'İdam cezası Irak'ta endişe verici, Ortadoğu’da büyük sorun'
Abone olUluslararası Af Örgütü, dünya'da idam cezalarıyla ilgili raporunda Irak'ta da idamların sayısında kaygı verici bir artış olduğunu ve Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da da idamın büyük sorun olduğunu kaydediyor. ABD hâlâ listede ilk beş ülke arasında.
Uluslararası Af Örgütü Irak'ta da idamların sayısında kaygı verici bir artış olduğunu ve Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da da idamın bölgenin büyük bir sorunu olduğunu kaydediyor.
Londra merkezli örgüt, küresel çapta yıllık ölüm cezası ve infazları değerlendirdiği raporunda, 2012 yılında, bir süredir idam cezasını uygulamayan bazı ülkelerin de bu cezaya başvurduğunu belirtti.
Bu ülkeler arasında Hindistan, Japonya, Pakistan ve Gambiya da var.
Raporda “Özellikle Irak’ın ölüm cezasına başvurma oranlarında endişe verici bir artış yaşandı. 2012 yılında ülkede 129 kişi idam edildi. Bu rakam 2011’de 68’di” ifadeleri dikkat çekti.
Dünyada idam cezasını uygulayan ilk beş ülke olarak raporda Çin, İran, Irak, Suudi Arabistan, Amerika ve Yemen olarak belirtildi.
Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da küçük olumlu gelişmeler izlenmesine rağmen, idam cezalarının bölgede büyük bir sorun olmaya devam ettiğine işaret ediliyor.
Af örgütünün raporuna göre bölgede uygulanan idam cezalarının yüzde 99’u ise İran, Suudi Arabistan, Irak ve Yemen’de gerçekleşti.
Çin rakamları gizli tutuyor
Örgütün raporunda geçen rakamlar, Çin'de infaz edildiği tahmin edilen binlerce idam cezasını içermiyor.
Çin hükümeti bu rakamları gizli tuttuğu için, idamların düzeyine dair sadece tahmin yürütülebiliyor.
Ancak Af Örgütü, hayal kırıklığı yaratan bazı gerilemelere rağmen, ölüm cezasının kaldırılmasına yönelik eğilimin geçen yıl da sürdüğünü açıkladı.
Dünya çapında yalnızca 21 ülkenin geçen yıl idam cezalarını infaz ettiğini ve bu rakamın bir önceki yılla aynı olduğunu da ifade eden örgüt, bu ülkelerin sayısının 2003 yılında 28 olduğunu da hatırlattı.
İdamı kaldırma çabaları
2012 yılında en az 682 idamın gerçekleştiği, bu rakamın bir önceki yıl 680 olduğu da raporda aktarılan bilgiler arasında.
Geçen yıl verilen idam cezalarının sayısı ise 58 ülkede toplam 1722.
Bu sayı geçen yıl 63 ülkede 1923'tü.
Rapor idam cezasının belirli sayıda sınırlı kaldığını ve cezanın dünyanın tüm bölgelerinden kaldırılmasına yönelik ilerlemelerin sürdüğünü de vurguluyor.
Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, hayal kırıklıklarına rağmen, idam cezalarının infazının dünyanın "bazı bölgeleri için artık geride kaldığını" söylüyor.
Hindistan, 2004 yılından bu yana ilk kez bir idam cezasını geçen Kasım ayında infaz etmişti.
Japonya ise Mart ayında üç kişiyi idam ederek, idam cezalarının uygulanmadığı 20 aylık bir süreci sona erdirmişti.