İhanet notlarındaki 6 proje

Abone ol

Casusluk soruşturması kapsamında Üsteğmen Emrah K.'nın bilgisayarında çıkan belgeler Ankara'nın gündeminde.

Üsteğmenin TÜBİTAK'ta mühendis emekli Yarbay Yücel Ç. ile paylaştığı notlarda 'dağ kadrosu için tehlike oluşturan' 6 büyük savunma projesinin durdurulması isteniyor.

Zaman gazetesinde Emre Soncan imzalı haberde subayın bilgisayarından çıktığı iddia edilen 'ihanet notlarınına' yer verildi, durdurulmak istenen 6 proje sıralandı.

ANKA

Bahsi geçen hava araçlarının başında ANKA geliyor. Türkiye'nin insansız hava aracı (İHA) projesi olarak yürütülen ANKA'ya önümüzdeki süreçte gece görüş sistemleri takılacak. ANKA'lar, sınırda teröristlerin hareketini anbean izleyip kaydettiği görüntüleri kontrol merkezine aktaracak. Ayrıca AselPod adı verilen sistem sayesinde de F-16 savaş uçaklarının gece görüşü, lazerle işaretleme, hedef bulma ve bombalama kabiliyetleri en üst düzeye çıkarılacak.

"Kripto kodlarını mutlaka ele geçirelim"

Devlet güvenliği için çok önemli proje isimlerinin karşısına "Dağ kadrosu için tehlikeli. Hava yer haberleşmesi kriptolu olacak. Durduralım. Hiç olmazsa yavaşlatalım. Kripto kodlarını mutlaka ele geçirelim." ve "Kesinlikle sekteye uğratılmalı. Geçişler sekteye uğrayabilir. Trafik ve taşımacılığa dikkat. Dağ kadrosu sert çıkıyor." şeklinde notlar yazılmıştı. 

ASELPOD

İsrail'den alınan istihbarat toplama uçakları Heron'lara da Aselsan üretimi ASELFLIR 300 kamera ve gözetleme sistemleri monte edildi. Söz konusu diğer uçaklar ise F-16'lar. Bu uçaklara milli keşif ve gözetleme sistemi kazandıracak proje ise Aselpod. F-16'ların gece şartlarında 'gündüz gibi' operasyon yapmasına imkân veren ve Türk mühendislerin buluşu AselPod (keşif ve gözetleme sistemi) şu anda üretim aşamasında. Bu sistem sayesinde uçakların gece görüş, lazerle işaretleme, hedef bulma ve bombalama kabiliyetleri en üst düzeye çıkarılacak. Özellikle gece operasyonlarında pilotlar büyük rahatlığa kavuşacak. Savunma çevrelerinden edinilen bilgiye göre, ilk AselPod 2011'in Haziran ayında Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın 100. kuruluş yıldönümünde TSK'ya teslim edilecek. ABD, İsrail ve Fransa'nın ardından Türkiye bu kritik sistemi üreten 4. ülke olacak. AselPod'da, gündüz ve gece kameralarının yanı sıra lazer güdümlü mühimmatlara uygun işaretleme yapabilecek ve pilota hedef mesafe bilgisi iletecek sistemde, lazer hedef işaretleme ve mesafe ölçme cihazı da yer alacak. İlk olarak 4 AselPod üretilecek, projenin ikinci aşamasında 16 podun TSK'ya kazandırılması bekleniyor.

İHA

Belgede geçen bir diğer proje insansız hava araçları (İHA). Türkiye, İsrail'den aldığı Heron'ların teslimatında yaşanan gecikmenin ardından kendi istihbarat uçaklarını üretmeye başladı. TAI tarafından yürütülen proje kapsamında 2012'ye kadar ANKA adı verilen 3 adet Türk İnsansız Hava Aracı'nın (TİHA) üretilip Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edileceği belirtiliyor. Daha sonra ise seri üretime geçilmesi hedefleniyor. Türk mühendislerinin çalışmalarının ürünü olan ANKA, 24 saat havada kalıp 30 bin feet yüksekliğe kadar çıkabilecek. Üzerindeki gelişmiş kameralarla, gece gündüz her türlü hava koşulunda, keşif gözetleme ve istihbarat görevlerini yerine getirebilecek. Özel şirketler arasında da bu uçakların daha küçük boyutundan üretip TSK'ya teslim edenler var. Şu anda operasyonlara katılan bu insansız hava araçlarının ismi ise 'Gözcü'.

SES EMNİYET CİHAZLARI

Durdurulması istenen bir diğer proje, ses emniyet cihazları. TÜBİTAK tarafından geliştirilen cihazlar sayesinde Türk subayları operasyon bölgelerinde aralarında kriptolu konuşmalar yapabilecek. Cihazların kripto algoritmaları ise tamamen yerli.

UYDU HABERLEŞME SİSTEMLERİ

Soruşturmada ele geçen Excell belgesinde uydu haberleşme sistemlerinin 'tehlike'sinden de bahsediliyor. Şu anda Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın yürüttüğü uydu haberleşme projelerinden biri X-Band Uydu Haberleşme Sistemleri ismini taşıyor. Proje kapsamında Türksat-2A uydusunda bulunacak ve askerî haberleşme için tahsis edilecek iki adet X-band transponderleri (uydu üzerindeki alıcı ve vericiler) ile haberleşecek yer terminalleri ve şebeke kontrol merkezlerinin tedariki hedefleniyor.

GÖKTÜRK UYDUSU

Yürütülen bir diğer önemli proje, coğrafî kısıtlama olmaksızın dünya üzerinde herhangi bir bölgeden askerî istihbarat amaçlı yüksek çözünürlüklü görüntü elde edilmesine imkân tanıyacak Göktürk uydusu. Söz konusu proje için 2009'da İtalyan Telespazio S.p.A. ile sözleşme imzalandı. Projede görev alacak yerli ortaklar ise TÜBİTAK, Aselsan ve TAI.

GÜVENLİ VERİ VE GÖRÜNTÜ İLETİMİ PROJESİ

Güvenli veri ve görüntü iletimi projesi de yine hava ve yer haberleşmesinde bilgilerin kriptolanmasını sağlayacak. Milli yazılımların kullanılacağı proje, düşman unsurların harekât konuşmalarını dinlemesini ve ele geçirmesini engelleyecek. Yine insansız hava araçlarından elde edilen görüntülerin yer kontrol istasyonlarına aktarımı sırasında da şifreleme yapılacak.

Günün Önemli Haberleri