Hüseyin Kıvrıkoğlu Gülen'in 'dedesinin' heykelini dikti
Abone olEski Kara Kuvvetleri Komutanı Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun FETÖ lideri Gülen'in dedem dediği Mehmet Şükrü Paşa'nın heykelini diktiği ortaya çıktı.
Tarihe Edirne müdafii olarak geçen ancak 1960'lı yıllara
kadar hain görülen Mehmet Şükrü Paşa'nın 1984 yılında temeli atılan
ve 14 yıl atıl durumda kalan anıt mezarıyla heykelinin 28 Şubat
döneminde FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'e itibar sağlamak için
alelacele inşa edilip açıldığı ortaya çıktı.
Edirne mahalli basınına yansıyan bilgilere göre Gülen, Milliyet'ten Özcan Ercan'a 5 Nisan 1998'de verdiği röportajda “Benim atalarım asker. Edirne'de Bulgara karşı savaşan Şükrü Paşa özbeöz benim dedem" ifadelerini kullandı.
Bu röportajın ardından 4 ay içinde Edirne'de Şükrü Paşa'nın heykeli dikildi ve anıt mezar yapılarak Şükrü Paşa'nın İstanbul Merkezefendi'deki naaşı Edirne'ye taşındı.
Bu emrin dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Hüseyin Kıvrıkoğlu tarafından verildiği ortaya çıktı. Kıvrıkoğlu, anıtın açılışından 1 ay sonraki YAŞ'ta Genelkurmay Başkanı oldu ve '28 Şubat 1000 sürecek' sözüyle de tarihe geçti. Şükrü Paşa'nın torunu Sevgi Kutlukan, Derin Tarih Dergisi'ne verdiği röportajda heykel ve anıt mezar konusunu “Girişim bizzat ordumuzdan geldi. Ailenin de izniyle zamanın Kara Kuvvetleri Komutanı Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun önderliğindeki ordumuzca anıtmezar yapılarak dedemin cenazesi Edirne'ye nakledildi" sözleriyle anlattı.
FETÖ'nün darbe girişiminden sonra uzun süre içerisinde kaldığı
yapıyı araştırmaya başlayan Avukat Nazmi Aksoy, Şükrü Paşa
konusunun da 28 Şubat döneminin incelerken dikkatini çektiğini
anlattı.
MEZARI BAŞINDA CEVŞEN OKUNUYORDU
Edirne'ye FETÖ kanalı ile gelen tüm turların Şükrü Paşa Anıt Müzesine uğradığını belirten Aksoy, kendisinin de bu turlardan birine katıldığında hayret içerisinde kaldığını söyledi. Bu turlarda Şükrü Paşaya hassaten dualar edildiğini, cevşen okunduğunu bunun gerçek sebebini ise rehberlerin bildiği, ancak ziyaretçilerin bilemeyeceği bir sır olarak görüldüğünü anlattı.
"TESADÜF OLAMAZ"
Yıllarca bu konunun zihnine takıldığını ifade eden Aksoy, “28 Şubatçılar gerçekten Gülen'e düşman olsa, öyle bir dönemde yapacakları varsa da yapmazlardı. 14 yıl atıl kalmış ve Gülen'in dedem dediği bir kişiye ait anıtın 28 Şubat'tan 1 sene sonra, 4 ay içinde bitirilmesi ve açılması tesadüf olamaz" dedi.
ŞÜKRÜ PAŞA'NIN İSMİ OKULDA DA VERİLDİ
Öte yandan Gülen Edirne'de göreve başladıktan 3 yıl sonra Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez Şükrü Paşa'nın ismi Edirne'de bir ilkokula verilmişti.
Şükrüpaşa Anıtı nedir?
Tarihe "Edirne Müdafii" olarak geçen, merhum Mehmet Şükrü Paşa adına yapılan anıtın ilk temeli 22 Haziran 1984 yılında atılmış ancak yapı belli bir seviyeye geldiğinde, mühendislik hataları nedeniyle çökmüştür.
14 yıl bu durumda kalan anıt, dönemin askeri komutanları Çetin Erman ve Zafer Özer Paşalarca yeniden ele alınmış; yeni bir proje çerçevesinde 4 ay içinde tamamlanarak 27.07.1998 tarihinde açılışı yapılmıştır. 31 Temmuz 1998 tarihinde Mehmet Şükrü Paşa'nın naaşı İstanbul Merkez Efendi Mezarlığı'ndan alınarak anıt mezara nakledilmiştir.
Anıt kompleksinin 16 bin m2'lik bölümü Anıt; 3 bin m2'si oturma grupları ve otopark, 10 bin m2'si ise yeşil alan durumundadır.