Hükümet ve muhalefetin Anayasa'da uzlaştığı 3 konu
Abone olAK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yeni Anayasa konusunda muhalefet partileriyle 3 konu üzerinde uzlaşmaya vardıklarını söyledi.
Başbakan Ahmet Davtoğlu grup toplantısında yaptığı konuşmada muhalefet liderleriyle yapılan görüşmeleri değerlendirdi. Davutoğlu muhalefetle 3 konu üzerinde anlaşmaya vardık dedi.
''Öyle bir anayasa istiyoruz ki asırlar geçse de eskimesin, insan onuru üzerine kurulsun'' diyen Davutoğlu şu açıklamalarda bulundu.
"YENİ ANAYASA ARTIK ZORUNLU HALE GELDİ"
Biz 12 Eylül darbesini yaşamış nesiller olarak yapılşan zulümlere hep sesimizi yükselttik, yükseltmeye devam edeceğiz. Milletimiz yeni anayasanın yapılması için adım atılmasını bekliyor. Türkiye'nin yeni anayasa yapması bir ihtiyaç ötesine geçerek zorunluluk haline gelmiştir. Öyle bir anayasa istiyoruz ki asırlar geçse de eskimesin, insan onuru üzerine kurulsun.
YENİ BİR GELENEK
Her iki liderle de yaptığım görüşmeye girerken yeni bir geleneğe başlamak istediğimi ifade ettim. Muhalefet denetim hakkını kullanmakla yükümlüdür. Biz onların denetim ve eleştiri hakkına saygı duyuyoruz. Eğer bundan sonra şimdi başlattığımız gelenek devam ederse, muhalefet-iktidar görüşmeleri devam ederse eminim meclis genel kurulunda daha siyasi medeni bir atmosfer oluşur.
3 KONUDA MÜTABAKATA VARDIK
Mutabık kaldığımız husus gerekli gördüğümüzde kapılarımızın birbirine açık olduğudur. Üç noktada mütabakata vardık.
1. Yeni anayasanın yapımında yöntemin belirlenmesi,
2. Geçen dönem çalışmalarını sürdüren komisyonun devam etmesi,
3. AB uyum sürecinde muhalefetin katkısı..
"HER ANAYASANIN BİR RUHU VAR"
Meclis başkanımızın iradesi altında yeni anayasa için komisyonun çalışmasında şart olan irade gerçekleşmiştir. Her anayasanın bir ruhu var. Anayasanın ruhu insan ve devlet ilişkisine nasıl bakıldığı ile ilgilidir.
TÜRKİYE'DE PARLEMENTER SİSTEM VAR
Millet iradesini anayasanın ruhuna yerleştirmemiş hiçbir anlayış gerçek anlamda demokratik olamaz. 140 yıldır Türkiye'de parlamenter sistem var bu yüzden bu sistemi devam ettirelim diyenler, Allah aşkına tek parti döneminde bir parlamenter sistemden bahsetmek mümkün müydü?