Hükümetin kararına işgalle yanıt verdiler!

Abone ol

Birleşik Metal İş Sendikası'na üye işçilerin dün başlattığı grev Bakanlar Kurulu kararıyla 60 gün süreyle ertelendi. Grevin sürdüğü bazı noktalarda işçilerin fabrika binalarını işgal etmeye başladığı belirtiliyor.

DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası'na üye işçilerin, dün 22 işyerinde başlattığı grev Bakanlar Kurulu kararıyla durduruldu. Bakanlar Kurulu'nun kararına gerekçe olarak 'milli güvenlik ' gösterildi.

Birleşik Metal İş Sendikası karara büyük tepki göstererek, MESS İle asla toplu sözleşme imzalamayacağını açıkladı. Bu arada bazı işyerlerindeki işçilerin kendilerini fabrika binalarına kapatarak direnişe geçtikleri belirtiliyor. Metal işkolunda örgütlü Birleşik Metal İş Sendikası'na üye işçilerin dün 10 merkezdeki 22 işyerinde başlattığı greve 19 Şubat'ta diğer işyerlerinin de katılmasıyla toplam 15 bin işçinin katılması bekleniyordu.

Metal işkolundaki grevin ertelenmesiyle ilgili olarak Resmi Gazete 'de yayınlanan kararda "Birleşik Metal İşçileri tarafından uygulanmakta olan grevin, milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu görüldüğünden altmış gün süreyle ertelenmesi; 18.10.2012 tarihli ve 6356 sayılı Kanunun 63'üncü maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 29.1.2015 tarihinde kararlaştırılmıştır" denildi. 

'GEREKEN CEVAP VERİLECEK'

Erteleme kararını, "Hükümet sermayeyle el ele vererek işçilere darbe yaptı" sözleriyle değerlendiren Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, grev ertelemenin yıllardır uygulanan bir grev yasaklama yöntemi olduğunu söyleyerek, "Lastik, cam, pek çok işkolunda yaptılar. Ama metal işçileri bu yasakçılığa gereken cevabı verecektir. Bu yasak iş barışının bozulmasına yol açacaktır. Verimli ortamı ortadan kaldıran bir süreci kendi elleriyle yarattılar. İşçilerin en temel demokratik haklarını, grev hakkını kullanmasına engel olan ve işverenin istekleri doğrultusunda grev yasaklayan hükümet, işçilerin anayasal haklarını gasp etmiştir" dedi. 

İşveren sendikası MESS'le asla sözleşme imzalamayacaklarını söyleyen Serdaroğlu, "İşçilerin grev hakkına karşı yapılmış bu darbeye karşı demokratik haklarımızı hukuksal zeminde arayacağız" diye konuştu.

İŞÇİLER FABRİKALARI İŞGAL Mİ EDİYOR?

Akşam saatlerinde ise bazı fabrikalardan 'işgal' haberleri gelmeye başladı. Bilecik Demisaş A.Ş'de greve çıkan yaklaşık 400 işçi, erteleme kararının ardından fabrika binasına girerek kapıları kapattı. Fabrika kapısında jandarmanın beklediği belirtiliyor. Paksan, Ejot, Mahle Piston gibi bir çok fabrika ve işyerinde de işçiler, grev erteleme kararını tanımayacaklarını açıkladılar.

Akşam saatlerinde bazı işyerlerinden gelen 'işgal' haberlerini sorduğumuz Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu,"Anayasal bir hak olan grev hakları anayasa çiğnenerek elinden alınmış metal işçileri demokratik tepkilerini her yolla gösteriyor. Sendika olarak hukuki yollarla mücadelemizi vereceğiz. Ama karara büyük tepki duyan işçileri de artık kontrol edemiyoruz" dedi. 

'BEDELİ NE OLURSA OLSUN...'

Grev erteleme kararı üzerine bir değerlendirme yapan Birleşik Metal İş Sendikası'nın yazılı açıklamasında ise "Grev hakkımızı gasp edenlerle aynı masaya oturmayacağız" denildi. 

Erteleme kararının "milli güvenlik denilen şeyin gerçekte sermayenin güvenliğinden başka bir şey olmadığını açığa çıkardığı" belirtilen açıklamada, "Kendilerine dayatılan ücret zamlarını ve çalışma koşullarını kabul etmeyen on binlerce metal işçisinin grev yolu ile hak arayışı ertelenmemiş ortadan kaldırılmıştır" denildi.

Açıklamada Bakanlar Kurulu kararı, Danıştay tarafından iptal edilmedikçe grevin yeniden başlayamayacağı belirtilerek, "Birleşik Metal-İş Sendikası ve üyeleri grev kararı aldıkları zaman bir şeyin altını kalın çizgilerle çizmişlerdir: Bedeli ne olursa olsun onu ödemeye hazırız" denildi ve şöyle devam edildi: 

"Açık ve net söylüyoruz: Grev hakkını gasp eden bir hükümetin belirleyeceği hiçbir arabulucuyla ve işçilerin hak mücadelesine saygı göstermeyi öğrenemeyen sermaye örgütüyle bu süreçte aynı masaya oturmayacağız. Grevin durdurulması kararının işçilerin mücadelesini engelleyerek işyerlerine barış getireceğini sananlar yanılıyorlar. Aksine bu karar mücadele azmimizi bilemiştir. Bir kez daha söylüyoruz. Arabulucu değil hakkımızı istiyoruz. Alıncaya kadar üretimden gelen gücümüz de dahil meşru mücadele yöntemlerini kullanmaya devam edeceğiz."

Günün Önemli Haberleri