İflaslar yüzde 4 artabilir
Abone olPiyasalarda yaşanan son dalgalanmaların, şirketler üzerinde negatif etkilere sebep olması bekleniyor
Dünya gazetesinde yer alan habere göre, Euler Hermes’in
verileriyle Türkiye’de 2009-2013 yılları arasındaki son 5 senede 72
bin 291 şirket ifl as etti. En çok şirket ifl asının 2013 yılında
yaşandığı görülürken Nisan-Aralık 2013 döneminde ifl as eden şirket
sayısı 11 bin 978 şirket oldu. Başka bir deyişle 2012 yılının aynı
dönemine göre ifl aslar yüzde 2.8 arttı. Mayıs - Aralık 2013
döneminde ise ifl as eden şirket sayısı 2012’nin aynı dönemine göre
yüzde 1 artarak 10 bin 885 oldu. 2013 yılının toplamında ise artış
yüzde 8.3 düzeyinde gerçekleşti.
5 firmadan 1’i tahsil edemiyor
Coface Türkiye Genel Müdürü Belkıs Alpergun, ticari alacak sigortasının diğer sigorta branşlarından daha hızlı büyüdüğünü söyledi. Alpergun, “Ekonomik gelişmelerin ödeme alışkanlıklarını ve kurumların riske bakış açısını değiştirmesinin bunda önemli rol oynadığına inanıyoruz. Çek yasasındaki değişiklikler de ticari alacak sigortası sektörünün büyümesine katkıda bulunuyor. Veri tabanında toplamda 98 bin Türk firması bulunan Coface, 37 bin aktif alıcı üzerinde 6.7 milyar euro risk taşıyor. 2007 yılından bu yana Türk firmalarına toplam 90.4 milyon TL hasar ödemesi yaptı. 2013 yılında 43 milyon TL ciro gerçekleştiren Coface Sigorta’nın 2014 yılındaki büyüme hedefi % 42. Günümüzde her 5 firmadan birinin borçlarını tahsil edemediği için iflas ettiği düşünüldüğünde, ticari alacak sigortası ve alacak risk yönetiminin önemi her geçen gün artıyor” dedi.
‘Pazar büyümesi de etkili’
Atradius Türkiye Satış Müdürü Badahan Canatan, yıllar itibariyle alacak sigortası şirketlerinin hasar/tazmin rakamlarında görülen artışın bir kısmının sigorta şirketlerinin adet ve tutarsal olarak büyüyen portföyleri ile de bağlantılı olabileceğine dikkat çekti. Canatan, alacak sigortası ödemelerinin, 2009’daki global krizin etkisi ile görece yüksek seviyelere ulaştığını belirterek “2013 Nisan ayından bu yana dikkat çekici bir artışın yaşandığını söylemek henüz mümkün değildir” dedi.
Canatan, genel ekonomik yapıdaki bozulmaların, hasar/tazminat rakamlarına dönüşmesinin 6 ay – 1 yıl gibi bir süreyi alabildiğine işaret ederek “Piyasalarda yaşanan son dalgalanmaların 2014 yılı içinde hasar/tazminat rakamlarını artırıcı bir etkisi olacağı tahmin edilmekle birlikte, gerek adetsel gerekse de tutarsal etkinin boyutunun muhtemelen ancak yaz ayları sonrasında net olarak görülebileceğini söyleyebiliriz” yorumunu yaptı. Atradius açıklamasında sonuç üzerinde önemli etki edecek, örneğin mevcut dalgalanmanın ne kadar süreceği ve hangi seviyede s tabilize olacağı gibi bazı faktörlerin henüz belirsiz göründüğü de vurgulandı.