İhracatçılar MB patronuna tepkili!
Abone olMerkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın 'ithalata bağlılığın nedeni fiyatlar değil, kaliteli ürün eksikliği ve yurt içi üretiminin yetersiz olması' şeklindeki açıklamasına ihracatçılardan cevap geldi.
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, "Biz 170 ülkeye ihracat yapıyoruz, dünyanın gözüne girmişiz ama MB Başkanı'nın gözüne girememişiz."derken, Kalite konusunda Türk sanayicisinin rüştünü ispat ettiğini ifade eden Uludağ İhracatçıları Birliği (UİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Ferit Süneli ise, bu açıklamanın son derece şanssız ve yanlış bir açıklama olduğunu savundu.
Durmuş Yılmaz'ın ithalat bağımlılığı ile ilgili görüşleri üzerine, bazı ihracatçılar yaptıkları ortak yazılı açıklamada sektörlerini savundu. İTHİB Başkanı İsmail Gülle, Merkez Bankası Başkanı ve ona bu bilgileri veren danışmanlarının Türk reel sektörünün ne durumda olduğunu farkında olmadıklarını söyledi. 40 yıldır tekstil sektöründeki değişime şahit olan birisi olarak bölgedeki tüm komşuların tekstil ihracatını karşıladıklarını belirten Gülle, "Yapılan bu açıklama bizim geldiğimiz noktanın inkarıdır. Biz yaptığımız ihracatla bizden mal alanları kandırıyor muyuz ya da o ülkeler kalitesizsek neden hala bizden mal alıyorlar? Biz 170 ülkeye ihracat yapıyoruz, dünyanın gözüne girmişiz ama MB Başkanı'nın gözüne girememişiz." diye konuştu.
UİB Başkanlar Kurulu Başkanı Ferit Süneli ise, yerli malını karalamak yerine, 'bizim üreticimiz bizim sanayicimiz nasıl rekabet eder hammaddeyi nasıl ucuza üretir, enerjiyi nasıl ucuza kullanır' diye düşünmek gerektiğini söyledi. Süneli, "Dünyanın her noktasında ürünlerimiz yer alırken, özellikle otomotiv sektöründe her ülkeye ihracat yapılırken, giremediğimiz pazar kalmamışken, bu son derece şanssız ve yanlış bir açıklama. Kalite konusunda bizim sanayicimiz rüştünü ispat etti." ifadelerini kullandı.
ÖZTİRYAKİ: ŞİDDETLE KINIYORUM
İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki ise, ithalatın artmasındaki esas unsurun düşük kur olduğunu kaydetti. "Merkez Bankası Başkanı'nın Türk malları hakkındaki kanaatini şiddetle kınıyorum. Türk mallarının kalitesizliliği hakkındaki kanaatini sorguluyorum." diyen Öztiryaki, bugün Türkiye'de birçok insanın yerli ürünleri kullandığına dikkat çekti. Öztiryaki, şöyle konuştu: "Söylenenleri, 50 yıl önceye baktığımızda tamamen ithalata dayalı bir ülke olmaktan bugün 150 milyar dolarlık bir ülke yaratan Türk sanayisine haksızlık olarak kabul ediyorum. Türk sanayisi dünyanın minimum 200 ülkesine kendisini kabul ettirmiş kaliteli ürünler sıralamasında yukarda olmuş bir sanayidir. Ülkemizin ihtiyacı olan mamulleri ithal etmenin yanlış olmadığını düşünüyorum. Yanlışlık Türkiye'ye kalitesiz ve standart dışı malları getiren ithalatçılarındır. Onları ithalatını yaparken sağduyuya davet ediyoruz. Dünyanın ilk 10 ekonomisine girme hedefinde olan Türkiye ve bu yolda ilerleyen sanayicimize bütün Türk halkının inanması gerektiğini söylüyorum. Gerekli ithalat yapan değil başkanın kendisi gibi düşünenler sebebiyle ithalat bu haldedir. Türk malı kaliteli olmasa ihracat her yıl yüzde 25 artmaz. 2023'de dünyanın ilk 10 ekonomisinde olma hedefini bize söyletmezdi. Hepimiz Türk sanayicisi ve üreticisine inanmalıyız."
Türkiye'deki maliyetlerin çok yüksek olmasının üreticileri ithalata yönelttiğini savunan İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Başkanı İbrahim Yılmaz da, "Türk malları kalitesiz diyemeyiz. Maliyetler yüksek olduğu için Türkiye'de bu üretimi yapmak mümkün değil, dolayısıyla ucuz pazarlardan ithal ediyoruz. Halı sektörü olarak makine halısında hammaddeyi daha ucuza ithal edeceğimiz pazarlardan, el halısında ise daha ucuza üreten Çin, Hindistan gibi ülkelerden ithalat yapıyoruz." dedi.
Akdeniz İhracatçıları (AKİB) Birliği Başkanı Bülent Aymen de, Merkez Bankası'nın açıklamasına katılmadığını söyledi. İhracatçıya kriz döneminde gösterdiği performans nedeniyle üstün hizmet madalyası verilmesi gerektiğini ifade eden Aymen, "İhracatçı bu ülkenin büyüme lokomotifidir. Merkez Bankası diyor ki; kalitesiz mal üretti, tüm sorumluluk ihracatçının. Değerli TL'ye de devam edeceklerini açıkladılar. Bu desteklenebilir bir politika mı? Merkez Bankası değerli TL'yi savunursa, ihracatta düşüş yaşanır." değerlendirmesinde bulundu.