İftar duası nasıl yapılır Türkçe iftar duası Hz. Muhammed'in okuduğu dua
Abone olİftar duası nasıl yapılır, iftar duası Türkçe okunusu ve Hz. Muhammed'in Ramazan ayında ettiği dua haberimizde. Kalabalık fitar sofralarında ilk iftar bu akşam açılacak, eller Allah'a şükür için açılacak. Duaların kabul olduğu anlardan biri olan iftar zamanında okunacak iftar duasını sizler için hazırladık.
İftar duası nasıl yapılır, Türkçe iftar duası en çok okunan iftar duasını sizler için hazırladık. Milyonlarca iftar sofrası ilk iftarını dualarla açacak. Duaların kabul olduğu anlardan biri olan bu değerli anda nasıl iftar duası yapılmalı, hangi dua okunmalı? İftar sırasında niyetli olanın edeceği dua reddolunmaz, geri çevrilmez müjdesini müslümanlara duyuran Hz. Muhammed müslümanlara bir hadiste iftar duasının hikmeti ile ilgili önemli bilgiler vermiştir.
Peki İftarda hangi duaları etmeliyiz? Peygamber Efendimiz'in iftar duası nasıldı: İftar duası çok kıymetlidir. Öyle ki; Hz. Muhammed, tüm Müslümanlara bu duanın reddolunmayacağını müjdelemiştir. Hz. Muhammed bir hadiste iftar duasının hikmeti ile ilgili şunları bildirmiştir.
“ Üç kimsenin duası reddolunmaz” iftar sırasında oruçlunun duası, adil hükümdarın duası, mazlumun duası. Allahü Teala bu duaları semaya yükseltir, gökyüzünün kapılarını açar ve” izzet ve cemalime yemin olsun ki, bir süre sonra da olsa, sana yardım edeceğim” diye yemin eder.''
PEYGAMBERİMİZİN İFTAR DUASI VE TÜRKÇE MANASI: Sevgili Peygamberimizi Hazreti Muhammed, iftar vakti orucunu açarken “Allahümme leke sumtü ve ala rızkıke eftartü.” diye dua ederdi.
İFTAR DUASININ TÜRKÇE MANASI: Peygamberimizin ettiği İftar Duası'nın Türkçe manası ''Ey Allah’ım, Senin rızan için oruç tuttum ve Senin rızkınla orucumu açıyorum.'' Peygamberimizi orucunu açtıktan sonra ise “Susuzluk gitti, damarlar ısındı, inşallah Tealaya sevap kesinleşti.” derdi.
RAMAZAN AYI İFTAR DUASI: Oruç açılırken dua edilmesi sünnettir. Herkes içinden geldiği gibi zikrini, şükrünü ve yakarışını ifade edebilir. Örnek olması bakımından öteden beri yaygın olarak yapılan bir duayı buraya alalım:
"Allahım! Senin rızanı kazanmak için oruç tuttum, senin verdiğin rızıkla orucumu açtım. Sana inanıp güvendim. Ey lutuf ve ikramı geniş olan Rabbim! Beni bağışla."
اَللّهُمَّ لَكَ صُمْتُ وَ بِكَ آمَنْتُ وَ عَلَيْكَ تَوَكَّلْتُ وَ عَلَى رِزْقِكَ أَفْطَرْتُ
"Allahumme leke sumtu ve bike amentu ve aleyke tevekkeltu veala rizkuke eftertu"
(Allah'ım senin rızân için oruç tuttum. Sana inandım. Sana güvendim.Senin rızkınla orucumu açıyorum)
Peki Peygamber Efendimiz (s.a.v) sahur ve iftarda ne gibi ibadetlerle meşgul olurdu?
"Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum ve senin verdiğin rızıkla iftar ettim. Benden (orucumu) kabul buyur. Muhakkak Sen her şeyi işitensin, bilensin." "Susuzluk gitti, damarlar ıslandı ve inşaallah mükâfat gerçekleşti." "Allah'ım! Her şeyi kuşatan rahmetinle benim günahlarımı bağışlamanı Senden istiyorum." "Yardımıyla oruç tuttuğum ve bana verdiği rızıkla iftar ettiğim Allah'a hamd olsun." "Yanınızda oruçlular iftar etsin ve iyi kimseler yemeğinizi yesin. Melekler, size dua, rahmet ve mağfiret dilesin (üzerinize insin)."
İFTAR DUASI: “Allah'ım! Senin için oruç tuttum, sana inandım, sana dayandım, senin verdiğin rızkla orucumu açtım. Yarının orucuna da niyet ettim, benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla.''
“Allah'ım! Bu günde oruç tutup ibadete durmam için bana yardımcı ol; bu günün sürçme ve günahlarından beni uzaklaştır; bu günde sürekli olarak seni zikretmeği bana nasip eyle; tevfikinle ey yolunu şaşanları hidayet eden!”
“Allah'ım! Bu günde bana huşu ehlinin itaatini nasip eyle; mütevazı insanlar gibi dönüş yapıp tövbe etmemle göğsümü genişlet; imanınla, ey korkanların imanı ve güveni!”
“Allah'ım! Bu günde beni hoşnutluğuna götürecek bir kılavuz kıl bana; bu gün Şeytan'ı bana ulaştıracak hiçbir yol bırakma; benim yerleşeceğim ve rahat edeceğim yeri cennet kıl; ey arayanların hacetlerini yerine getiren -Rabbim-!”
Ramazan ayından dikkat edilmesi gereken konular:
-Orucu niyet ederek başlatmak şarttır ancak niyeti konuşarak getirmek şart değildir, sünnettir. Gece sahura kalkmak da niyet yerine geçer.
- Ramazan orucuna akşamdan itibaren ertesi günün imsak vaktine kadar niyet edilebilir. Sahura kalkmadan da niyet ettiğiniz takdirde ertesi günü orucunuzu tutabilirsiniz. Ancak İslam âlimleri sahura kalkılarak niyet edilmesini öneriyor.
- Gece ettiğiniz niyetten vazgeçmek isterseniz imsak vaktine kadar vazgeçmelisiniz.
- Ramazan orucu için her gün ayrı niyet edilmelidir. Çünkü araya geceler girdiği için her günün orucu, ayrı bir ibadet sayılmaktadır.