Hükümetin yumuşak karnı

Abone ol

Petrol fiyatları ülke ekonomisini başına bela. Bakan Mehmet Şimşek, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin 2008 yılında geçen seneye göre düşük ama yine de iyi ölçekte yabancı doğrudan sermaye çekeceğini bildirerek, ''bu yıl öngördüğümüz net 12-14 milyar dolar'' dedi.

Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılın ilk beş ayında doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının 2007 yılının aynı dönemine göre yüzde 45,5 azalarak 6,1 milyar dolar olmasında, dünyadaki sıkıntıların ve Türkiye'de mart ayından bu yana ortaya çıkan belirsizliğin katkısının büyük olduğunu söyledi.

Yatırımcının, siyasi istikrarın devam edeceği ve reform sürecinin sekteye uğramayacağı, ileriye güvenle bakacağı yerlere gideceğini vurgulayan Bakan Şimşek, ''Yatırım kararı zor bir karardır. Dünyada bir tek yatırım yapılacak ülke de yoktur. Hangi ülke daha cazip koşulları, daha yüksek büyüme potansiyelini ve reform süreci yoluyla düşük risk sunuyorsa o yatırım çeker'' dedi.

Bakan Şimşek, Türkiye'nin 1980-2002 yılları arasında yılda 1 milyar dolar yabanı doğrudan sermaye çekerken, geçen yıl 22 milyar dolar civarında yabancı doğrudan sermaye çektiğinin altını çizdi.

''2008 İÇİN 18 MİLYAR DOLAR ÇEKERİZ DİYE DÜŞÜNÜYORDUK''

Şimşek, şöyle devam etti:

''Yatırımcılar; Türkiye'deki büyüme potansiyeli yüksek, AB uyum sürecinde AB'deki güçlü kurumsal alt yapısını, yasal alt yapısını kazanacak, risk profili düşecek diye bakıyorlardı ve gelip büyük yatırımlar yapıyorlardı. Ama şimdi ne oldu? Dünyada ekonomik yavaşlamanın olması bir faktör ama en önemli faktör, pat diye karşınıza 'acaba' soru işaretleri uyanmaya başladı. (Acaba siyasi istikrar zedelenir mi, acaba reformlar sekteye uğrar mı?), bunlar yatırımcıların kafalarında soru işaretleri. Bu yatırımları etkiliyor ama inanıyorum ki yakında Türkiye belirsiz dönemi atlatacak ve tekrar büyük yatırımları çekecek. Reformları yaparak, yatırımların gelmesini sağlayacağız.''

Şimşek, Türkiye'de 2008 yılında net 12-14 milyar dolar yabancı sermaye yatırımı çekmeye öngördüklerini belirterek, ''Geçen seneye göre bir miktar düşük ama yine de Türkiye'nin geçmişine ve birçok diğer ülkeye oranla iyi ölçekte bir yabancı doğrudan sermaye çeker. Yılbaşında, 2008 için brüt 18 milyar dolar çekeriz diye düşünüyorduk'' dedi.

'DIŞ FİNANSMAN YÜKÜ, BORÇLANMALARA BİNDİ''

Türkiye ekonominin dış finansman yapısının değiştiğinin, finanse etme yükünün banka ve şirketlerin dış borçlanmalarına bindiğinin belirtilmesi üzerine Bakan Şimşek, cari açığın finansmanını eskiden önemli ölçüde yabancı doğrudan yatırımlarla yapıldığını ifade etti.

Şimşek, ''Yabancı doğrudan yatırımlarda azalma oldu. Ama, petrol fiyatları nedeniyle cari açık yükselmeye devam etti. Bu da özel sektörün daha fazla borçlanması anlamına geliyor. Uzun dönemde tercih edilen bir seçenek değil'' dedi.

Uyguladıkları reformlarla cari açığı makul düzeye indireceklerini ifade eden Bakan Şimşek, böylece şirketlerin dış borçlanmalarındaki artışın bu mevcut seviyede gitmeyeceğini söyledi.

''CARİ AÇIK YUMUŞAK BİR KARIN''

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, cari açığın yumuşak bir karın olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

''Normal şartlar altında eğer Türkiye'de siyasi istikrar sekteye uğramaz, reform süreci tıkanmazsa, ileriye dönük beklentiler olumlu olmaya devam ederse, Türk şirketleri dışarıdan makul vadelerde ve makul maliyetlerle borçlanmaya devam eder. Biz de o dönemde, reformlar yoluyla cari açığı azaltırız. Ama tabii ki, Türkiye'de içinden geçtiğimiz süreç, siyasi istikrarı ciddi şekilde zedeler reform sürecini tehdit altına atarsa onun yansımaları olur. Özel sektöre de kamu sektörüne de yansımaları olur.''

Günün Önemli Haberleri