İki büyük patrona 6 yıl hapis

Abone ol

Gama'nın patronu Erol Üçer'le Güriş'in patronu İdris Yamantürk, baraj yolsuzluğundan mahkum oldu.


Gama'nın patronu Erol Üçer ile Güriş'in patronu İdris Yamantürk, Yuvacık Barajı yolsuzluğundan mahkum oldu. Sefa Sirmen'i dokunulmazlık kurtardı

Yuvacık Barajı'nı emsallerine göre kat kat yüksek bedelle yapıp, üstüne fahiş bedelle su satışı yaparak Hazine'yi milyarlarca dolar zarar uğratmakla suçlanan ünlü işadamları ve bürokratlara ceza yağdı. Barajla ilgili "devlet alımına fesat karıştırdıkları" iddiasıyla yargılanan ve aralarında Gama A.Ş Yönetim Kurulu Başkam Erol Üçer, Güriş A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı İdris Yamantürk ile eski izmit Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kadri Veziroğlu'nun da bulunduğu 9 kişi, 6'şar yıl 3'er ay hapis cezasına çarptırıldı. Aynı skandalda ismi geçen Kocaeli eski Belediye Başkanı Sefa Sirmen ise milletvekili seçilmesinin ardından 'dokunulmazlık' zırhına büründüğü için söz konusu davada yargılanmadı. Ancak Sirmen'in milletvekilliği süresinin bitmesinin ardından hakkında dava açılabileceği kaydediliyor.

Tarihi duruşma
Kamuoyunda Yuvaak Barajı olarak bilinen İzmit Büyükşehir Belediyesi Kentsel ve Endüstriyel Su Temin Projesi'yle ilgili duruşma dün Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı.

Mahkeme, Gama Yönetim Kurulu Başkanı Erol Üçer, Güriş Yönetim Kurulu Başkanı İdris Yamantürk, eski İzmit Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kadri Veziroğlu, dönemin Hazine Dış Ekonomik ilişkiler Genel Müdürleri Ata Murat Kudat, Mehmet Aydın Karaöz, Mehmet Bülent Özgün, Yabancı Sermaye Genel Müdür Yardıması Osman Emed, Sosyal Sektörler Daire Başkanı Bahaettin Gülgör ve DPT Müsteşar Yardımcısı Mehmet Yavuz Arınsoy'u "devlet alımına fesat karıştırmak" suçundan 5'er yıl hapis cezasına çarptırdı.

Ceza artırıldı
Suç nedeniyle kamunun zarara uğratılması gerekçesiyle sanıkların cezası yarı oranda artırarak 7'şer yıl 6'şar aya çıkarıldı. Ancak sanıkların iyi hali nedeniyle 1/6 oranında azaltılarak 6'şar yıl 3'er aya düşürüldü. Sanıklardan dönemin Hazine Müsteşarlığı Dış Ekonomik ilişkiler Genel Müdürlüğü'nde Daire Başkanı Esma Serhat Güray ise beraat etti.

Devlet boşa akan suya 2 milyar dolar ödedi
Genel seçimlerin yapıldığı 2002 yılının Nisan ayında Sayıştay'ın yayınladığı bir raporun ardından patiayan Yuvacık Barajı skandali, kısa sürede Türkiye'nin gündemine oturdu. Sayıştay'ın "Kötü yatırım" örneği olarak gösterdiği Yuvacık Barajı'nın yapım ve su alımı aşamasında ortaya çıkan zararın 2 milyar dolara yaklaştığı tespit edildi. Daha sonraki yıllarda bu zararın artarak devam edeceği kaydedildi.

Devletin kaynaklarının boş yere akıtıldığı projenin öyküsü 1987 yılında başladı. Proje kapsamında izmit'in su ihtiyacının karşılanması için Yuvacık Barajı'nın yap-işlet-devret (YtD) modeliyle hayata geçirilmesi fikri benimsendi. Aynı dönemde Devlet Su İşleri'nin (DSİ) YİD modelinin sakıncalarına ilişkin yazdığı raporlara rağmen projenin ihalesi 8. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in 'sınıf arkadaşları' olan Erol Üçer ve İdris Yamantürk'ün şirketlerine verildi. Sefa Sirmen'in Başkanlığı döneminde îzmit Belediyesi projeyle ilgili uygulama ve su satiş anlaşması imzaladı. Anlaşmayla yapıma şirketlere su bedelini ödeme garantisi verildi.

Maliyet artıyor
Baraj 1998 yılında bitti. Ancak 864 milyon dolar olarak belirlenen yatırım maliyeti 942 milyon dolara çıktı. Böylece projenin toplam maliyeti 1.5 milyar doları buldu. Su satın alımı sözleşmesi nedeniyle Hazine'nin kullanılmayan suya 4 yılda toplam 738 milyon dolar ödediği ortaya çıktı. Hazine'nin ilerleyen yıllarda ödeyeceği miktarın 4-4.5 milyar doları bulacağı hesaplandı. Konuyla ilgili araştırma başlatilırken, Yuvaak projesinin aynısı olan İzmir Tahtalı İçme Suyu Projesi'nin maliyetinin sadece 115.7 milyon dolar olduğu görüldü. Ayrıca İstanbul'a verilen suyun maliyetinin 45 cent olmasına karşın Yuvaak Barajı'ndan alınan suya ödenen bedelin 1.5 doları bulduğu belirlendi.

10 yıl hapis ile zarar tazmini isteniyordu
Yuvacık Barajı ile ilgili iddiaların araştırılması amacıyla kurulan TBMM Araştırma Komisyonu'nün suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturma sonunda hazırlanılan iddianamede, Gama Başkanı Erol Üçer, Güriş Başkanı İdris Yamantürk ve eski İzmit Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kadri Veziroğlu'nun işlem tarihinde yürürlükte bulunan yasalara ve mevzuata aykırı, ihalesiz, pazarlıksız, rekabetsiz ve değerinin çok üstünde bir maliyetle İzmit Su Projesi'nin yapımına zemin hazırladıkları öne sürülmüştü, iddianamede, projenin yapımı için kurulan İSAŞ isimli şirketin ve bu şirketi oluşturan diğer şirketlerin makul ölçüler dışında kar adı alanda devletin parasını mülk edinmesini sağladıkları savunulmuştu. İddianamede, 10 kişi hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun 205. maddesi uyarınca, "devlet alım-satımına fesat karıştırma ve bu suça iştirak" suçundan 10 yıldan aşağı olmamak üzere ağır hapis ve zararın ödettirilmesi istenmişti.

Günün Önemli Haberleri