Hükümetten yeni istihdam kapısı
Abone olİşsizliği çözmek için iktidardan yeni bir formül geldi. Esnek çalışma ile milyonlarca kişiye iş kapısı açılacak
2023’e kadar işsizlik sorununu çözmek isteyen hükümet, tele-çalışan dönemi başlatıyor. Vatan'ın haberine göre, yeni dönemde evden, uzaktan ve part-time çalışma sistemi olacak. 4 milyon kişi esnek çalışmayla iş sahibi olacak. 2 milyon kadın ve 3.5 milyon genç işe girecek
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında önceki toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK), sendika ve meslek kuruluşlarına, Ulusal İstihdam Strateji Belgesi’nin temel hedefleri açıklandı. Babacan’ın yaptığı sunumla, hükümetin Türkiye için çok yeni bazı esnek çalışma yöntemlerini getirmeye, sendikaları ayağa kaldıran “özel istihdam bürolarını” hayata geçirmeye kararlı olduğu anlaşıldı. Buna göre hükümet, yeni dönemde “esnek çalışma”ya bel bağladı. Bu kapsamda “güvenceli esneklik, esnek zaman modeli, uzaktan çalışma, iş paylaşımı, özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkileri” içeren yeni bir sistem hazırlanıyor. Bu sistemle Türkiye’de çalışma hayatına “uzaktan çalışma” olarak da ifade edilen “tele-çalışma”, “part-time çalışma”, “parça başı çalışma” gibi yeni çalışma biçimleri girecek.
Mesai saatleri farklı olacak
Yeni sistem “sabah 9-akşam 6” mesai sisteminin “delinmesi” üzerine kurulu. İşsizlik sorununa bir türlü çözüm bulamayan hükümetin gündemine aldığı, ABD ve Avrupa ülkelerindeki yaygın esnek çalışma modelleri, kısmi süreli çalışma, iş paylaşımı, çağrı üzerine çalışma, sıkıştırılmış çalışma haftası, evde çalışma ve “uzaktan çalışma” şeklinde de ifade edilen “tele-çalışma”yı içeriyor. Özellikle “tele-çalışma” ya da “uzaktan çalışma” sistemini işverenlerin istediği biliniyor. Esnek çalışma modellerinin hayata geçirilmesi TOBB, TÜSİAD ve TİSK tarafından destekleniyor.
Esnek istihdam sistemine göre işin işyerinden uzakta yapılması yöntemi olan “tele çalışma”, çalışan zamanının en az yarısını ana işyerinden uzakta harcamasına ve işverene iletişim cihazı ile bağlanmasına dayanıyor. Bu modeller arasında “tele-çalışma”, işin, işyeri merkezinden uzakta yapılması yöntemine deniliyor. Tele-çalışan, çalışma zamanının en az yarısını işyeri merkezinden uzakta harcıyor ve işverenle bağlantısını internet, cep telefonu gibi herhangi bir iletişim cihazıyla sağlıyor. Çağrı üzerine çalışma ise önceden imzalanmış bir hizmet akdine göre, işçinin işveren tarafından çağrıldığında işyerine gelmesi üzerine kuruluyor.
Evde çalışma ise işverene ait işyeri dışında, hizmet ya da malın çalışanın kendi evinde üretilmesine dayanıyor. Çalışma, zaman esasına göre değil, parça başına gerçekleştiriliyor. İş evde yapıldığı için işverenin denetim ve gözetimi bulunmuyor. Çalışan da ürettiğine göre kazanç sağlıyor. Part-time çalışmada ise çalışma süresi kısa oluyor, düzenli yapılıyor ve isteğe bağlı gerçekleşiyor.
2023’e kadar 3.5 milyon genç ve 2 milyon kadın işe girecek
Sendikalara ve işverenlere önceki günkü EKK’da, işsizlikle mücadelede 2023’e kadar izlenecek yol haritasını ve hedeflerini açıklayan Bakan Ali Babacan, yaptığı sunumla rakamsal hedefler ortaya koydu.
2 milyon kadına müjde: Hükümetin hedefleri arasında “Kadınların işgücüne katılma oranı 2009’daki yüzde 26 oranından 2023’te yüzde 35’e çıkarılacak” ifadesi de yer aldı. Buna göre hükümetin mevcut kadın istihdamını koruması ve en az 2 milyon kadına iş bulması gerekecek.
3.5 milyon genç işe girecek: Genç işsizlik oranı genel işsizlik oranına yaklaştırılacak. Halen genç işsiz oranı TÜİK’in Şubat ayında açıkladığı verilere göre yüzde 25.5 düzeyinde. Bu rakam 14-25 yaş grubundaki nüfusu dikkate alıyor. Hükümetin açıkladığı hedefe göre, bu oranın 2023’e kadar genel işsizlik oranına yaklaştırılması sağlanacak. Şu anki verilerle düşünüldüğünde, bu hedef genç nüfusta işsizliğin en az yüzde 10 azaltılması anlamına geliyor. Bu ise şu anda bile en az 3.5 milyon gence iş bulunması demek.
400 bin kişiye kurs: 2013’ten itibaren her yıl 400 bin kişiye işgücü yetiştirme kursu açılacak. İş garantili kursların toplam içindeki payı yüzde 50’ye çıkacak. Bu iş garantili kursları başarı ile bitirenlerin işe yerleştirilme oranı 2015’e kadar yüzde 40’a çıkarılacak.
1 milyon kişiye işsizlik ödeneği: Uzun süreli işsizlerin toplam işsizlere oranı 2009’daki yüzde 25.3 oranından 2023’e kadar yüzde 20’ye indirilecek. İşsizlik ödeneği alanların toplam işsizlere oranı 2009’daki yüzde 13.6 seviyesinden 2023’te yüzde 25’e çıkarılacak. Bunun 1 milyon yakın bir rakam olacağı öngürülüyor.
4 milyon kişiye esnek iş: Hükümet, esnek çalışma uygulamasıyla iş sahibi olanların toplam istihdam içindeki payını her yıl daha da artırmayı, bu oranı yüzde 18.8’e ulaştırmayı amaçlıyor. Bu da 3 milyon 998 bin kişiye denk geliyor.