Hükümetle yargı kavgasının perde arkası

Abone ol

Tahliye krizinin ardından Yargıtay ile hükümet yeniden karşı karşıya. Gerilimin perde arkasında değişen HSYK yapısı ve yaklaşan Yargıtay Başkanlığı seçimi var.

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- Vicdan sızlatan tahliyeler sonrası yüksek yargıdaki iş yükü tartışma konusu oldu. Daha önce Yargıtay'ın yeni daire kurulması ve üye talebine karşı çıkan hükümet şimdi bu öneriyi kendisi getiriyor. Yeni daire isteyen Yargıtay ise bu duruma karşı çıkıyor. 2 yılda hükümet ile yargının değişen bu tavrının arkasında yapısı değişen HSYK ve yaklaşan Yargıtay Başkanlığı seçimi var.

Yargıtay ile hükümet arasındaki krizle ilgili kulislere göre parti kapatma davalarını açan Yargıtay Başsavcılığı ve Yargıtay Başkanlığı seçimine kısa bir süre kaldı. Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın görev süresi 21 Mayıs'ta bitiyor. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ise 1 Haziran'da emekli oluyor.

AK Partiye kapatma davası açan Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın yerine yapılacak seçimde tek karar verici olanlar oy verenler değil. Başsavcılığa aday olanların aldığı oylar Köşk'e gönderilecek. Cumhurbaşkanı Gül de önüne gelen listeden rektör atamalarında olduğu gibi istediği kişiyi atayabilecek. Bu anlamda asıl önemli seçim Yargıtay üyelerinin oylarıyla seçilen Yargıtay Başkanlığı için yapılacak.

70-80 ÜYE ATANABİLİR

Şimdi yüksek yargıda seçim hesapları yapılıyor. İş yükünden kaynaklı davaları hızla sonuçlandıramayan Yargıtay'a yeni daireler açılması ve üyeler atanması gündemde. Adalet Bakanlığınca hazırlanan tasarıya göre 3 yeni daire ve yeni üye atamaları isteniyor.
Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan bu yeni tasarıya göre yaklaşık 21 yeni üye atanacak. Ancak kulislerde Başbakanlık sürecinde veya Meclis'e geldiğinde bir önerge ile daire sayısının 6 hatta 10'a kadar çıkarılabileceği konuşuluyor. Bunun anlamı bir daireye 6-7 üye atanacaksa 10 yeni daire kurulursa 60-70 yeni üye atanmış olacak.

YENİ HSYK'NIN YENİ ATAMALARI SEÇİMİ ETKİLER Mİ?

Yargıtay'daki dengeleri iyi bilenlere göre hükümete yakın bir adayın 70-80 kadar oyu var. Anayasa değişikliği sonrası yapısı da değişen yeni HSYK'nın atayacağı yeni üyeler ile hükümete yakın üye sayısı artacak. Böylece Yargıtay'a yeni seçilecek başkanının da hükümete yakın bir isim olmasının yolu açılacak.

NEREDEN NEREYE?

Hükümet 2008 yılında Yargıtay'la ilgili yeni bir taslak hazırlamış Yargıtay'daki daire sayısının azaltılması üye sayısının da 250'den 150'ye düşürülmesi öngörülmüştü. Yargıtay o zaman bu düzenlemeye karşı çıktı, HSYK'daki dengelere de güvenerek yeni daire kurulması talebinde bulundu.

Şimdi ise iş tersine döndü. Hükümet Yargıtay'a daire eklenmesini istiyor, ancak Yargıtay bu kez değişen HSYK yapısı nedeniyle buna karşı çıkıyor. Sonuç olarak hükümet ile Yargıtay'ın yıllar içinde değişen bu tavrının gerisinde yeni HSYK yatıyor. Anayasa değişikliği öncesi Yargıtay yönetimine yakın olan HSYK dengeleri bu değişiklik sonrası daha farklı bir yapıya kavuştu. Talepler de buna göre değişti.

Hükümetin Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan tasarısına göre Yargıtay'a ek daire ve üye sağlayacak yeni getireceği düzenlemenin Mayıs'a kadar çıkartılması sürpriz olmayacak.

ERGENEKON DAVASI YENİ DAİREYE Mİ GİDER

Kulislerde dile getirilen bir başka tartışma ise yeni kurulacak dairelere verilecek görevler. Bu noktada yeni kurulacak dairelere kamuoyunda büyük tartışma yaratan Ergenekon ve KCK gibi özel yetkili mahkemelerin gördüğü davaların verilebileceği konuşuluyor.

Günün Önemli Haberleri