İbrahim Kalın 4'lü toplantı sonrası açıklama yaptı!
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İstanbul'da gerçekleştirilen Türkiye, Almanya, Fransa ve Rusya'nın temsilcilerinin katıldığı toplantı sonrası açıklama yaptı.
Türkiye, Fransa, Almanya ve Rusya'nın temsilcilerinin katıldığı Suriye konulu dörtlü zirve için hazırlık toplantısı, Dolmabahçe Sarayı çalışma ofisinde yapıldı. Toplantıya Türkiye adına ev sahipliği yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, "Özellikle İdlib'e yapılacak bir saldırının sonuçlarının çok ağır olacağı, hem insani krizlere yol açacağı hem yeni bir göç dalgasına neden olacağı, hem de devam etmekte olan siyasi süreçleri dinamitleyeceğine dair genel bir mutabakat var" dedi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın ev sahipliğinde Dolmabahçe Sarayı çalışma ofisinde düzenlenen toplantı sona erdi. Toplantıda Almanya'yı Başbakanı Angela Merkel'in ulusal güvenlik danışmanı Jan Hecker, Fransa'yı Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un diplomasi başdanışmanı Philippe Etienne ve Rusya'yı Devlet Başkanı Vladimir Putin'in başdanışmanı Yuri Ushakov temsil etti. Toplantı saat 14.00'da başladı ve yaklaşık 4 saat sürdü.
"İDLİB'DE SİYASİ ÇÖZÜM OLMASI GEREK" Suriye Zirvesi sonrasında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, “Bugün Türkiye, Rusya, Almanya ve Fransa liderleri arasında yapılması öngörülen 4’lü zirvenin siyasi danışmanlar düzeyindeki toplantısını yaptık. Bizim ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda Suriye merkezli bir müzakere sürecimiz oldu. Suriye genelinde yaşanan hadiseler ve özellikle İdlib’de yaşanan gelişmeleri detaylı bir şekilde mevkidaşlarımızla ele aldık. İdlib hassasiyetini korumaya devam ediyor. Bu konuda mutabakat söz konusu, özellikle İdlib’e yapılacak olan saldırının sonuçlarının çok ağır olacağı, hem insani krizlere yol açacağı, göç dalgasına neden olacağı hem de devam etmekte olan siyasi süreçleri dinamitleyeceğini dair genel bir mutabakat var. Dolayısıyla bu felaketi önlemeye yönelik ne tür adımlar atarız, bunları değerlendirdik. Herkesin ortak kanaati çözümün askeri değil, siyasi olması gerektiği. Bu çerçevede de Birleşmiş Milletler çatısı altında devam eden Cenevre sürecinin desteklenmesi Astana platformunun buna destek sağlaması ve devam eden başka inisiyatifler var. Bunlarında Cenevre sürecine katkı verecek şekilde tanzim edecek şekilde bir genel fikir birliği oluştu” dedi.