İcadı için evini ipotek edip kredi çekti

Abone ol

Antalya’da yaşayan 32 yaşındaki Serkan Özkan isimli genç mucit, rüzgar tribünlerini günlük hayatımızın içine girecek biçimde yeniden tasarla...

Antalya’da yaşayan 32 yaşındaki Serkan Özkan isimli genç mucit, rüzgar tribünlerini günlük hayatımızın içine girecek biçimde yeniden tasarlayıp üretime geçti.
Evlerin balkonlarından çatılara, otomobillerden gemi araçlarına kadar hemen hemen her yere uygun rüzgar tribünlerini monte ederek sıfır maliyetli elektrik elde edilebileceğini ileri süren Serkan Özkan, özellikle belediyelerin bu projeye göstereceği ilgi ile sokak aydınlatmalarının faturasının sıfır liraya düşeceğini iddia etti. Üç bin liradan başlayan maliyetlerle ihtiyaca göre rüzgar enerjisinden istenilen her yerde elektrik üretebilecek bir sistemi tasarladığını söyleyen Özkan, “Ülkeme daha büyük katkılar sunmak istiyorum. Kapısını çaldığım Antalya’daki kurumların gösterdiği ilgisizlik ve karşıma çıkartılan bürokratik engeller beni usandırdı. Ben ailemle birlikte oturuyorum. Onları ikna edip oturduğumuz evi ipotek ettirdim. Çektiğim kredi ile düşüncelerimi hayata geçirmek için Akdeniz Sanayi Sitesi’ndeki gördüğünüz bu atölyede çalışmaya başladım. Özellikle Enerji Bakanlığımız, Sanayi ve Ticaret Bakanlığımız ile TÜBİTAK’tan destek bekliyorum” diye konuştu.
Dubai’de uzun yıllar yat üretim ve tasarım alanında tersanelerde çalıştıktan sonra Antalya Akdeniz Sanayi Sitesi’nde kafasındaki projeleri çektiği kredi ile bir bir hayata geçirmeye başlayan Serkan Özkan, şu ana kadar da 12 patent başvurusunda bulunduğunu belirtti. Parasının geri kalan 14 başvuru için yetişmediğini ifade eden Özkan, TÜBİTAK’ın Ulusal Rüzgar Projesi gibi projelerinde yer almak ve enerji fuarlarına katılmak istediğini söyledi.

GÜNEY KORE’DEN GELEN TEBRİK
Yüzen rüzgar tribünü tasarımı ile Güney Kore’de kız kardeşi ile birlikte ödül üstüne ödül aldıklarını söyleyen Serkan Özkan, böylece yüzer eğlence mekanlarının, yüzer otellerin, yüzer lokantaların deniz dibine temel atmadan su yüzünde sıfır maliyetle kalmalarının mümkün olacağını savundu. Tasarımlarının tribün, alternatör ve güç elektronikleri olmak üzere üç ana gruptan oluştuğunu, şimdilik sadece ikisinin kendisine ait olduğunu belirten Özkan, güç elektroniklerini ise ithal etmek zorunda kaldığını ifade etti.

(İHA)

Günün Önemli Haberleri