İğneyle damar aramada Türkiye'de dünyada bir ilk icat
Abone olYTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıldak'ın bulduğu damar görüntüleme spreyi, Türkiye'de ve dünyada bir ilk...
YTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıldak, kan alma işlemi
sırasında damar bulmada zorlanılan özellikle kanser ve obez
hastaları ile yaşlılar, bebekler, çocuklar için "damar görüntüleme
spreyi" icat etti.
İĞNE ACISINA SON
Prof. Dr. Işıldak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kan alma işlemi sırasında damar bulmak için yapılan iğnenin deriye ne kadar zarar verdiğini ve acı hissettirdiğini bildiğini söyledi.
Kan alma işlemi sırasında damarın bulunamaması sonucunda hastalarda, özellikle çocuklarda büyük oranda stres yaşandığını ifade eden Işıldak, bu sıkıntıyı sona erdirmek amacıyla yola çıktığını ve yaklaşık 2 yıl önce damar görüntüleme spreyi projesi fikrinin doğduğunu anlattı.
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Kimya Metalurji Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Başkanı Prof. Dr. İbrahim Işıldak, Biyomühendislik Bölümü Öğretim Görevlisi Uzman İlkay Şener ve Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melda Altıkatoğlu, iğneyle damar aramaya son verecekler. |
PATENT MÜRACATINDA BULUNDULAR
Bir yıl içinde projesini hayata geçirdiğini dile getiren
Işıldak, şu bilgileri verdi:
"Damar görüntüleme spreyi, Türkiye'de olduğu gibi dünyada da bir ilk. Uluslararası patent müracaatında da bulunduk. Önümüzü kesen bir patent ve buna benzer bir ürün yok. Projede 3 arkadaşız. Spreyi, Biyomühendislik Bölümü Öğretim Görevlisi Uzman İlkay Şener ve Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melda Altıkatoğlu ile birlikte üniversitenin laboratuvarında geliştirdik. Buluşumuzun ülkemiz için katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Spreyin uygulaması kolay ve uygulandığı yerde sağlığa zarar veren herhangi bir zararlı madde yok. Faydalı bir ürün."
ÇOK KOLAY VE BASİT UYGULANABİLİR
Dünyada iğneyle giriş yapılması sırasında doğruyu tutturma ortalamasının 2,4 civarında olduğunu belirten Işıldak, dünya genelinde kolu ortalama 2,5 kere delerek damarın yakalanabildiğini söyledi.
Prof. Dr. Işıldak, "Bazı hastalarda 10 iğne yaparsınız ancak damarını bulamayabilirsiniz. Özellikle obez ve kanser hastaları (kemoterapi alan insanlar) ile bebeklerde, çocuklarda, yaşlılarda damarları yakalamak zor. Damar görüntüleme spreyi, damarları yakalamada kolaylık sunuyor.Önemli bir konu da spreyin her alanda kullanılabilmesi, ekonomik ve taşınabilir olmasıdır. Çok kolay ve basit uygulanabilir" diye konuştu.
ZARARLI MADDE YOK
Spreyin içindeki maddelerin hiçbir şekilde kanserojen özelliklere sahip olmadığına ve sağlığa zararı bulunmadığına dikkati çeken Işıldak, spreyin uluslararası patentini aldıkları takdirde ürünün dünyadan da talebi olacağını bildirdi.
YTÜ Kimya Metalurji Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Başkanı Prof. Dr. İbrahim Işıldak, şunları kaydetti:
"Ürün hem Türkiye'ye hem de dünyaya yarar sağlayan bir buluş. İğne mekanik bir aygıt. Doku içerisine giriyor. Girdiği noktalarda da hasar üretebilir. Aynı noktadan sık sık iğneyle delik açmak hasarı büyüterek, çeşitli enfeksiyon ve sağlık problemlerine neden olabiliyor. Hastanelerde sprey kullanıldığı takdirde birkaç saniye içinde spreyin içindeki boyanın jelleşmesiyle damar çok rahat görülüyor. Spreyi de suyla veya ıslak bir bezle çok rahat temizleyebiliyorsunuz. Sprey odaklama imkanı sağlıyor. İğne ise elde titreme olduğunda ise deride hemen tahriş yapabiliyor."