Hükümet çok çocuk için formülü buldu

Abone ol

Hükümetin çocuk sayısını artırmak amacıyla kadın çalışanların hayatını kolaylaştırmaya yönelik başlattığı çalışmadan iki kritik karar çıktı.

Çocuk sayısını artırmak amacıyla başlatılan çalışmalardan kreşe süper teşvik çıktı. Taslağa göre kreş açan herkes ‘5. Bölge’ teşviklerinden yararlanacak. Doğum iznine ayrılan kadına SGK prim desteği verilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı ile Hazine’nin üzerinde uzlaştığı çalışmada adeta her sokağa bir kreş açılmasını sağlayacak sürpriz teşvik önlemi benimsendi.

Buna göre yeni kreş açmak isteyen herkes ‘5. Bölge’de kullandırılan cazip yatırım ve işletme teşviklerinden yararlandırılacak.

AZ VERGİ UCUZ KREDİ

Normalde bir yatırımın ‘5. Bölge’ teşvikinden yararlanabilmesi için en az 500 bin liralık yatırım yapması gerekiyor. Ancak kreş açacaklarda bu şart aranmayacak. Kreş yatırımlarının bu kapsama alınmasıyla örneğin İstanbul’da kreş açanlar adeta Tunceli ya da Bayburt’ta büyük yatırım yapan yatırımcılar gibi avantajlı teşviklerden yararlandırılacak. Hazırlanan taslağın yasalaşması halinde kreş açanlar Gümrük Vergisi muafiyeti, KDV istisnası, yüzde 80 vergi indirimi, 7 yıl süreyle sigorta primi işveren hissesi muafiyeti, yatırım yeri tahsisi ve TL kredilerde 5 puanlık faiz desteğinden yararlanacak.

UCUZLUK BEKLENTİSİ

Bugün sinin haberine göre, kreş yapımının cazip hale getirilmesiyle birlikte çok sayıda yeni kreş açılacağı, bu sayede düşük maliyet ve rekabetin etkisiyle fiyatların olağanüstü ucuzlayacağı belirtildi. Böylelikle çalışan kadınların çocuklarını kolaylıkla kreşlere bırakıp iş hayatına devam edebileceklerini belirten bir bürokrat, “Teşvik aldıkları halde fiyatlarını ucuzlatmayan kreşler rekabete yenik düşüp kapanacak. Ucuzlatmaktan başka yol kalmayacak” dedi.

DOĞUM İZNİNDE PRİM DESTEĞİ

Yine taslak çalışmaya göre doğum iznine çıkan kadınlara işveren ya da devlet tarafından maaş ödenmeyecek, bunun yerine sigorta primi desteği verilecek. Böylece doğum iznine ayrılan kadın çalışanların izinde geçirdikleri süre boyunca sigorta primleri devlet tarafından SGK’ya yatırılacak. Ortaya çıkan maliyet doğrudan bütçeden ödenecek. Bu sayede izindeki kadın çalışanlar devletten ya da işverenden maaş alamasalar da sigorta kaybı yaşamayacaklar, sağlık giderleri SGK tarafından karşılanacak.

Günün Önemli Haberleri