İhbar edene ödül, etmeyene hapis

Abone ol

Maliye Bakanlığı yolsuzlukları önlemek için yeni bir proje başlattı...

Maliye Bakanlığının yolsuzlukları önlemek amacıyla hazırladığı rehberde kamu görevlilerinin, çalıştıkları kurumlardaki yolsuzluk, usulsüzlük ve etik dışı davranışları ihbar etmek zorunda olduğu bildirilirken, ihbarda bulunan memurların kimliklerinin gizli tutularak, ödüllendirileceği ifade edildi.

Yolsuzlukları ihbar etmeyen memura ise 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceği belirtildi

Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü, kamu kurum ve kuruluşlarında yolsuzluk ve usulsüzlükleri önlemek amacıyla "Kamu İç Kontrol Rehberi" adıyla hazırladığı rehber taslağını ilgili kuruluşların görüşüne açtı.

Habetürk'ün haberine göre yayınlandığında tüm kamu kurum ve kuruluşları tarafından uygulanacak rehberde, kamuda hesap verebilirliğin ve şeffaflığın sağlanabilmesi için çalışanların ve vatandaşlar için etkili bir ihbar mekanizması kurulması gerektiği vurgulandı.

İHBAR ETMEMEK SUÇ

Rehberde, "kamu adına soruşturma ve kovuşturmayı gerektiren bir suçun işlendiğini göreviyle bağlantılı olarak öğrenip de yetkili makamlara bildirimde bulunmayı ihmal eden veya bu hususta gecikme gösteren" kamu görevlisinin, Türk Ceza Kanununun 279. maddesi uyarınca suç işlemiş sayılacağı belirtildi. TCK'ya göre, tanık olduğu yolsuzluğu ihbar etmemek, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasını gerektiriyor. Suçun adli kolluk görevini yapan kişi tarafından işlenmesi halinde ise 9 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.

İHBAR HATTI KURULACAK

Bir kurumda hata, usulsüzlük ve yolsuzlukların önlenmesinde ve ortaya çıkarılmasında sorumluluğun yönetimde ve tüm idare personelde olduğu ifade edilen rehberde, her kurumun kendi içinde bir ihbar mekanizması kurması gerektiği belirtildi. Buna göre, kamu idarelerinde yazılı ihbar esas olacak. Ancak idareler, internet sayfalarında oluşturacakları çeşitli tip formlarla da elektronik ortamda şikayet ve ihbarlara olanak tanıyacaklar. İdareler ayrıca hizmetlerden yararlanan vatandaşların da daha kolay ihbar ve şikayette bulunabilmeleri için gerekli mekanizmaları oluşturacaklar ve bunu internet sayfalarında yayınlayacaklar. Yolsuzluk ve usulsüzlük ihbarlarında, ilk olarak ön inceleme yapılacak. Ön inceleme sonucu soruşturma izni verilsin ya da verilmesin, durum ayrıntılı gerekçeyle birlikte hem Cumhuriyet Savcılığına, hem de ihbarcıya mutlaka bildirilecek.

KİMLİK DE ÖDÜL DE GİZLİ

Rehberde, ihbarı yapan personelin her zaman idare içinde yalnız bırakılma, dışlanma, tecrit edilme, kariyerinin yok edilmesi, ciddiye alınmama gibi risklerle karşı karşıya kalabileceği uyarısı yapıldı. Bu nedenle ihbarda bulunanların kimliğinin kesinlikle gizli tutulması gerektiğinin altı çizildi. İhbarda bulunan personelin, yapılan ihbarların, inceleme ve değerlendirme sonucunda doğru çıkması halinde her idarenin kendi belirleyeceği 'gizli yöntemlerle' ödüllendirilmesi istendi.

Günün Önemli Haberleri