İkinci el can çekişiyor

Abone ol

Oto fiyatlarının dövize bağlı olarak artmaması, düşük taşıt kredisi faiz oranları ve firmaların kampanyaları sıfır kilometre araçlara ilgiyi artırırken, ikinci eli felç etti.

Sıfır kilometre otomobillerdeki cazip kampanyalar ikinci el piyasayı adeta felç etti. Kurumsallaşmış ikinci el firmalar piyasadaki bu olumsuz etkiye holding bünyelerinde faaliyet gösteriyor olmalarının avantajıyla direnç gösterebilirken, galeriler ve oto pazarları sıkıntılı günler geçiriyor.

Koç Grubu'na bağlı Birmot-Otokoç'un İkinci El Satış Müdürü Celal Daldal, durgunluğa ilişkin şunları söyledi: "Birinci neden sıfır kilometre otomobillerdeki vade farksız satışlar. Bankaların taşıt kredileri faiz oranlarını sıfır kilometre otomobillerde daha düşük tutmaları ve 3-4 yaşındaki araçlar için devreye girmemeleri de bizi olumsuz etkiliyor. Çünkü Türkiye'de sıfır kilometre otomobiller üzerindeki neredeyse aracın fiyatı kadar vergi yükü var ve bu yük ancak 3-4 yaşındaki bir otomobilde azalıyor."

Dövizin yerinde sayması ve kurdaki düşüşün ithalatçılara sıfır kilometre otomobillerde fiyat indirme avantajı sağladığını söyleyen Daldal, ikinci eli olumsuz etkileyen bir diğer unsurun da piyasadaki arz fazlası olduğunu dile getirdi. Daldal, "Filo alımı yapan şirketlerden geri dönüş var. Özellikle 2004 yılında alınan araçlar yenileme amaçlı piyasaya sürüldü. Ayrıca konut kredilerinin cazip oluşu bir diğer olumsuzluk nedeni. Piyasa değeri 30-32 bin YTL olan bir araç ikinci elde 20-25 bin YTL etiket taşıyor. 20 bin YTL'ye kadar kredi kullanabilen müşteri de haliyle sıfır kilometre aracı tercih ediyor" dedi. Daldal'ın Türkiye'de sıfır kilometre ve ikinci el fiyat arasındaki fiyat farkının Avrupa'ya göre yüksek olduğu ve daralmanın normal karşılanması gerektiğine ilişkin görüşü ise şöyle: "Türkiye'de ikinci el fiyatlarının yüksek olması avantajını vergi yükü yok ediyor. Avrupa'da sıfır kilometre aracın değer kaybı bizden hızlıdır. Plaka takıldığı anda aracın fiyatı yüzde 30-35 azalır. 1.6 cc'nin üzerindeki lük s modellerde bu oran daha da yüksek" diye konuştu.

Tüketici bilinci artıyor

Doğuş Grubu'na bağlı Doğuş Oto Değerlendirme'nin (DOD) franchising Müdürü Hakan Eren de, özellikle 2004 ve 2005 yıllarında sıfır araç satan firmalar arasındaki fiyat rekabeti, düşük faiz oranları ve piyasa sürülen düşük fiyatlı sıfır otomobiler gibi etkenlerin, ikinci el pazarını olumsuz yönde etkilediğini dile getirdi. Eren şöyle konuştu: "Ancak diğer taraftan artan tüketici bilinciyle birlikte, 2. el satın almak isteyen kişiler karşılacağı riskleri hesaba katarak DOD gibi kurumsal çatı altında faaliyet gösteren firmalara yöneldiler. Bunun sonucunda da DOD, kurmuş olduğu yurt çapındaki bayi ağıyla satışlarını 2004 yılına kıyasla iki katından daha fazla artırmayı başardı."

Haber: Siber Ünlü
Kaynak:

Günün Önemli Haberleri