Hükümet yetersizliğini resmen itiraf etti
Abone olBaşbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Van'daki deprem çalışmalarıyla ilgili Meclis'e hem bilgi verdi hem de bir itirafta bulundu
Van, nüfusu 1 milyona dayanan Türkiye'nin doğusundaki en büyük
illerinden.
Hafta sonu yaşanan 7.2'lik felaketle yerle bir oldu. Yüzlerce aile sokaklarda kaldı. Kara kış da yaklaşınca felaket bölge insanı için işkenceye dönüştü. Devletten tek istedikleri ise 'sıcak bir çorba ve çadır'dı.
Ancak devlet bu ihtiyacı karşılamakta yetersiz kaldı. Hükümetin güçlü ismi Beşir Atalay da bu yetersizliği bugün Meclis'teki oturumda açık açık itiraf etti:
"Bu kadar yüksek talep beklemiyorduk."
TBMM Genel Kurulu'nda bugün düzenlene oturumda Beşir Atalay,
Hükümet adına gündemdışı söz alarak, Van'daki depremin ardından
yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
SON BİLANÇOYU AÇIKLADI
Van'da çok katlı 6 binanın yıkıldığını anlatan Atalay, ağırlıklı olarak hasarın Erciş ve köylerinde görüldüğünü söyledi. Atalay, Erciş'te 80 binanın tamamen yıkıldığını, 19 köyde ise bin 362 binanın kullanılamaz hale geldiğini bildirdi.
Atalay, depremde şu ana kadar 370 kişinin hayatını kaybettiğini, bunların 248'inin Erciş'te, 122'sinin ise Van'da depreme yakalandığını açıkladı. Yaralı sayısının ise bin 300 olduğunu belirten Atalay, yaralıların bir kısmının ayakta tedavi edildiğini, kalanların Van, Ankara ve deprem bölgesine yakın illerin hastanelerine nakledildiklerini anlattı.
AFAD Başkanlığının koordinasyonu yürüttüğünü anlatan Atalay, deprem haberi alınır alınmaz Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile kendisinin de aralarında bulunduğu bazı bakanların Van'a hareket ettiğini söyledi.
Atalay, ilk anda ülkedeki arama ve kurtarma ekiplerinin harekete geçirildiğini ifade ederek, ''Böyle afet durumlarında özellikle bu afet deprem ise önemli husus, arama ve kurtarma çalışmalarının hızlı şekilde yürütülmesidir'' dedi.
ULAŞILMAMIŞ KÖY YOK
Yaralılar için sağlık sistemini en etkili şekilde çalıştırmaya başladıklarını belirten Atalay, şöyle devam etti:
''Sayın Başbakan ile hemen Erciş'e ulaştık, çalışmaları yerinde gördük, vatandaşlarla görüşmeler yaptık. Van'a döndük, gerekli talimatlar verildi. Gece saat 03.00'e kadar yaralılarla ilgilenildi.
Türkiye bu konuda çok büyük birikime sahip. Acı tecrübelerle bu birikim oluşmuştur ama dünyanın en tecrübeli ekipleri burada. Hemen hava köprüsü kuruldu. Ekiplerin önce Van'a sonra Erciş ve köylere ulaşması sağlandı. Van Havaalanında helikopterler hazırdı. Çok hızlı şekilde olay yerine ulaşıldı. Depremle tüm birikimimiz şu anda Van'da dır. Yaklaşık 3 bin arama kurtarma personeli var. Her enkazın başında 2-3 grup var. Ulaşılmamış bir köy yok. Sadece Erciş'te enkaz çalışmaları devam ediyor. İş makinesi, vinç sıkıntısı çekilmedi. Vatandaşlara, özel teşebbüse özellikle teşekkür ederim. Herkes kendi elindeki vinci ve ya diğer araçları seferber etti.''
SAĞLIK ÇALIŞMALARI
Sağlık çalışmalarının kapsamlı ve başarılı bir şekilde yürütüldüğünü anlatan Atalay, çevre illerden büyük bir sağlık personeli takviyesi olduğunu belirtti. Deprem bölgesine 2 ambulans uçak getirildiğini ifade eden Atalay, ayrıca 7 ambulans helikopter ve Türk Silahı Kuvvetleri helikopterlerinin de görev yaptığını söyledi.
BÖlgede 210 ambulansın görev yaptığını anlatan Atalay, Van'da hizmete yeni açılan Eğitim ve Araştırma Hastanesinin büyük bir hizmet gördüğünü ifade etti.
Erciş ve Van'daki hastanelerden 37 yaralının uçaklarla Ankara'ya götürüldüğünü belirten Atalay, binalardaki hasar tespiti çalışmalarının da hızlı bir şekilde sürdüğünü anlattı.
Kurulan hava köprüsü aracılığıyla depremzede vatandaşların tüm ihtiyaçlarının karşılanmaya çalışıldığını ifade eden Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Van, Erciş ve köylerimize 15 bin civarında çadır ulaşmıştır. Yarın sabaha kadar da çadır sayısı 25 bine çıkacaktır ama yine de çadır konusunda vatandaşın daha fazla talebi olmuştur. Belli bir yetersizlik de yaşanmaktadır. Bunun sebebi şu; hemen ilk akşam çadırkentler kuruldu, evi yıkılanlar oraya yerleştirildi ama artçı sarsıntılar olduğu için hiç kimse evine girmek istemiyor. Çadırkentlere de gitmek istemiyor. Bir çadır sahibi olmak evinin yakınında kalarak, bazı ihtiyaçlarını zaman zaman evden karşılamak istiyor. Bu tabii bir talep. Bu yolu da açtık.
Çadır konusunda işin doğrusu bu kadar yüksek talep beklemiyorduk. Hasar tespiti hızlı bir şekilde yapılıyor. Evi sağlam olanlara 'eve girin' deniliyor. Diğerlerine 'kırmızı çarpı' işareti konuluyor. Ama vatandaşa 100 bin hane çadır talebinde bulunduğunda onu karşılayamıyorsunuz. Çadır ve ısıtıcı dışında bir sıkıntı yok. Hem devlet kurumlarından hem sivil toplum kuruluşlarından çok ciddi şekilde yardım özellikle dün geceden itibaren Van'a akmaya başladı. Türkiye'nin tüm imkanlarını seferber ettik. Komşu ülkelerden de çadır nakli sağlanıyor.''
KALICI KONUTLAR
Van'ın merkezinde hayatın normale dönmeye başladığını belirten Atalay, marketlerin, mağazaların, işyerlerinin açık olduğunu bildirdi.
''Deprem şehri'' atmosferinin giderek azaldığını vurgulayan Atalay, köylere kadar sıcak yemek dağıtımının sürdüğünü söyledi.