonda incelemeler yapılıyor. Bir haksızlık varsa ortadan kaldırılmaya çalışılacak. İmzasız ihbarla meselesinde de sadece imzasız değil asılsız ihbarlarında bir bedeli olduğunu herkes bilmelidir. Anadolu-Rumeli topraklarının en ağır suçunun içinde olan kimseyi affetmeden ama suçsuz olanları da ayırarak yolumuza devam edeceğiz. Binlerce başvurudan bahsediyoruz titizlikle bunlar incelenecek ve sonuca varılacaktır.”

"ASKERİ BİRLİKLER KAMUSAL İHTİYAÇ İÇİN KULLANILACAK"

Askeri birliklerin taşınmasının bir güvenlik sorunu oluşturmayacağını belirten Kurtulmuş, "Bu askeri alanların hepsi kamusal ihtiyaçların karşılanması için kullanılacaktır" diye konuştu.

TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ

-Türkiye’nin AB ile ilişkilerinde 15 Temmuz sonrasında önemli bir safhaya girildi. Birçok ABülkesinden bu darbeye karşı Türkiye halkının yanında yer almak gibi fazla istekli tavır ortaya çıkmadı.

-AB’deki çeşitli ülkelerinde ziyaretleri ve bizim ziyaretlerimiz karşısında darbeye karşı sessiz kalma durumunun Türkiye demokrasisine sahip çıkan görüşlerini daha sık duymaya başlıyoruz.

-Türkiye-AB ilişkileri sadece göçmen sorunu olarak ele alınacak bir konu değildir. Bu ilişki ne yönde devam ederse etsin ilişkilerin son derece kapsamlı olduğunu belirtmek isterim. Ayrıca göçmen ve vize serbestisi meselesi ve geri kabul anlaşmasını yakından takip etmekte ve birbirinden ayrılmak nitelikte olduğunu kabul etmektedir Türkiye. Asla birini öne alıp diğerlerini gerileyecek bir yaklaşımı kabul etmeyeceğiz. Özellikle 23 ve 24. fasıllar konusunda Türkiye’nin çekineceği bir durum yoktur. Bunlarında açılmasını arzu ettiğimiz ifade etmek isteriz.

"TAMAMEN SİYASİ"

Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu düşürmesiyle ilgili açıklamalar da yapan Kurtulmuş, kararı "tamamen siyasi içerikli bir değerlendirme" olarak niteledi.

Kurtulmuş; "Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelen konulardan bir tanesi Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu indirmesi ve görünümünü de durağana çevirmesidir. Lafı hiç dolandırmadan şunu çok net söylemek isterim; Moody's'in yapmış olduğu bu değerlendirme tamamıyla siyasi içerikli bir değerlendirmedir. Bu değerlendirmenin zaten metnine de baktığınız zaman birçok noktada siyasi içerikli analizler yer almaktadır. Ancak bizim anlamakta zorluk çektiğimiz husus, 21 Eylül günü Moody's'in analistlerinin yapmış olduğu analizde ortaya koydukları perspektif nasıl oldu da iki gün içinde tam tersi bir noktaya evrildi. 15 Temmuz’dan sonra bir hafta içerisinde göstergelerde olumsuzluklar ortaya çıktı. Bunun en yüksek noktası da 18 Temmuz günüdür. Darbe sonrasında Türkiye ekonomisi için ciddi sorunlar mevcuttu. Ama Türkiye ekonomisinin iyi yönetilmesi, halkımızın sadece tankların önüne geçmek değil ekonomiye olan güvenini göstermek açısından döviz bozdurup onu TL’ye çevirmesiyle ortaya çıkan tablo darbecilerin yapmaya çalıştığı ekonomide olumsuz imajın ortaya çıkmamasına neden oldu" dedi.  

Darbe girişimi sonrası ekonomide tehlike olduğuna ama değiştiğine dikkat çeken Kurtulmuş, ileri bakarak 15 Temmuz'un etkilerini sileceklerini, Türkiye ekonomisinin kararlılıkla yoluna devam ettiğini söyledi. 

Kurtulmuş, böyle negatif bir açıklamanın özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ABD ziyaretinde dış yatırımcılarla çok olumlu geçen görüşmelerinin ertesinde olmasının da manidar olduğunu söyledi. 

"ÇOK SAYIDA REFORM NİTELİĞİNDE ADIM ATILACAK"

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş:

"Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısı, çok teferruatlı olarak Adalet Bakanımız tarafından Bakanlar Kurulu'na sunuldu. İlgili bakan arkadaşlarımız bu hafta içerisinde kendilerini ilgilendiren perspektifle bu teklifle ilgili görüşlerini hazırlayacaklar. Önümüzdeki hafta da bu konu Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılacak. Çok sayıda reform niteliğindeki adım, bu yasa tasarısıyla birlikte de atılacak."

Fırat Kalkanı operasyonuyla ilgili konuşan Kurtulmuş, "Türkiye kendi şehirlerini kendi sınırlarını Suriye’den gelen tehditlere karşı korumalıdır. Terör örgütlerinden sınırlarını korumak için bu operasyon başlatılmıştır. Türkiye, Suriye’nin toprak bütünlüğünden yanadır. Burada oluşturulacak bir PYD koridorununun oluşmasına karşıyız. Biz rada yaşayan Kürt kardeşlerimizin varlığına karşı değiliz. Üçüncüsü de başından itibaren Amerikalılar konuşulmuş olan konu YPG güçlerinin Fırat’ın doğusuna çekilmesidir. Bu anlamda Türkiye Fırak’ın doğusuna YPG güçlerinin çekilmesini istemiştir. Bunun sonucunda sonuç aldığımızı da görmekteyiz. Biz bu bölgede tamamen terörden temizlenmesi ile ilgili kararlılığımızı gösteriyoruz.

Günün Önemli Haberleri