Hükümetin ateşi yükseliyor

Abone ol

İngiltere'nin önde gelen ekonomi gazetesi Financial Times hükümetin enflasyon ateşini yazdı.

İngiltere'nin önde gelen ekonomi gazetesi Financial Times (FT), Merkez Bankası'nın enflasyon hedefini tutturamayacağının belli olmasının hükümetin işini zorlaştıracağını belirtti.

FT'de bugün yayımlanan yazıda Merkez Bankası'nın dünkü açıklamasına atıfta bulunularak, MB'nin bu yılki enflasyon hedefine ulaşılamayacağını kabul ettiği ve
yatırımcıların ülke piyasasından çıkışı devam ettiği müddetçe yeni faiz artışlarının sinyalini verdiği kaydedildi.

Banka'nın enflasyon hedefine ulaşma konusundaki başarısızlığının hükümet için de durumu zorlaştıracağına işaret eden gazete, şu ifadeleri kullandı:

"Önümüzdeki 18 ay içerisinde seçime gidecek olan hükümetten Türkiye'nin ekonomik dönüşümünü başarması bekleniyordu. Ancak analistler, önümüzdeki sene ekonomide sert bir yavaşlama görülmesi durumunda bunun başarılmasını pek olası görmüyorlar."

"En büyük neden dış piyasalar"

Türkiye sermaye piyasalarında son beş yılın en büyük satışlarının görüldüğüne işaret eden FT, bunun en büyük nedeninin dış etkilerden kaynaklandığını belirtti.

Satışların tamamlandığına dair henüz bir sinyal oluşmadığını belirten gazete, Garanti Menkul Değerler Araştırma Müdürü Mahmut Kaya'nın "Başlangıçta hareket teknik bir düzeltmeydi. Ancak şimdi 'ayı piyasasına' döndü" sözlerine yer verdi. FT'de Türkiye'deki ekonomik gelişmeler ve Merkez Bankası'nın açıklamasıyla ilgili şu ifadeler kullanıldı:

"Türkiye'de 2004 yılında tek haneli rakamlara inen enflasyon, geçen ay yıllık bazda yüzde 9.9'a ulaştı. Merkez Bankası artışın haziran ve temmuzda da süreceğini, ancak orta vadede tekrar düşüşe geçeceğini düşünüyor.

Banka, enflasyonu kontrol altında tutmak ve YTL'nin volatilitesini azaltmak için gerekirse önümüzdeki dönemde de faiz artırabileceğini belirtti."


Günün Önemli Haberleri