İftar ve sahur arasında bunları yapın!

Abone ol

Uzmanların sağlık açısından faydalı bir ibadet olarak nitelendirdikleri oruç, uyarılara uymayan ve tepkisiz kalanları uyarıyor.Aksi halde dikkat edilmezse ters etki yapabileceğini açıkladılar.

Ramazan ayının uzun ve sıcak yaz dönemine denk gelmesi, oruç tutanların daha dikkatli olmasını gerektiriyor.

Sağlık açısından faydalı bir ibadet olan oruç, uyarılara dikkat edilmemesi halinde ters etki yapabiliyor. Özellikle aşırı sıcaklar nedeniyle su kaybına neden olan vücudun iftar ve sahur arasında su kaybının karşılanması gerekiyor. Uzmanlar iftar ve sahur arasında en az 2,5 litre su içilmesi uyarısında bulunuyor. Bunun yanı sıra tuzlu ve yağlı gıdalardan da uzak durulması gerektiği belirtiliyor.

Prof. Dr. Alihan Gürkan, bir kişinin günlük tüketmesi gereken tuz miktarının 5 gram olduğunu, oruç tutan kişilerin de iftar ve sahur arasında yedikleri yemeklerle birlikte 5 gram tuz tüketmeleri gerektiğine dikkat çekti. Ancak tuzun yeteri miktarda suyla alınması gerektiğine değinen Gürkan, bu nedenle oruç tutan kişilerin böbrek sağlıklarını korumaları adına iftar ve sahur arasındaki süre zarfında 2,5 litre su içmeleri gerektiğini söyledi.
Böbrek sağlığı için kişilerin oruç tutarken dikkat etmeleri gereken en önemli konulardan birinin de iftarda ağır yemeklerden kaçınmaları olduğunu belirten Gürkan, "Aşırı protein içeren gıdalar, çok tuzlu turşular ve salamura besinleri tüketmek böbreklere zarar verebiliyor. Oruç tutanların yaptığı en önemli hatalardan biri de sahura kalkmamaları. Sadece iftarda ve sonrasında yemek yiyip, sahura kalkmadan oruca başlamak sağlık açısından sakıncalı durumlar doğurabiliyor. Sahura kalkmayan bir kişide vücudun susuz kalma süresi artıyor. Sıcak havada çok terleyen ve idrarla çok fazla tuz kaybeden böbrek hastaları bu gibi durumlarda ciddi sağlık sorunları yaşayabiliyor." dedi.


Günün Önemli Haberleri