Hükümet Yargıtay’da seçimi kaybetti!

Abone ol

Yargıtay'daki HSYK üyeliği seçimini, biri sosyal demokrat, biri ülkücü biri de cemaate yakın 3 isim kazandı. Gözler 12 Ekim'e çevrildi.

Yargıtay'daki HSYK üyelik seçimlerini hükümet karşıtı cephe kazandı. Üç asıl üyeden hiçbirini açık destek verdiği Yargıda Birlik Platformu’ndan seçtiremeyen hükümetin son umudu 12 Ekim’deki seçimler. 12 üyeden 5’ini seçtiremezse, hükümet HSYK’yı kaybedecek.

Taraf'ın haberine göre, HSYK üyelikleri için Yargıtay’da yapılan seçimlerde hükümet kaybeden taraf oldu. Üç asıl ve üç yedek HSYK üyesinin beşi cemaatin destek verdiği listeden seçilirken, hükümet sadece üçüncü yedek üyeyi seçtirebildi.

SEÇİLENLERİN SİYASİ VE İDEOLOJİK KİMLİĞİ NE?

Seçimi kazanan üç asıl üyeden biri sosyal demokrat, biri ülkücü, biri de cemaate yakın isim olarak biliniyor. Yedek üyeliğe seçilen üç ismin de ikisi cemaate, biri MHP’ye yakın. Yargıtay Büyük Genel Kurulu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliğine Yargıtay kontenjanından 3 asıl, 3 yedek üyenin seçimini yapmak üzere dün toplandı. Görev süreleri 25 Ekim’de dolacak olan üyelerin yerine yapılan seçimlerde 13 Yargıtay üyesi yarıştı.

HÜKÜMET KARŞITI İTTİFAK TULUM ÇIKARDI

Kısa sürede tamamlanan seçimlerde ipi göğüsleyen cemaate yakın isimlerle sosyal demokrat ve MHP’ye yakın isimlerin ittifakıyla oluşturulan hükümet karşıtı liste oldu. Seçimin kaybedeni ise hükümet ve onun destek verdiği Yargıda Birlik Platformu’nun (YBP) listesi oldu. Seçim sonunda üçü de cemaatin destek verdiği listede yer alan adaylardan 20. Hukuk Dairesi Üyesi Yakup Ata 201 oy, 7. Ceza Dairesi Üyesi Kerim Tosun 196 oy, 18. Hukuk Dairesi Üyesi Mustafa Kemal Özçelik ise 193 oy alarak HSYK’nın yeni asıl üyeleri oldu. Yakup Ata sosyal demokrat, ikinci yüksek oyu alan Kerim Tosun milliyetçi, üçüncü yüksek oyu alan Mustafa Kemal Özçelik ise cemaate yakın isim olarak biliniyor.

SADECE 3. YEDEK ÜYEYİ SEÇTİREBİLDİ

Hükümetin desteklediği adaylardan sadece birisi ancak üçüncü sırada yedek üye olarak seçilebildi. Buna göre, seçimlerde 13. Ceza Dairesi Üyesi Salih Sönmez 175 oy, 8. Hukuk Dairesi Üyesi Ali Eryılmaz 167 oy, 14. Ceza Dairesi Üyesi Alp Arslan ise 156 oy alarak HSYK’nın yedek üyeleri olarak seçildi. Sönmez ile Eryılmaz’ın cemaate, Aslan’ın ise MHP’ye yakın olduğu bildirildi. Aslan’ın hükümetin desteklediği YBP listesinden seçilen tek isim olması dikkat çekti. Yargıtay’daki seçim sonucu hükümette ve Yargıda Birlik Platformu’nda ciddi moral çöküntüye yol açtı.

YARGITAY'DAKİ ÜÇÜNCÜ YENİLGİ OLDU

Dünkü seçimler AKP iktidarının Yargıtay’daki üçüncü yenilgisi oldu. AKP hükümeti Yargıtay’ı yeniden dizayn etmek amacıyla çıkardığı özel yasadan sonra yapılan Yargıtay Başkanlar Kurulu seçimlerinde de varlık gösterememişti. Bu seçimleri kaybeden hükümetin, Yargıtay’daki tüm dairelerin iş bölümünü ve başkan-üye yapısını değiştirmeyi ve tüm önemli davalara başka adreslere taşımayı hedef aldığı planı da Yargıtay tarafından reddedilmişti.

12 EKİM’DE İŞ BİTEBİLİR

HSYK seçimlerinin Yargıtay ayağının hükümetin yenilgisiyle tamamlanmasıyla sıra Danıştay ile adli ve idari yargıda yapılacak üyelik seçimlerine çevrildi. Buna göre Yargıtay’dan sonra ikinci sandık Danıştay’da kurulacak. HSYK’nın Danıştay kontenjanından seçilen 2 asıl, 2 yedek üyesinin görev süresi 8 Ekim’de bitecek, yeni üyelik seçimleri ise 29 Eylül Pazartesi günü seçim yapılacak. Adli yargıda 7 asıl 4 yedek üyenin, idari yargıda ise 3 asıl 2 yedek üyenin görev sürelerinin dolacak olması nedeniyle ise seçimler 12 Ekim’de yapılacak. Toplam 10 asıl üyenin belirleneceği bu seçimlerde adliyelerdeki 13 bin hakim-savcı oy kullanacak. Hükümetin ve ona yakın duran YBP’nin, Yargıtay’daki yenilgiden sonra 12 asıl ve 7 yedek üyenin belirleneceği bu seçimlere daha da asılacağı, bu seçimlerde de varlık gösterememesi halinde ise yeni HSYK’yı ele geçirme “paralel yapıdan temizleme” planının tümüyle suya düşeceği konuşulmaya başlandı.

KAÇ ASİL ÜYE SEÇTİRMELERİ GEREKİYOR?

Bunun önüne geçebilmesi için hükümetin 12 asıl üyenin en az 5’ini alması gerekiyor. Hükümet ancak bu durumda 22 üyeli HSYK’da salt çoğunluğu yakalayabilecek ve yargının bu zirve kurumunda istediğini yapma-yaptırma gücü elde edebilecek. Çünkü 22 üyeli HSYK’da 7 üyelik hükümetin cebinde. Öncelikle Adalet Bakanı ve Bakanlık Müsteşarı HSYK’nın doğal üyeleri. Ayrıca HSYK’nin dört üyesi de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından, bir üye de yine bakanlığa bağlı hale getirilen Adalet Akademisi’nden seçilecek. Cemaat destekli grubun, HSYK’da tam etkili olabilmesi içinse 12 asıl üyelikten 9’unu kazanması gerekecek.

Günün Önemli Haberleri