İhbar eden 3 milyon TL'yi kaptı
Abone ol2012 yılının tamamında patronları başta olmak üzere vergi kaçıranları ihbar edenlere 3 milyon liralık ikramiye ödendi.
2011 yılında vergi ihbarcılarına ödenen miktar yüzde
100'lük artışla 4 milyon lirayı bulmuştu. 2012 yılı içerisinde
ihbarda bulunan 196 kişiye ödenmek üzere toplam 3 milyon 82 bin
ihbar ikramiyesi ödeneği, ilgili vergi dairelerine
gönderildi.
Zaman'ın edindiği bilgilere göre ihbar ve şikâyetlerde ağırlıklı olarak patronunun vergi kaçırdığını iddia eden çalışanlar yer alıyor. İsmi gizli tutulan vergi ihbarcısı, kendi patronunu başka bir kurumu veya babasını bile ihbar edebiliyor. Maliye Bakanlığı ise nitelikli ihbar sayısının artması için ödül mekanizmasını hızlandırıcı çalışmalar üzerinde duruyor.
Vergi ihbarcısına, inceleme sonrasında tahsil edilen vergi üzerinden yüzde 10'u oranında ödeme yapılıyor. Bu miktarın üçte biri kati tahakkuk, geriye kalan üçte ikilik kısmı ise tahsilat sonrasında veriliyor.
Diğer yandan, bütçe gelir hedefini tutturmak amacıyla mükelleflerin kapısını çalan Maliye, vergi kaçıranlara ceza yağdırdı. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) geçen yılın tamamında Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi, KDV, ÖTV gibi kalemlerde kestiği cezanın tutarı 321 milyon lirayı buldu.
İdare'nin verilerine göre 2012 yılında yapılan incelemeler
sonucunda 752 bin liralık usulsüzlük, 59,3 milyon liralık özel
usulsüzlük ve 261,5 milyon liralık vergi ziyaı cezası kesildi.
GİB'in verilerine göre geçen yıl tahakkuk ve tahsilat oranlarında
hedefin altında gerçekleşme oldu. Kanuni sürelerinde yapılan vergi
ödemelerinin tahakkuka oranı yüzde 85 olmasına rağmen 2012 sonu
gerçekleşmesi yüzde 78,24'te kaldı.
Cari dönem toplam tahsilatın toplam tahakkuka oranı yüzde 90 olarak hedeflenmesine rağmen gerçekleşme yüzde 83'ü ancak buldu. Akaryakıt kaçakçılığını önlemeye yönelik denetlenen mükellef sayısında iki katın üzerinde artış görüldü. 2012 yılı için 14 bin mükellefin bu kapsamda denetlenmesi hedeflenirken gerçekleşme 32 bin 623 oldu.
Akaryakıt sektöründe denetlenen mükellef sayısı artarken aynı rakam sigara ve alkollü içeceklerde ise hedefin altında kaldı. Geçen yılın tamamı için bandrollü ürünlere yönelik 300 bin mükellefin denetlenmesi hedeflenirken gerçekleşme 208 bin ancak oldu. 2012 yılında analiz raporları sonucu artırılan KDV matrah tutarı ise 800 milyon lira olarak öngörülürken gerçekleşme 3,5 milyar lirayı buldu