İhracatçıların üçüncü çeyrekten beklentisi yüksek
Abone olTİM'in eğilim anketine katılan ihracatçı firmaların yüzde 42’si temmuz - eylül döneminde ihracatın artacağını öngörüyor. Rekabetçi ideal kur seviyesi beklentisi ise dolarda 2.10, euroda 2.85 olarak şekillendi
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)
tarafından geleneksel hale getirilen ve yılın çeyreklerine göre
gerçekleşme ve beklentileri değerlendiren ‘Eğilim Anketi’
çalışmasının 2014 2’inci çeyrek gerçekleşme ve 3’üncü çeyrek
beklenti sonuçları açıklandı.
İhracatçıların yüzde 42’si, yılın üçüncü çeyreğinde ihracat artışı olacağını öngörüyor. 2014’ün kalanının ekonomik anlamda daha iyi olacağını düşüşünen ihracatçı firmalar, üçüncü çeyrekte yaklaşık 114 bin yeni istihdam yaratmayı planlıyor.
Firmalara yılsonu dolar öngörüsü 2.13, euro 2.86 olarak oluşurken; rekabetçi ideal kur seviyesi beklentisi dolarda 2.10 euroda 2.85 olarak şekillendi; enflasyon yıl sonunda 8.51, büyüme beklentisi ise yine yıl sonunda 4.02 olarak tahmin edildi.
Toplantıda konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, yakın coğrafyada yaşanan jeopolitik sorunların ihracata etki ettiğini söyledi. “İhracatçıların, yüzde 42 gibi bir oranla, önümüzdeki dönem ihracat artışı olacağını öngörmeleri bu şartlara rağmen mükemmel bir sonuç” diye konuşan Büyükekşi, geçmiş dönemlerde ihracatta yaşanan sıkıntıların yakın ve komşu ülkelerle aşıldığını; bugün ise bu ülkelerde yaşanan sorunların AB ile telafi edildiğini ifade etti.
Irak’a yaşanan yüzde 46’lık ihracat düşüşü de “taban” olarak
tanımlayan Büyükekşi, bu bölgeye ihracatın zamanla düzeleceğini
söyledi. Büyükekşi, Gümrük Birliği anlaşmasında da bir (upgrade)
güncelleme yapılması gerektiğini vurgulayarak, bu haliyle
anlaşmanın, özellikle serbest ticaret anlaşmaları konusunda
Türkiye’nin aleyhine olduğunu söyledi.
Büyükekşi, “‘Türkiye, AB’nin serbest ticaret anlaşması yaptığı tüm ülkelerle otomatikman anlaşma yapar’ gibi bir cümle anlaşmaya eklenmeli” dedi. 2015 seçimlerinden sonra 2019 yılına kadar seçim olmayacağını hatırlatan Büyükekşi, Türkiye’nin bu dönemde ekonomik istikrar anlamında ‘güneşli günler’ göreceğini söyledi.
FİRMALAR AVANTAJLARINI DİKKATE ALMALI
Mehmet Büyükekşi, her dönem yapılan ankete gündeme ilişkin sorular eklendiğini de hatırlatarak, açıklanan ankette, rekabetçilik anlamında; Askıya Alma Sistemi, Ulusal İstihdam Stratejisi, Sanayi İşbirliği Programı ve AB Merkez Bankası uygulamaları ile ilgili sorular sorulduğunu açıkladı.
Özellikle, Türkiye ve AB’de üretilmeyen hammaddelerden gümrük vergisi alınmaması avantajını sunan Askıya Alma Sistemi hakkında firmaların yüzde 63’ünün hiç haberi olmadığı, yüzde 29’unun ise haberi olduğu halde bilgisi olmadığın söylemesine dikkat çeken Büyükekşi, “Bu konu rekabetçilik anlamında direk firmalara avantaj sağlıyor ancak firmalar bunu bilmiyor. TİM olarak bunu ihracatçılara anlatmak bizim ev ödevimiz” diye konuştu.
ANKETTE ÖNE
ÇIKANLAR
- Yılın 2’inci çeyreğinde ihracatçı firmalar üretim ve
ihracatlarının arttığını söylerken; aynı şekilde enerji
maliyetleri, girdi maliyetleri de arttı.
- İhracatçıların yüzde 42’si, yılın 3’üncü çeyreğinde ihracat artışı olacağını öngörüyor.
- Rusya, ABD, Afrika, Almanya ve Çin ihracatçıların önümüzdeki dönemde ilk kez girmeyi planladıkları pazarlar.
- İhracatçıların yurtiçinde en büyük ilk üç problemi, enerji maliyetleri, dövizdeki hareketlilik ve hammadde fiyatlarındaki yükseklik. Dış pazarlarda karşılaşılan en büyük ilk üç sorun ise rekabetçi fiyat sunamama, hedef ülkelerdeki siyasi sorunlar ve bürokratik engeller, hedef ülke ekonomik koşulları.
- İhracatçı firmalar, 3’üncü çeyrekte beklenen yeni istihdamın ise toplamda 114 bin kişi olacağını öngördü.
- Firmalara yılsonu Dolar öngörüsü 2.13, Euro 2.86 olarak oluşurken; rekabetçi ideal kur seviyesi beklentisi Dolarda 2.10 Euro’da 2.85 olarak şekillendi; enflasyon yıl sonunda 8.51, büyüme beklentisi ise yine yıl sonunda 4.02 olarak tahmin edildi.
- Ankete katılan ihracatçı firmalara göre, 2014’ün kalanı ekonomik anlamda daha iyi olacak. Ekonominin daha iyi olacağı ya da kötüye gitmeyeceğini düşünenlerin toplam oranı Türkiye ekonomisi için yüzde 81, Avrupa için yüzde 83 ve dünya için yüzde 81 oldu.