Hürriyet'in yurt dışı serüveni
Abone olHürriyet’in yurt dışı serüveninin en önemli emektarlarından, yurt dışı yayının eski yöneticisi Ertuğ Karakullukçu bu gelişim yolculuğunu şöyle anlatıyor:
Özdemir İNCE, "Hürriyet ABD'de basılıyor artık" başlıklı yazısıyla Hürriyet'in yurtdışı serüvenini anlattı..
“Hürriyet Almanya”, “Hürriyet Avrupa”... Hürriyet artık ABD’de de basıldığına göre “Hürriyet International”...
“Hürriyet’in yurt dışı serüveninin en önemli emektarlarından, yurt dışı yayının eski yöneticisi Ertuğ Karakullukçu bu gelişim yolculuğunu şöyle anlatıyor:
“Hürriyet 1 Mayıs 1948 doğumlu. Yurt dışındaki ilk baskısı, nisan 1969'da yapıldı. Yer, göçmen Türklerin en yoğun olduğu Münih. (Daha önce belli bir sayıda gazete İstanbul'dan Almanya'ya uçakla gönderiliyordu).
İşte, bu ilk şirketin Almanca adı: Hürriyet Europa Zeitungs GMBH... Hürriyet Avrupa Gazetecilik Limited Şirketi. İlk baskılar Bild gazetesinin basıldığı matbaada yapıldı.
Devir, Tipo baskı dönemi. İstanbul’dan Almanya’ya uçakla “matris” gönderiliyor. Yani, gazetenin bir tür özel kartona alınmış kopyası. O zamanki teknikle Münih'te kurşun kalıplara aktarılıyor. Bunlar, rotatif dediğimiz baskı makinelerine bağlanıyor. Düğmeye bastınız mı, diyar-ı gurbette kulaklarınıza senfonik lezzetler katan gürültüsüyle rotatif dönüyor... Huzurlarınızda, Almanya Hürriyet... Artık her sabah Almanya'da, giderek tüm Avrupa'da bir büyük bayram yaşanacaktır: Kocaman yürekleri vatan hasretiyle tutuşan Türk işçilerinin, gazeteleri Hürriyet ile kucaklaşma şöleni.”
“1969 sonbaharında Münih Havaalanı, yenileme çalışmaları nedeniyle hava trafiğine kapatılacak ve iki ay uçak inmeyecektir. Bu nedenle Hürriyet, hava trafiğinin en uygun olduğu Frankfurt'a taşınır. Bu süre içinde, Türkiye'de basılan gazeteler paketlenip uçakla gönderilir ve dağıtıma verilir. Ama dönemin ulaşım olanakları elvermediği için gazete Türkiye'deden bir gün sonra piyasaya çıkar. Taa ki, Hürriyet’in ilk elektronik iletişim köprüsünü kurmasına kadar.”
“1971'de, Hürriyet, Frankfurt’ta Tercüman gazetesinin tesislerinde ofset tekniğiyle basılmaya başlandı. Bu kez Türkiye'den matris yerine film gönderilmektedir. Ama her hava muhalefetinde, uçakların her aksamasında kahredici sıkıntılar yaşanmaktadır.”
“1973'te Hürriyet, Frankfurt Kölner Strasse'de (Köln Caddesi) ilk matbaasını kurdu. Şirketin adı, Hürriyet Ege GMBH olur.”
“1975'te, Frankfurt'un Zeppelinheim köyünde kurulan tam donanımlı Hürriyet matbaasına geçilir. Bu süreçte, Türkiye ile ilk elektronik iletişim kurulur. Hürriyet, İstanbul merkezimizden Frankfurt'a bilgisayar teknolojisiyle aktarılır. Uçakla matris göndermenin ardından film yollama yöntemi de sona ermiştir. İstanbul'dan düğmeye basılır basılmaz Hürriyet Frankfurt'dır. Büyük bir devrim: Böylece ilk kez bir Türk gazetesi, dünyanın her köşesinde Türkiye ile aynı anda yayınlanır. Yine ilk kez taa Amerika'ya kadar gönderilir. Zaman farkı nedeniyle gazete, New York'ta da aynı sabah piyasada olabilmektedir.”
“Hürriyet Almanya, 1999'da Dogan Media International GmbH adını alır.”
“2001'de, Frankfurt'un Mörfelden-Walldorf bölgesinde inşa edilen modern matbaa tesislerine geçer.”
“Nihayet, 29 Ekim 2004: İlklerin gazetesi Hürriyet, basında bir büyük devrime daha imza atar. 1969'da Köln'de başlayan yurt dışına açılma öykümüz, New York'ta baskı aşamasıyla yeni bir doruğa uzanır...”
Gazetenin 1 Kasım 2004 tarihli Türkiye baskısı masamın üzerinde duruyor. Üst manşette bir fotoğraf: Hürriyet gazetesini ellerinde tutan insanlar. Newyork’ta Cumhuriyet Balosu’na katılanlar ABD basılan ilk Hürriyet gazetesini ellerinde tutuyorlar. Yan tarafta bir açıklama: “Türk basınında sayısız ilke imza atan Hürriyet, ABD’de de günlük basılan ilk gazete oldu.”
Ne mutlu!
YAZI:Özdemir İNCE