Hükümetten kadınlar için devrim!

Abone ol

Kadın istihdamını artırmayı hedefleyen hükümet, kamu ve özel sektörde cinsiyet eşitliğiyle ilgili sıkı denetim getiriyor

H.Kübra KOCAOĞLU
İNTERNETHABER

ANKARA- Kadın istihdamını artırmayı hedefleyen hükümet, kamu ve özel sektörde cinsiyet eşitliğiyle ilgili sıkı denetim getiriyor. Sivil toplum kuruluşlarının da katılımıyla Kadın İstihdam Kurulu oluşturulacak ve her bakanlıkta kadın istihdamı konusunda müsteşar yardımcısı seviyesinde görevlendirme yapılacak.

"Kadın İstihadamının Artırılması ve Fırsat Eşitliği'nin Sağlanması"na ilişkin Başbakan Erdoğan imzalı bir genelge yayımlandı. Genelgenin alt yapısını ise AK Parti Kadın Kolları'nın hazırladığı Kadın İstihdamı ve Fırsat Eşitliği raporu oluşturuyor. Konuyla ilgili İNTERNETHABER'e konuşan AK Parti Kadın Kolları Başkanı Fatma Şahin, genelgenin kadın sorunlarının çözümünde yeni bir dönüm noktası olacağını söyledi.

"AB KRİTERLERİNİ YAKALAMAMIZ LAZIM"

Genelgenin tamamının fırsat eşitliğinin istihdam ayağındaki bütün sorunları kapsadığını belirten Şahin, süreci şöyle anlattı: " Çalışma Bakanlığı'nın ekibiyle, akademik çevrelerle, sivil toplum kuruluşlarıyla konu üzerinde bire bir çalıştık. Ondan sonra bu alt yapı oluştu. Kadın ve istihdam konusunda AB kriterlerini yakalamamız lazım."

UYGULAMALARDA SIKINTI VAR

Kadın istihdamı konusunda yasal olarak ilerlemelerin olduğunu söyleyen Şahin, uygulamalar konusunda sıkıntılar olduğunu vurguladı. Genelgeyle birlikte uygulamaları takip edecek bir üst kurulun oluşturulacağına dikkat çeken Fatma Şahin " Oluşturulacak bu üst kurul yasaların uygulanıp uygulanmadığının takibini yapacak. Aynı zamanda her Bakanlık kendi içerisinde bu konuyla ilgili bir müsteşar tayin edecek. Bu zamana kadar kadın istihdamı ve fırsat eşitliği ile ilgili konular Kadın ve Aileden Sorumlu Bakanlığın sorumluluğunda görülüyordu. Fakat bundan böyle her Bakanlık ve kurum bunun takibi yapacak." dedi.

İŞYERLERİNDE KREŞLERE SIKI DENETİM

İşyerlerinin kreş yükümlülüğünü yerine getirip getirmediğini de sıkı bir denetime açan genelgede yapılacak çalışmalar ise şöyle:

- Kadının istihdamı alanındaki mevcut sorunların tespiti ile bu sorunların giderilmesine yönelik ilgili tüm çalışmaları izlemek üzere, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı başkanlığında, bakanlıklar, çok sayıda resmi kurum yetkilileri, TOBB, TESK, memur, işçi ve işveren konfederasyonları temsilcileri ile kadın istihdamı konusunda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve üniversite temsilcilerinden müteşekkil "Kadın İstihdamı Ulusal İzleme ve Koordinasyon Kurulu" oluşturulacaktır. Kurulun çalışma usul ve esasları ilk toplantıda Kurul tarafından belirlenecektir.

- Öncelikle kamuda kadın istihdamına ilişkin fırsat eşitliğini ve bu konuda çıkarılan kanun, yönetmelik ve diğer düzenlemelerin uygulanmasını izlemek üzere tüm Bakanlıklarda müsteşar yardımcısı seviyesinde bir görevlendirme yapılacak, ayrıca bir birime "Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği"ne ilişkin görev verilecektir.

- Kamu kurumlarınca mevzuat taslakları hazırlanırken, fırsat eşitliği etki değerlendirmesi yapılarak taslakların ekinde sunulacaktır.

- Kamu kurum ve kuruluşlarında işe giriş sınavları ve hizmet içi eğitim programlarına katılım, görevde ve unvanda yükselme (terfi), üst yönetim kademelerinde görev alma hususlarında cinsiyete dayalı ayrımcılık yapılmayacak, kadın-erkek fırsat eşitliği ilkesi gözetilecektir.

- Tüm kamu kurum ve kuruluşları, hizmet içi eğitim programlarında "kadın-erkek fırsat eşitliği" konusuna yer vereceklerdir.

- İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları çalışmalarında kadın-erkek fırsat eşitliğini gözete cek ve bu kurullara "kadın" konusunda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarından bir temsilcinin katılımı sağlanacaktır.

- İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları tarafından iller bazında yapılacak iş piyasası analizlerinden hareketle kadın istihdamı için ön plana çıkan sektörlere yönelik mesleki beceri eğitimlerine ağırlık verilecektir. Konuya ilişkin faaliyetler ve sonuçlarını içeren raporlar her yıl ocak ayında Ulusal İzleme ve Koordinasyon Kuruluna gönderilecektir,

- Kadın konukevlerindeki şiddet mağduru kadınlar ile tahliyesine bir yıldan az kalmış olan cezaevindeki kadınlar ve kocası ölmüş veya boşanmış kadınların sosyal yaşama katılımlarının sağlanması amacıyla gerçekleştirilecek projelere öncelik tanınacaktır

- Çalışma yaşamına ilişkin istatistikler cinsiyet temelinde toplanacaktır. Ayrıca ev eksenli çalışan kadınlara ilişkin düzenli ve sistemli istatistikler toplanacak, araştırmalar yapılacaktır.

- 4857 sayılı İş Kanununun ilgili hükümleri gereği kamu ve özel iş yerlerinde kreş ve gündüz bakımevi yükümlülüğünün yerine getirilmesi sağlanacak ve denetlenecektir.








Günün Önemli Haberleri