İhracatta rekor balon çıktı

Abone ol

Kırılan rekorun kur farkına kaynadığını söyleyen Orakçıoğlu, gerekçelerini de şöyle anlattı.

2003'te dolar kuru TL'ye karşı yüzde 16.73 değer kaybederken Euro'nun yüzde 2.17 artışına dikkat çeken Orakçıoğlu, 'Satışlarımızın yüzde 70'i Euro bölgesine yapılıyor ama kayıtlarımız dolar üzerinden tutuluyor. Arada yüzde 18'den fazla fark var. Sektörün ihracatı geçen yıl yüzde 25 artışla 11.5 milyar dolara ulaştı. Bu rakamı kurdan arındırırsak, artış oranı yüzde 25 değil ancak 7'yi buluyor' diye konuştu.

2003 yılını değerlendiren Orakçıoğlu, tek parti iktidarının pek çok başarısının yanında yüksek dalgalarla dolu bir yılı geride bıraktıklarını söyleyerek, 'Dövizdeki dalgalanmalar ve yüksek maliyetler nedeniyle canımızı çok acıtan günler yaşadık ve hala yaşamaya devam ediyoruz. Herhalde dünyada ihracat rekorları kıran bir kesim hiç bu kadar incitilmemiştir' diye konuştu. Orakçıoğlu, ihracattaki artışa karşın kar marjlarının yüzde 3-4 seviyeleriyle tarihinin en düşük noktasına gerilediğini de söyledi. Sendrom olarak nitelediği kotaların kalkacağı 2005'ten sonra artık trafik lambalarının olmadığı kalabalık bir kavşakta yönlerini kendilerinin bulmaya çalışacaklarını anlatan Orakçıoğlu, OECD'nin araştırmasına göre 2005'te Türkiye'nin yüzde 27 pazar kaybı yaşayacağının belirlendiğini kaydetti. Ayrıca Orakçıoğlu bir gazetecinin, 'Ayakta kalmak için eleman mı çıkaracaksınız?' sorusuna da 'Bugün azalan siparişlerin sonucu istihdamda da bir azalma söz konusu olacak' şeklinde yanıt verdi.

Çin işkencesi içindeyiz

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Umut Oran da, ekonomide yaşanan olumlu gelişmelerin arkasında özel sektörün olduğunu savunarak, 'Sorun kamuda. Kamunun olduğu yerde piyasa ekonomisi olmuyor. Kamunun yaptığı uygulamalar bizim açımızdan tıkaç durumunda. Kamu sorunun değil, çözümün parçası olmalı. Bizim rakibimiz ne ABD, ne Avrupa, ne Çin... Biz zaten Çin işkencesi içindeyiz. Kendi kendimize Çin işkencesi yapıyoruz. Bunu yapan kamu olarak ortaya çıkıyor' dedi. Oran, geçen yıl hazır giyim ihracatının yüzde 25.6 artış göstermesini, TL'nin değer kazanmasına ve girdi maliyetlerinin yükselmesine rağmen kazanılan bir başarı olduğuna da dikkat çekti.

Günün Önemli Haberleri