Hulusi Akar'dan Münbiç çıkışı! 90 günlük takvimin oldukça gerisindeyiz...

Abone ol

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD ile oluşturulan 90 günlük Münbiç Yol Haritası'nın çok gerisinde kalındığını belirterek, "Amacımız Münbiç'teki PYD/YPG ve PKK varlığına son vermek" dedi.

NATO Karargahında düzenlenen NATO Savunma Bakanları toplantısına katılan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, muhataplarına Münbiç'teki terör varlığının temizlenmesi için oluşturulan 90 günlük takvimin çok gerisinde olduğumuzu söyledi. Toplantı sonrası açıklama yapan Akar, Batman’daki terör saldırısıyla ilgili olarak "Terörle mücadelemiz en son terörist etkisiz hale getirilene kadar devam edecektir” dedi. İşte Hulusi Akar'ın açıklamasından satır başları: 

HEDEFİMİZ MÜNBİÇ'TEKİ PYD VE YPG'NİN TEMİZLENMESİ... 

Brüksel'de iki gün süren NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nın ardından basına açıklamalarda bulunan Akar, muhataplarına ABD ile oluşturulan Münbiç Yol Haritası ve Güvenlik Prensipleri’ne Türkiye’nin verdiği önemi aktardıklarını belirterek, “Amacımızın Münbiç'teki PYD/YPG ve PKK varlığına son vermek olduğunu ifade ettik." diye konuştu.

Akar, muhataplarına, Türkiye’nin hedefinin teröristlerin elindeki ağır silahların toplanması, yerel güvenlik ve yerel yönetim unsurlarının PYD ve YPG’den en kısa zamanda temizlenmesi ve Münbiçlilerin şehirlerine dönmelerinin bir an önce sağlanması olduğunu vurguladığını aktardı.

90 GÜNLÜK TAKVİMİN ÇOK GERİSİNDEYİZ... Bağımsız ve koordineli devriye faaliyetlerinin devam ettiğini ve 54’üncüsünün geçen pazar yapıldığını anımsatan Akar, “Ancak maalesef yol haritasında ilan edilen 90 günlük takvimin oldukça gerisinde bulunduğumuzu da yine muhataplarımıza ifade ettik.” dedi.

Akar, müşterek ortak devriyelere yönelik eğitimlerin başlatılmasına ilişkin çalışmaların devam ettiğini, bu çerçevede ilk grup ABD personelinin 2 Ekim’de Gaziantep’e ulaştığını ve ortak eğitimlerin tamamlanmasını müteakip müşterek devriyelerin başlayacağı konusunu ABD’li muhataplarıyla görüştüğünü söyledi.

SINIRLARIMIZDA TERÖR KORİDORUNA ASLA İZİN VERMEYİZ

İdlib konusunda ise ciddi bir insani tehdit ile karşı karşıya bulunulduğuna dikkati çeken Akar, Türkiye’nin Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olduğunun altını çizdi. Savunma Bakanı Akar, “Sınırlarımızda bir terör koridoruna asla izin vermeyeceğimizi vurguladık.” dedi.

Türkiye’nin Astana süreci çerçevesinde hareket ederek bölgede barış ve istikrarın tesisi için çaba göstermeye devam edeceğini muhataplarına aktardığını ifade eden Akar, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Suriye rejiminin son aylarda İdlib’e yönelik saldırılar düzenlediği bir ortamda Sayın Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ağır silahlardan ve teröristlerden temizlenmiş bölge kurulmasına yönelik Soçi’de vardıkları kararın yeni bir göç dalgası ve radikalleşmeye yol açabilecek büyük bir insani krizin önüne geçtiğini ifade ettik.”

AB TAAHHÜTLERİNİ YERİNE GETİRMELİ... 

NATO Savunma Bakanları Toplantısı kapsamında ittifak ile Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinin ele alındığı oturuma ilişkin ise Akar, AB’nin Türkiye’ye yönelik taahhütlerini yerine getirmesi yönündeki beklentileri dile getirdiğini söyledi.

Akar, “Özellikle askeri mobilite konusunda yürütülen çalışmaların şeffaf ve kapsayıcı olması gerekliliği belirtilirken, NATO’nun ani müdahale gücünün kara sorumluluğunun 2021 yılında Türkiye tarafından üstlenileceği dikkate alındığında, AB üyesi olmayan müttefiklerin çalışmalara dahil olmasının büyük önem arz ettiğini söyledik.” ifadelerini kullandı.

Kanada, Romanya ve İngiltere savunma bakanlarıyla da ikili görüşmeler yaptığını anımsatan Akar, bu çerçevede savunma ve güvenlik alanındaki gelişmeleri ele aldıklarını, savunma sanayi alanındaki iş birliği konularını görüştüklerini belirtti.

GÜRCİSTAN'A VERDİĞİMİZ DESTEK SÜRECEK

11-12 Temmuz'daki NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde alınan kararların uygulama sürecini, Brüksel'de müttefiklerle gözden geçirdiklerini belirten Akar, "Gürcistan'ın NATO ile ilişkileri konusundaki alınan kararların uygulanması konusunda görüşmeler oldu. Burada Gürcistan'a verdiğimiz desteği bir kez daha yinelemiş bulunuyoruz." diye konuştu.

Akar, müttefiklerin Karadeniz'de yaptığı faaliyetlerde Montrö Boğazlar Sözleşmesi çerçevesinde hareket edilmesinin önemini vurguladıklarını kaydetti.

Akar, "Türkiye'nin Gürcistan ve Azerbaycan ile birlikte başlattığı üçlü mekanizmanın da gerek savunma bakanları gerekse genelkurmay başkanları düzeyinde, hem ülkelerimiz açısından hem de bölgenin güvenliği açısından önemli bir faaliyet olduğunu da burada dile getirme fırsatı bulduk." şeklinde konuştu.

YÜZDE 2 STANDARDINA ULAŞACAĞIZ

Türkiye'nin savunma giderlerine yüzde 1,5'ten daha fazla ayırdığını belirten Akar, "Bunun dışında 2024'e kadar da NATO'nun ortaya koyduğu yüzde 2 standardına ulaşacağımızı da burada ifade ettik." dedi.

Akar, Türkiye'nin gerek NATO gerekse diğer ortak harekat ve misyonlara sağladığı desteğe dikkat çektiklerini aktararak, şunları kaydetti:

"Başlangıçtan itibaren Afganistan'da Türk silahlı kuvvetleri unsurları büyük bir fedakarlıkla Türkiye'nin sağladığı desteği orada sürdürmektedirler. Bu desteğimizin 2019'a kadar devam edeceğini burada resmi olarak açıklamış bulunuyoruz. Ayrıca ilk gün Deniz İnsansız Sistemleri konusunda ortak çalışmalar yürütme hususundaki iradeyi açıklayan niyet beyanını 12 ülke ile imzalamış bulunuyoruz."

Günün Önemli Haberleri