Hüseyin Gülerce'den Mısır göndermesi!

Abone ol

Hüseyin Gülerce bugünkü köşe yazısında Mısır'daki olayları ele alırken Cengiz Çandar'ı bir röportajını referans gösterdi.

Zaman gazetesi yazarı Hüseyin Gülerce Mısır’da olan biteni anlamak için Türkiye’deki 28 Şubat sürecini hatırlamak ve bunun üzerinden derinlemesine düşünmek gerektiğini söylüyor. Gülerce'nin 28 Şubat'a ilişkin "tarihî açıklama", "en sağlam bilgi" dediği şeyler ise bir başka gazetenin, Radikal'in köşe yazarı Cengiz Çandar’ın anlattıkları.

Çandar'ın 16 Nisan 2012 günü Taraf gazetesinde Neşe Düzel’e verdiği röportajda ABD'nin 28 Şubat ile ilgili tutumuna dair şahitliklerini aktarıyor Gülerce... İşte Cengiz Çandar demişti ki...başlıklı o yazıdan çarpıcı bölümler: 

“ABD, doğrudan askerî darbeyi desteklemedi ama 28 Şubat darbesini destekledi. Post-modern darbeyi destekledi. Ben buna tanık oldum. 1999-2000 yıllarında Amerika’daydım. Türkiye’yle ilgili müşterek bir kitap yazımı projesine katıldım. Kitabın çeşitli bölümlerinin yazarları toplantı yapıyoruz. ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Morton Abramowitz, kitabın editörü. İsrail lobisinin düşünce kuruluşu Washington Institute’ın Türkiye bölümünün başında olan Alan Makovsky de toplantıda. Kahve molasında Makovsky, Abramowitz’e ‘Sen yedinci kattaki toplantıda niye yoktun?’ diye sordu. Ben ‘ne toplantısı’ diye merak ettim. Meğer 12 Mart 1997’nin cumartesi günü Washington’da, dönemin Dışişleri Bakanı Madeleine Albright’ın çağrısı üzerine Bakanlık binasının yedinci katında Türkiye ile ilgili bir toplantı yapılmış. Bu toplantı, 28 Şubat kararlarının alındığı MGK toplantısından hemen iki hafta sonra düzenlenmiş. Hatırlayın... Refah Yol, haziranda iktidardan gitti. Bernard Lewis, Paul Wolfowitz, Richard Perle hepsi toplantıdaymış. Türkiye’ye ilişkin olarak ne yapılmalı, o toplantıda konuşulmuş. O toplantıdan çıkan genel eğilim, ‘doğrudan askerî bir darbe olmadan bu hükümet gitmeli’olmuş.

“Ben sordum. ‘Amerika, tekerine çomak sokanı ekarte eder ama Erbakan size bir şey yapmadı. Amerika’nın büyük ulusal çıkarlarını tehdit etmedi. Aksine onun zamanında İsrail’le ilişkiler gelişti. En önemlisi Saddam kuvvetlerini Kuzey Irak’a soktuğu zaman, CIA ile irtibatlı olduğu iddia edilen beş bin Kürt’ün Türkiye üzerinden çıkartılmasında size destek verdi.’ dedim.”

“Abramowitz, ‘Türkiye ile Amerika arasındaki ilişkilerde yazılı olmayan bir kod vardır. Erbakan bu kodu bozdu. Amerika, ne yapacağı kestirilemeyen, kontrol edilemeyen müttefikten hoşlanmaz.’ dedi. Erbakan ilk dış gezisini, kendisine yapma dendiği halde İran’dan başlattı. İkinci gezisini Mısır, Libya ve Nijerya’ya yaptı.”

“Türk Silahlı Kuvvetleri ile İsrail establisment’ı ve Amerika’daki İsrail yanlısı çekirdek kadrolar arasındaki çok yoğun ve yakın ilişkiyi görmeden 28 Şubat’ı anlayamayız. 28 Şubat’ın diğer çıplak darbelerden farklı olarak çok daha girift dış bağlantıları var…”

HÜSEYİN GÜLERCE YAZILARI

Günün Önemli Haberleri