İflasa doğru hızla koşan ülke!
Abone olFinancial Times, kurtarma paketinin özel sektörün elini taşın altına sokması anlamına geldiğini ancak euro bölgesinin ilk iflasının kaçınılmaz olabileceğini yazıyor.
Financial Times, euro bölgesi liderlerinin
''Yunanistan'a yeni kurtarma paketi'' konusunda vardıkları
uzlaşmayı manşetinden duyuruyor okurlarına.
Ağırlıklı olarak borç takası ve özel sektörün elindeki tahvillerin vadesinin yayılması şeklinde sağlanacak olan 109 milyar euro tutarındaki paketin, özel sektörün de elini taşın altına sokması talebinde ısrarcı olan Almanya Başbakanı Angela Merkel için siyasi bir zafer olduğu görüşünde Financial Times.
Öte yandan gazete bu zaferin euro bölgesinde ilk iflası önlemeye yetmeyeceğine de neredeyse kesin gözüyle bakıyor.
Times da liderlerin anlaşmayı tarihi olarak nitelediklerini anımsatıyor ve Fransa lideri Sarkozy'nin euro bölgesinin ekonomik yönetimi için Merkel'le birlikte bir plan hazırlığında oldukları sözlerini aktarıyor.
Sarkozy, planın henüz Avrupa Para Fonu olarak
nitelenemeyeceğini, ama ona yaklaştıklarını söylüyor.
Times, başyazısında, kurtarma paketleriyle sürekli yeni borçlar sağlanmasının krizdeki ülkelerde mali istikrar için yeterli olmadığını belirterek, daha büyük adımlar atılması gerektiğini, piyasaların zor durumdaki ülkelere borç vermeye ikna edilmesinin Almanya ve Fransa gibi dev ekonomilerin bu borçların arkasında durdukları güvencesine bağlı olduğunu kaydediyor.
'Daha fazla egemenlik devri'
Euro bölgesi liderlerinin uzun dönemli çözümün euro bölgesinin tamamının desteğine sahip tahvil satışı olduğuna inandıklarını belirten Times, ''Bu ise Yunanistan'ın Almanya'nın borçlandığı faiz oranlarında borçlanması demek'' diyor ve şöyle devam ediyor:
''Merkel, buna kesinlikle karşı, diğer ülkelerin üzerindeki bütçe disiplini baskısını hafifleteceğini düşünyor böyle bir adımın. Ayrıca Almanya'nın borçlanma maliyetini de yükseltebilir. Ancak bazı ekonomistler ise, yeterli disiplinin istikrar ve büyüme mekanizmasının güçlendirilmesi ve yasal bağlayıcılığı olan mali düzenlemelerle sağlanacağı düşüncesinde.''
''Bu ise, ulusal vergi sistemi ve harcamalar konusunda egemenliğin büyük ölçüde devredilmesiyle mümkün olabilir. Avrupa Merkez Bankası Başkanı, euro bölgesi maliye bakanlığının kurulması fikrine sıcak. Ama yine Almanya ve bazı kuzey ülkeleri için kabul edilemez bir öneri bu. Ama, euro bölgesinin dağılmasını önlemek için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olan liderlerin sonunda egemenliğin bir miktar daha devredilmesini kabullenmesi yüksek ihtimal olarak görülüyor.''