İkinci cemre düşmesi ne zaman 2. cemre nereye düşecek?
Abone olBaharın habercisi olan ve sıcaklıkların artacağı anlamına gelen cemre düşmesinin ikincisi bugün gerçekleşecek. İlk cemre havaya düşmüştü. İkinci cemre ise 26-27 Şubat'ta suya düşecek. Üçüncü ve son cemre ise 5-6 Mart'ta toprağa düşecek.
Bahar aylarının ve havaların giderek ısınacağının müjdesini
veren cemre düşmesinin ilki 19-20 Şubat arasında gerçekleşti.
İkinci cemre düşmesi ise bugün başlıyor. İkinci cemre suya düşecek
üçüncü cemre bir hafta sonra toprağa düşecek.
Cemrelerin ikincisi 26-27 Şubat'ta suya, üçüncü cemre ise 5-6 Mart'ta toprağa düşecek.
Peki ama kor ateş anlamına gelen cemre düşmesi nedir, nasıl olur?
CEMRE DÜŞMESİ NEDİR: Arapça kökenli bir kelime olan “cemre”‘nin sözlük anlamı kor yani ateştir. Halk arasında ise sıcaklığın artması olarak bilinir. Cemrenin ilkbahar başlamadan hemen önce 7 gün arayla havaya, suya ve toprağa sırasıyla düştüğüne inanılır. Bu düşen cemreler sayesinde hava, su ve toprak ısınır.
Halk arasında cemre düşmesiyle birlikte Hıdırellez ve nevruz
kutlamaları başlamaktadır. Cemre düşmesi Türk kültüründe de önemli
bir yere sahiptir. Osmanlı zamanında Divan şairleri cemre
zamanlarında önemli kişilere övgü şiirleri yazarlardı. Bu şiirlere
‘cemreviye’ denilmektedir.
CEMRE HAKKINDA: Anadolu'da yaygın olarak kullanılan geleneksel halk takviminde yıl, ”kasım günleri” ve ”Hızır günleri” olarak kış ve yaz diye ikiye bölünüyor. Kasım günleri, miladi takvime göre 8 Kasım'da başlıyor ve 179 gün sonra 5 Mayıs'ta sona eriyor. Kasım günleri, 4 yılda bir şubat ayı 29 çektiği zaman 180 gün oluyor. Hızır günleri ise 6 Mayıs'ta başlıyor ve 7 Kasım'a kadar 186 gün sürüyor. Cemrelerin düşmesi, Kasım günlerinden Hızır günlerine, başka bir ifadeyle kıştan bahara geçişin sembolleri olarak gösteriliyor.
CEMRE DÜŞÜNCE NELER OLUR: İstanbul’da 60 yıllık dönem için yapılan bir araştırma , cemrelerin kıştan bahara geçilirken ortalama sıcaklık eğrilerinin yükselmeye başladığı dönemin başlangıcını belirledikleri ve bu dönemde mevsim normallerinin üzerindeki az ya da çok bir sıcaklık artışıyla çakıştıklarını ortaya koymuştur. Cemreler arasındaki günlerdeyse, sıcaklıklarda az da olsa bir düşüş olduğu saptanmış. Aynı araştırmaya göre her üç cemre dikkate alındığında, bir iki günlük farklarla bu tarihlerde %42 olasılıkla, iki cemre dikkate alındığındaysa %74 olasılıkla belirgin bir ısınma gerçekleşmiş. Cemrenin tıptaki anlamı ise halk arasında karakabarcık, kabarcık, kabarcuki ateşgöynüğü ya da yanıkara adlarıyla bilinen iltihaplı çıban olarak tanımlanıyor.