Hükümet Haşimi'ye sahip çıktı
Abone olHakkında idam kararı verilen Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi Türkiye'den gitmiyor.
Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç,
hakkında idam kararı verilen Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık
Haşimi'nin Irak'a dönmeyeceğini tahmin ettiğini söyledi ve
ekledi:
''Siyasi ve askeri anlamlardaki suçluların ve hükümlülerin iadesinde, o kendisinde bulunan hükümetin seçimlik hakları vardır. Bu hakları Türkiye, zamanı ve yeri geldiğinde kullanacaktır.''
Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Arınç, Irak'ta hakkında idam kararı verilen Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi'nin Irak'a iade edilip edilmeyeceğine ilişkin bir soruya, ''Şu anda Türkiye'de kalmaya devam edecektir gibi bir kanaatin içindeyiz'' yanıtını verdi.
Haşimi'nin hakkındaki iddialar karşısında hayat endişesiyle 4 ay önce Türkiye'ye geldiğini, Türkiye'nin de Haşimi hakkındaki iddia ve ithamları politik bulunduğu için ülkede kalmasına izin verdiğini anımsatan Arınç, şöyle konuştu:
''Haşimi, bir müddet Kuzey Irak'ta kalmıştı, daha sonra
Türkiye'ye gelmişti, şu anda Türkiye'dedir. Bundan sonra da
kendisinden bir talep olmamakla birlikte sanıyorum Türkiye'de
kalmaya devam edecektir. Türkiye'den daha çok Irak'ın kendi
içindeki açıklamalara dikkat etmemiz gerekir. Tarık Haşimi,
Cumhurbaşkanı Talabani'nin yardımcısıdır. Talabani'nin birkaç saat
önce düşen bir haberinde, bunu bir adaletli karar olarak
görmediğini, Haşimi'yi savunduğunu sözlerinden anlıyoruz. Talabani,
daha önceki açıklamalarında da Haşimi'ye karşı bir komplo
üretildiğini, bu komplonun neticesinde onun siyasetten silinmek
istendiğini söylemişti. Herhalde Haşimi'yi bizden daha çok Talabani
tanır, Irak'ta yaşananlar bilir. Belki Barzani'nin de bugünlerde
bir açıklaması olacaktır ama bildiğiniz gibi Irakiye kanadı ve
onların temsilcisi Allavi'de bugün yaptığı açıklamada, bunu sözde
mahkeme, komplolar üreten, adaletli olmayan bir karar olarak
nitelendirdi. Çünkü kendisiyle birlikte suçlananların bir kısmı
gözaltındayken hayatlarını kaybettiler. Başhakim görevinden
ayrıldı, baskılar yüzünden. Son kararı veren mahkeme, bir uydurma
mahkeme gibi bu basma kalıp kararı verdi.''
İÇ POLİTİKAYA YÖNELİKTİR
Haşimi konusunda Türkiye'nin değerlendirme yapmasından önce Irak'taki koalisyon ortaklarının, Irak Cumhurbaşkanı'nın ve Irak'taki diğer siyasi mihrakların ne dediğine bakılması gerektiğine işaret eden Arınç, ''Bu sözleri toplayıp, bir araya getirdiğinizde, Haşimi hakkında verilen kararın hukuki ve adaletli olmadığı, iç politikaya yönelik bir hasım duruma geldiğini bize gösteriyor'' diye konuştu.
SÖZLEŞME VAR
Arınç, Türkiye ve Irak arasında 1989 yılında adli yardım sürecine ilişkin imzalanmış bir sözleşme bulunduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:
''Bu sözleşme kapsamında suçluların veya hükümlülerin iadesi konusunda hükümler var ama unutmayınız ki Haşimi hakkında verilen kararın kesinleşmesi için bile en azından 30 günlük süre geçmesi gerekiyor. Eğer temyize başvurması gerekirse Irak'a dönmesi ve bu temyizi oradan yapması lazım. Böyle bir mahkeme, böyle bir karar veriyorsa temyizin sonucu herhalde çok önceden bellidir. Tahmin ediyoruz ki Haşimi Irak'a dönmeyecek ve temyiz süreci geçtiği için de hakkındaki karar kesinleşmiş olacaktır.
Siyasi ve askeri anlamlardaki suçluların ve hükümlülerin iadesinde, o kendisinde bulunan hükümetin seçimlik hakları vardır. Bu hakları Türkiye, zamanı ve yeri geldiğinde kullanacaktır. Dolayısıyla bu soru, yani 'iade edilecek mi, Türkiye'de kalmaya devam edecek mi' bugünün sorusu olmaktan çok ötededir. Gelişen şartlar karşısında önümüzdeki evrelerde Haşimi ile ilgili kararları hükümetimizin açıklaması, yeri geliyorsa ve icap ediyorsa herhalde mümkün olacaktır. Şu anda kesinleşmemiş karar var. Bu karara yönelik itirazlar var, bu itirazlar sonucunda Irak'ta ne olur, bunların sonucunu hep beraber bekleyeceğiz ama şu anda Türkiye'de kalmaya devam edecektir gibi bir kanaatin içindeyiz.''