Hükümetin teşvik paketinde yok yok!

Abone ol

Hükümet, yatırımcıya teşvik için yeni bir paket hazırladı. Yeni düzenlemede neler yok ki...

Hükümet, yatırımcıyı teşvik etmek için yeni düzenlemeler getiriyor. Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı yeni teşvik paketinde, yatırımcıya pozitif ayrımcılık öngörülüyor. Tasarıya göre, istihdamın artırılması amacıyla bazı bölgelerde gelir vergisi stopajı teşviki, sigorta primi ve işveren hissesinin bir kısmı devlet tarafından karşılanacak.

Yatırımcıya devlet desteğini artıran kanun tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu. ''Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'', yatırımcının üzerindeki istihdamdan kaynaklı yüklerin azaltılmasını öngörüyor. 

"İSTANBUL FİNANS MERKEZİ OLACAK"

Tasarıda, İstanbul'un finans merkezi olmasına yönelik düzenlemeler de yer alıyor. Bugüne kadar fon yönetim şirketlerinin Türkiye'de ofis açmalarına engel olarak görünen vergi düzenlemeleri değiştirilerek, durumun Türkiye için bir avantaj haline dönüştürülmesi, finans piyasalarının geliştirilmesi ve derinleştirilmesi amacıyla yabancı fonların Türkiye'den yönetimi teşvik ediliyor.

Düzenlemeyle, İstanbul'un uluslararası finans merkezi olması yolunda da önemli bir adım atılması ve büyük ölçekli fonların Türkiye'ye çekilmesinin vergisel açıdan teşviki amaçlanıyor.

DİNİ TESİSLERE VERGİ MUAFİYETİ

İktisadi işletmeleri hariç olmak üzere, Türkiye Yeşilay Cemiyeti'ne makbuz karşılığı yapılan nakdi bağış ve yardımlar ile imar planında dini tesis alanı olarak ayrılan yerlerde ibadethane yapımına yönelik ayni ve nakdi yardımların, Kurumlar Vergisi matrahının tespitinde beyanname üzerinden indirilebilmesi imkanı da getiriliyor. 

Şans oyunlarını düzenleyen bayilere veya aracılarına yapılacak komisyon, prim ve benzeri ödemeler üzerinden Gelir Vergisi kesintisi yapılacak. Kesilecek vergiler, geçici vergi dahil Kurumlar Vergisi'nden mahsup edilebilecek.

ESKİ TAŞITLARIN BORÇLARI SİLİNECEK

Hurdaya çıkarılacak yaşlanmış araçların vergi borçları siliniyor. Hurdaya çıkarılan araç yerine yeni araç alındığında KDV'den indirim yapılacak. 

Model yılı 1985 ve daha eski olan taşıtların düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten 31 Aralık 2011 tarihine kadar bedelsiz olarak il özel idarelerine veya Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Hurda İşletmesi Müdürlüğü'ne ait hurda müdürlüklerine teslim edilerek hurdaya ayrılmak suretiyle tescil kaydının silinmesi durumunda bu taşıtlar için taşıt sahipleri adına 2011 sonuna kadar tahakkuk etmiş ama ödenmemiş MTV ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve 28 Şubat 2009'a kadar tescil plakasına kesilen idari para cezaları silinecek. 

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla mevcut olmayan veya motorlu taşıt vasfını kaybeden 1998 model ve daha eski olan taşıtlar için tahakkuk eden MTV'nin dörtte birinin 31 Aralık 2011 tarihine kadar ödenmesi şartıyla, kalan vergi aslı, gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezalan ve tescil plakasına kesilen idari para cezalarının tamamının tahsilinden vazgeçilecek ve taşıtın tescil kaydı silinecek. 

BU MESLEKLERE VERGİ MUAFİYET BELGESİ

Daha önce faaliyetini iş yeri açarak yürüten ve ''esnaf muaflığından'' faydalanamayan bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve oltu taşı işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık ve benzer geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan bazı meslek kollarında faaliyette bulunanlar, vergiden muaf esnaf kapsamına alınacak. Bu meslek kollarında faaliyette bulunanlar, Maliye Bakanlığı'nca esnaf muaflığı kapsamında değerlendirilecek. Esnaf ve sanatkarlara talepleri halinde Maliye Bakanlığı'nca, ''Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi'' verilecek. Bu belge için herhangi bir vergi, resim veya harç alınmayacak.

Belirli bir tutarın üzerinde ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve irat elde edenlerin, ticari, zirai ve mesleki kazancı nedeniyle gelir vergisi istisnasından yararlanması imkanı kaldırılacak.

SAĞLIK TURİZMİNE TEŞVİK

Eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilere hizmet veren işletmelerin, bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın yüzde 50'si de beyanname üzerinden indirilebilecek. Bakanlar Kurulu, yüzde 50 oranını, hizmet alanları itibarıyla sıfıra kadar indirmeye ya da yüzde 100'e kadar artırmaya yetkili olacak.
Yabancı devletlere, yabancı kamu idare ve kuruluşları ile uluslararası kuruluşlara ait diplomatik statüsü bulunmayan gayrimenkullerin kiralanması karşılığında, bunlara yapılan kira ödemeleri, varlık kiralama şirketlerince çıkarılan menkul kıymetlerden sağlanan iratlar, gelir vergisi kesintisi kapsamına alınacak.

CEP UYANIKLARINA HARÇ SÜRPRİZİ

Bankalar, yurtdışı kredi kuruluşları, uluslararası kurumlar ve finansman şirketlerinin müşterilerine kullandıracakları kredilere, bunların teminatlarına ve geri ödemelerine ilişkin düzenlenen kağıtlar ile bu kağıtlar üzerine konulacak şerhler damga vergisinden istisna olacak. Müşterilerin belirtilen kurumlardan temin ettiği kredilerin kullanımı sırasında düzenlenen kağıtlar, bu kapsamda değerlendirilmeyecek. Bankalar, yurtdışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılan krediler, bunların teminatları ve bu kredilerin geri ödenmesine ilişkin işlemler yargı harçları istisna kapsamı dışına çıkarılacak.
Yurtdışından getirilen cep telefonları için 100 lira kullanım izin harcı ödenecek. Söz konusu harç ödenmeden elektronik kimlik bilgisinin kayıt altına alınması işlemi yapılmayacak.
Türkiye'de kurulu borsalarda işlem gören sermaye piyasası araçlarının teslimleri, KDV'den istisna tutuluyor.
Günün Önemli Haberleri