İki çocuğu var diye ceza yedi!

Abone ol

Nüfus patlamasının önüne geçmek amacıyla uygulanan tek çocuk yasası Çin'li hukukçuyu ayağa kaldırdı.

Çin'in başkenti Pekin'de yaşayan ve üniversitede öğretim görevlisi olan hukukçu Yang Cıcu, ikinci çocuğunun olmasından bu yana tek çocuk politikasıyla mücadele ediyor.

Halkın Günlüğü gazetesinin haberine göre, Çin Gençlik Siyasi Bilimler Üniversitesinde yardımcı doçent olarak görev yapan 44 yaşındaki Yang, ikinci çocuğa sahip olmasının ardından tek çocuk siyasetine uymamaktan para cezası aldı.

Yang, bunun üzerine tek çocuk siyasetinin yeniden incelenmesi ve konuyla ilgili aile planlaması yetkililerini teşvik etmek için dava açtı. Eşinin Aralık 2009'da doğum yapmasının ardından Nisan 2010'da görevinden de alınan Yang, ayrıca "yasadışı olarak ikinci çocuğa sahip olduğu gerekçesiyle" 240 bin 643 yüen (yaklaşık 57 bin TL) para cezasına çarptırıldı.

Öte yandan ikinci çocuğunun, nüfus kaydı olmadığı için okula gidemeyeceğini, iş bulamayacağını ya da evlenemeyeceğini ifade eden Yang, yasaya karşı mücadele etmeye karar verdi. Yang, aralık başında mahkemeye başvurdu ve "böyle sert bir cezayı hak etmediğini" kaydetti.

Davayı kazanacağını düşünmediğini söyleyen Yang, davanın kamu bilincini artırmasını, neticede yasanın değişmesini ya da yürürlükten kaldırılmasını umduğunu ifade etti.

Yang, Çin'in aile planlama siyasetinin tamamen değişmesine kendisinin de inanmadığını kaydederek, bulunabilecek mantıklı çözümün, bir ailenin sahip olabileceği çocuk sayısıyla ilgili hususun gevşetilmesi olduğunu söyledi.

BAZI BÖLGELERDE İKİ ÇOCUK SAHİBİ OLUNABİLİYOR

Çin'de tek çocuk siyaseti, bölgesel değişiklikler gösteriyor. Şehir merkezlerinin dışındaki bölgeler ve kırsal kesimlerde ilk çocuğun kız olması durumunda ikinci çocuğa müsaade ediliyor.

Ayrıca başkent Pekin'de de anne ve babanın da tek çocuk olması, bunun yanı sıra ilk doğan çocuklarının engelli olması halinde ailenin ikinci çocuğa sahip olmasına izin veriliyor.

Ülkede tek çocuk siyasetine aykırı hareket edenler, net gelirleri ya da kişi başına düşen harcanabilir gelirleri baz alınarak para cezasına çarptırılıyor.

Pekin'de uygulamada olan sosyal koruma ücretleriyle ilgili tedbirlere göre, kanunu ihlal ederek ikinci çocuğa sahip olan ailelere, çocuğun doğduğu yıldaki kişi başına düşen ortalama harcanabilir gelirlerin 3 ile 10 katı arasında para cezası veriliyor.

YASA AÇIK DEĞİL

Çin'in nüfus ve aile planlaması yasasının çiftleri tek çocuk sahibi olmaya teşvik ettiğini belirten Yang, yasanın tek çocuk sahibi olmanın bir zorunluluk olduğunu açıkça belirtmediğini savundu.

Şanghay Sosyal Bilimler Akademisinden nüfus istatistikleri araştırmacısı Liang Congtang, Global Times gazetesine yaptığı açıklamada, ülkede daha fazla çocuk doğmasının özendirilmediğini vurgulayarak, "hükümetin nüfus engelleme yoluyla ekonomik ve sosyal kalkınma arayışı temelinde kısıtlamalar getirmesine karşı olduğunu" söyledi.

Çin Nüfus İdaresi Başkan vekili Cay Cınvu ise cezanın hukuk temelinde verildiğini söyledi.

Cay, yasanın uygulamaya girmesinin ardından ona uyulması gerektiğini vurgulayarak, yürürlükteki mevzuat ya da yasalara herhangi bir memnuniyetsizlik ya da değişiklik taleplerinin yasama organlarına iletilmesi gerektiğini kaydetti.

Çin'de tek çocuk politikası 1976 yılında ülkedeki nüfus artış hızını sınırlandırmak için başlatılmıştı.

Günün Önemli Haberleri