İç göç mağdurlarının sayısında büyük artış

Abone ol

Çatışmalar ve şiddet olayları yüzünden kendi ülkeleri içinde göçe mecbur kalanların sayısı son 10 yılın en yüksek düzeyine çıktı

Somali'de sivillerin iki ateş arasında kaldığı belirtiliyor

Çatışma ve şiddet olayları nedeniyle kendi ülkelerinde göçmen konumuna düşen insan sayısının son 10 yılın en yüksek düzeyine çıktığı açıklandı.

İsviçre'nin Cenevre kentindeki Kendi Ülkesinde Mülteci Olanları İzleme Merkezi adlı kuruluş, dünya çapında, iç göç mağdurlarının sayısını 27 milyon 500 bin kişi olarak açıkladı.

Birleşmiş Milletler'in talebi üzerine 1998'de Norveç Mülteci Konseyi tarafından oluşturulan kuruluşun raporuna göre, geçen yıl 20'den fazla ülkede, üç milyona yakın kişi, yaşadığı yerleri terkedip başka bir bölgeye göç etmek zorunda kaldı.

Bunların 1 milyon 200 bininin Afrika ülkelerinde olduğu belirtildi.

Raporun yazarlarından Elizabeth Rasmusson, iç göçe mecbur kalanların sayısının 10 yıldır istikrarlı bir şekilde yükseldiğini söyledi.

Rapora göre, geçen yıla ait sayılar, bu durumdaki insanların yarısından fazlasının beş ülkede yaşadığını gösteriyor.

İç göç konusunda, başı Kolombiya çekerken, ardından Sudan, Irak, Kongo ve Pakistan geliyor.

Çocuk askerler

Rasmusson, özellikle Somali'nin başkenti Mogadişu'da sivillerin iki ateş altında kaldığını ve Fildişi Sahilleri'ndeki sivillerin ülkedeki siyasi açmazın bedelini ağır şekilde ödediğine dikkat çekti.

Kendi ülkesinde iç göçe mecbur kalanların 12 milyondan fazlasının da, çocuk olduğu kaydedildi.

En az 11 ülkede çocuk asker kullanıldığı ve bu açıdan iç göçe zorlanan çocukların, özellikle tehdit altında bulunduğu vurgulandı.

Çalışmaya göre, sadece Afrika kıtasındaki mültecilerin sayısında bir azalma oldu. Ama yine de, mültecilerin yaklaşık yüzde 40'ının bu kıtada olduğu ifade edildi.

Orta Doğu ülkelerindeyse, son on yılda, iç göçe mecbur kalanların sayısının üç kattan fazla arttığı kaydedildi.

Günün Önemli Haberleri