İDAMI göze alırsın...

Abone ol

Baykal "Anayasayı yeniden yapmak için idamı göze alırsın" dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa yapmak için değil, Anayasa’yı uygulamak için seçildiklerini söyledi. TBMM kuliste gazetecilerle sohbet eden Baykal, şunları söyledi:

YAPANLAR YAPMIŞ: Milletvekilleri Anayasa’yı korumak için yemin etti. Mevcut Anayasa’yı yok sayıp yeni bir Anayasa yapılması öngörülmedi. Anayasa yeniden yapılamaz mı? Elbette yapılır. Düşmanı atarsın, devleti yeniden kurarsın. Bayrağı dikersin. Parayı bastırırsın. Yapanlar yapmış... İhtilali yaparsın. İdamı göze alırsın... Anayasa toptan yenilenir. Ayrıca Anayasa yapımı için Kurucu Meclisin oluşması gerekir.

85 YIL SONRA: Anayasa yapmak için değil, uygulamak için seçildik. Şimdi, ’Bunu iptal edelim, yenisini yapalım’ anlayışı doğru değil. Anayasa ile ilgili değişiklik ihtiyacı hissedilebilir. Belli konular için düzenleme yapılabilir. Yaygın, kısmen değişiklik ihtiyacı hissedilebilir ama 85 yıl sonra Anayasa’nın tamamını bir kenara atıp, dünyada bir ülkenin yeniden yazma ihtiyacı içine girdiğinin pek fazla örneği yoktur.

FRANSA ÖRNEĞİ: Fransa’da kurumlarla ilgili düzenlemeler yapıldı ancak işin özü daima korundu. Bizde bu kadar dünya çapında iş yapacaksın, bağımsız devlet kuracaksın, toplumu bir yerden alıp bir yere dönüştüreceksin, ’Olmadı, Anayasa’yı sil baştan’yeniden yapacaksın. Bu çok acı bir olay. Türkiye’nin sıkıntısı bu.
Günün Önemli Haberleri