Hükümet yargı reformunda ısrarlı

Abone ol

Anayasa Mahkemesi'nin kararına tepkiler sürüyor. Hükümet üyeleri, askere sivil yargının açılması konusunda ısrarlı.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, "Hukuk boşluk kabul etmez. Mutlaka yasama organı bu boşluğu dolduracaktır" dedi. Şahin, "Yüksek Mahkemenin gerekçeli kararı Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra mutlaka bir değerlendirmenin yapılacağını söyledi.

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, "Bu karar yanlış bir karardır" dedi.

Kuzu, "Biz onu çıkardığımız zaman zaten bugünkü davaların çoğu başlamış durumdaydı. Dolayısıyla Ergenekon olarak adlandırılan büyük isim altındaki davaların bununla bir alakası yok. Çünkü onlar mevcut yasalar çerçevesinde süren davalardır" diye konuştu.

Kuzu ayrıca, "Eğer sivil ve askeri mahkemeler arasında uyuşmazlık çıkarsa ve uygulamada bu çözülemezse, o zaman anayasa değişikliğinden başka çözüm kalmıyor" diye konuştu.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da, "Anayasa Mahkemesi üyelerinin oy birliği ile aldığı karar tabii ki hoşumuza gitmese de saygı duymamız gereken bir karar. Ama bu kararın bize verdiği çok açık ve net bir mesaj vardır. O da Türkiye'nin anayasa reformuna ihtiyaç duyduğudur" ifadesini kullandı.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "Anayasa Mahkemesi'nin kararının gerekçesini görmeden bir şey söylemek doğru olmaz, ancak bu değişiklikler Türkiye'de olması gereken şeylerdir" değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, "Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu karar Anayasanın 145. maddesine aykırı bir karardır. Hukuk vasfından ziyade siyasi vasfı ağır basan bir karar" dedi.

Bozdağ, "145. madde çok açık. Bu düzenleme olmamış olsaydı bile, 250. maddeye göre, soruşturulan ve kovuşturulan suçlarla ilgili yargılama yetki ve görevi adli yargıdadır. Bu iptal kararından sonra da bu değişmeyecektir. Çünkü aynı suçlarla ilgili hem soruşturma yapma yetkisi hem de kovuşturma yapma yetkisi adli yargının görevindedir" diye konuştu.

Bozdağ, "Ergenekon operasyonu kapsamında muvazzaf subaylar sivil yargıda yargılanıyor. Bu devam edecek mi?" şeklindeki bir soruya da "Bununla ilgili süreci hep beraber göreceğiz. Çünkü bundan sonraki konularda kararı mahkemeler verecektir" yanıtını verdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, bir gazetecinin "yeni bir anayasa paketinde, askere sivil yargı yolunu açabilecek Anayasanın 145. maddesinde değişiklik düşünüyor musunuz?" şeklindeki sorusunu "Yeni anayasa paketinin kapsamıyla ilgili şu an bir değerlendirme imkanı yok. Önceki Anayasa ve yasa değişikliği noktasında TBMM'nin iradesinin ne şekilde ortaya çıktığı bellidir. Burada arzu edilen şey hem AB uyum yasaları noktasında hem de Türkiye'nin demokrasi kalitesinin görünümünün yükseltilmesine hizmet edecek bir yasa değişikliği yapma noktasındaydı. Mevcut anayasanın Türkiye'nin ihtiyaçlarına cevap veremediği, mevcut anayasanın ülkenin ihtiyaçları karşısında dar bir kalıbı ifade ettiğini hep ortaya koymuştuk" diye yanıtladı.

Kılıç, "Anayasa Mahkemesinin dün açıklamış olduğu karar, Anayasa'nın Türkiye'nin ihtiyaçlarına cevap vermekten uzak olduğu kanaatimizi pekiştiren bir karar olmuştur. Bu anayasa ile Türkiye'nin demokratik standartlarını da yükseltebilmek de mümkün değildir. Bu Anayasa ile Türkiye'nin demokratik standartlarını yükseltmek mümkün olmadığı gibi bu Anayasa çerçevesinde Türkiye'nin AB üyeliği sürecine de olumlu ve önemli katkılar yapabilmek mümkün değildir" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz da, kararla ilgili, "Henüz gerekçesi ilan edilmedi. Yeni verilmiş bir karardır. Anayasa Mahkemesi'nin kendi alanına giren bir konudaki kararı itibariyle verilen karar herkesi bağlıyor. Ancak gerekçeli kararı gördükten sonra değerlendirme yapmak doğru olur. Alınmış karar bir şeyi ortaya koymuştur ki, artık Türkiye'de yeni bir anayasa, sivil bir anayasa kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu konuda Anayasa Mahkemesi'nin yapacağı bir şey yok. Anayasa Mahkemesi ile ilgili bir takım yorumlar yapılsa bile, sonuç itibariyle bunun sorumlusu siyasettir. Siyaset kurumu sorumluluktan kaçmamalıdır" dedi.

Günün Önemli Haberleri